Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Επιδιορθώθηκε βλάβη… 5 ετών στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης

Επιδιορθώθηκε βλάβη… 5 ετών στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης

0
epidiorthosi vlavis

Τεράστιες απώλειες πόσιμου νερού δημιούργησαν… υπόγειο τούνελ στην πλ. Αντίκα

Τα πολλά στρώματα τσιμέντου και ασφάλτου γλύτωσαν την πλατεία από καθίζηση

Σε ρεπορτάζ του «Ε» στο φύλλο της 11ης Μαΐου αναφερθήκαμε στην σοβαρή βλάβη που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το συνεργείο της δημοτικής επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ξάνθης στην πλατεία Αντίκα. Παρότι υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για μεγάλη διαρροή πόσιμου νερού από το δίκτυο ύδρευσης, δεν κατέστη δυνατή η άμεση εξεύρεση της ακριβούς θέσης της βλάβης. Παρόμοιες βλάβες και διαρροές γίνονται συνήθως εύκολα αντιληπτές, αφού το νερού βρίσκει κάποια διέξοδο στην επιφάνεια του οδοστρώματος. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη όμως στην περίπτωση αυτή, και για τον λόγο αυτό το συνεργείο της ΔΕΥΑΞ προσπαθούσε επί μέρες να βρει το σημείο, πραγματοποιώντας δοκιμαστικές τομές και διανοίξεις στον ευρύτερο χώρο της πλατείας Αντίκα.

Μια διαρροή… ετών!

Η επίλυση του προβλήματος καθυστέρησε επιπλέον λόγω αδυναμίας εύρεσης ειδικής κάμερας που εισχωρεί εντός του σωλήνα ύδρευσης και βοηθά στον ακριβή εντοπισμό της βλάβης. Όπως ανέφερε στο «Ε» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ, κ. Μαρίνος Σδρέβανος, και οι δύο κάμερες που έχουν στην πόλη της Ξάνθης ιδιώτες εργολάβοι είχαν βλάβη, γι’ αυτό και η δημοτική Επιχείρηση θα προσπαθήσει να αποκτήσει δική της κάμερα, ώστε να έχει αυτονομία στο θέμα. Τελικά, μετά από πολλές μέρες και αρκετό σκάψιμο γύρω από την πλατεία Αντίκα, το σπάσιμο στον αγωγό νερού βρέθηκε επί της πλατείας, λίγο νοτιότερα από την προτομή του Γιάγκου Αντίκα. Οι υπάλληλοι του συνεργείου ήρθαν αντιμέτωποι με μια μεγάλη διαρροή από διάτρηση σε χυτό μεταλλικό σωλήνα του παλιού δικτύου ύδρευσης, αλλά και με μία μεγάλη κοιλότητα που δημιουργήθηκε από την συνεχή ροή. Όπως εκτιμούν οι ίδιοι, βάσει της εμπειρίας τους, η διαρροή πιθανόν να υπάρχει τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια.

Υπήρχε ακόμη και κίνδυνος… καθίζησης στην πλατεία

Ο κ. Σδρέβανος μας εξήγησε ότι σε κάποια σημεία της πόλης, παράλληλα με το νέο δίκτυο ύδρευσης που χρησιμοποιεί σωλήνες PVC (ειδικό πλαστικό), λειτουργεί και το παλιό δίκτυο με χαλύβδινες σωληνώσεις. «Όταν και όπου το εντοπίζουμε, το απομονώνουμε και λειτουργεί μόνο το νέο δίκτυο. Το παλιό με τις χαλύβδινες σωληνώσεις υπάρχει κυρίως σε σημεία γύρω από την Παλιά Πόλη και έχει τοποθετηθεί από την εποχή των έργων μέσω του ‘’σχεδίου Marshall’’», σημείωσε ο ίδιος. Ο κ. Σδρέβανος ανέφερε ότι αποκαταστάθηκε η ζημιά τοπικά με ανοξείδωτο ενωτικό, τοποθετήθηκαν και πάλι οι πλάκες Καρύστου επί της πλατείας καθώς και οι πλάκες του δρόμου. Όπως χαρακτηριστικά μας μετέφερε ο ίδιος: «Τα συνεργεία κάνουν λόγω για διαρροή πέντε περίπου χρόνων, γι’ αυτό και υπήρχε τόσο μεγάλο κούφωμα. Όπως λένε οι τεχνικοί, αν δεν υπήρχαν τόσα πολλά στρώματα τσιμέντου και ασφαλτοστρώσεων στην πλατεία που ξεπερνούν τους είκοσι πόντους, υπήρχε κίνδυνος υποχώρησης μέρους της πλατείας κάποια στιγμή».

Χ.Δ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …