Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ανυπομονεί να υποδεχθεί τους τουρίστες το αεροδρόμιο Καβάλας

Ανυπομονεί να υποδεχθεί τους τουρίστες το αεροδρόμιο Καβάλας

0
aerodromiokavalas

Η Θάσος αύξησε σημαντικά τις περσινές αφίξεις από το εξωτερικό. Προσδοκίες για μια ακόμη καλύτερη καλοκαιρινή περίοδο

Νέα απευθείας πτήση από Βιέννη κάθε εβδομάδα, με το βλέμμα στους μεμονωμένους αυστριακούς επισκέπτες.

Η φετινή τουριστική περίοδος ξεκίνησε και για το αεροδρόμιο της Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος», το οποίο αναμένεται να υποδεχθεί και αυτό το καλοκαίρι χιλιάδες τουρίστες, με προορισμό τη Θάσο κατά κύριο λόγο. Το νέο της φετινής περιόδου είναι η εισαγωγή της τακτικής πτήσης Καβάλα-Βιέννη από την Austrian Airlines μία φορά την εβδομάδα, που θα δίνει τη δυνατότητα και σε μεμονωμένους αυστριακούς τουρίστες να επισκεφθούν την περιοχή μας. Έτσι, εκτός της απευθείας πτήσης προς την Αθήνα, που είναι η μοναδική τακτική που εκτελείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από το γειτονικό μας αεροδρόμιο, προστίθεται και μία ακόμη με ευρωπαϊκό προορισμό, αναλαμβάνοντας και το «στοίχημα» να προσελκύσει και άλλες αεροπορικές εταιρίες του χρόνου εάν επιτευχθεί.

76.069 αφίξεις επιβατών το 2014 από το αεροδρόμιο της Καβάλας

Τα στοιχεία του αερολιμένα Καβάλας των τελευταίων τριών χρόνων είναι επιφυλακτικώς ενθαρρυντικά, αφού, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του αερολιμένα Καβάλας, παρατηρείται σημαντική αύξηση στον αριθμό των επιβατών που το επισκέπτονται. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του αεροδρομίου, το 2012 από τον «Μέγα Αλέξανδρο» διεξήχθησαν 1294 πτήσεις (λογίζονται ως ξεχωριστά δρομολόγια η κίνηση από και προς το αεροδρόμιο) με 68.254 αφιχθέντες, το 2013 πραγματοποιήθηκαν 1298 πτήσεις, με 72447 αφιχθέντες και το 2014 αντιστοίχως 1509 πτήσεις με 76.069 αφιχθέντες. Αναλογικά, είναι και τα στοιχεία όσων αναχώρησαν από το εν λόγω αεροδρόμιο.

Σύμφωνα και με τις δηλώσεις της αερολιμενάρχη Μαρίας Κατσάνη, ο μεγάλος όγκος έχει προορισμό την Θάσο και λίγοι είναι αυτοί που ταξιδεύουν σε άλλες περιοχές της ΑΜΘ. Αυτό σημαίνει ότι μόνο στο νησί της Καβάλας αποτυπώνεται το αυξητικό κύμα τουρισμού της χώρας, με την υπόλοιπη Περιφέρεια, τουλάχιστον Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, να αδυνατεί να προσελκύσει το τουριστικό κοινό.

Σταθερή «αγάπη» Γερμανών- Άγγλων η Θάσος. Νέοι φίλοι Ρώσοι και Σλοβάκοι

Σταθεροί φίλοι της περιοχής είναι οι Γερμανοί και οι Άγγλοι κατά προτεραιότητα, αλλά και οι Τσέχοι, Σουηδοί, Ολλανδοί, Πολωνοί, Κύπριοι και Αυστριακοί. Ο αριθμός των επισκεπτών από Γερμανία σημείωσε μικρή μείωση την περσινή χρονιά, ενώ αύξηση 3.000 τουριστών περίπου είδαμε από τους Άγγλους. Σημαντικά, αυξήθηκε επίσης, ο αριθμός των Πολωνών τουριστών, ενώ στην περίπτωση της Αυστρίας οι 2.314 αφιχθέντες του 2012, έγιναν 7.429 το 2013 και 5.894 το 2014. Σε ξεχωριστούς λάτρεις της περιοχής αναδεικνύονται οι Ρώσοι που ξεκίνησαν να επισκέπτονται την περιοχή το 2013, όταν είχαμε 2.240 αφίξεις, οι οποίες έγιναν 1.352 την επόμενη χρονιά. Τέλος, σε νέους φίλους αναδεικνύονται οι Σλοβάκοι, με 2066 αφιχθέντες την περσινή χρονιά.

Αυξήθηκαν οι πτήσεις εσωτερικού, αν και το εισιτήριο παραμένει στα ύψη!

Όσων αφορά στις εσωτερικές πτήσεις προς την πρωτεύουσα που εξυπηρετούν τόσο επαγγελματικές μεταφορές όσο και ταξίδια αναψυχής, η αξιοσημείωτη μείωση που σημειώθηκε το 2013, αφενός εξαιτίας της μείωσης των δρομολογίων σε δύο ημερησίως (έναντι τεσσάρων πριν την μονοπωλιακή δραστηριοποίηση της Aegean στην περιοχή λόγω και της εισόδου του ιρλανδικού κολοσσού οικονομικών πτήσεων ryanair στην ελληνική αγορά, δείχνει να ανακάμπτει αφού το 2014 καταγράφεται σημαντική αύξηση στο επιβατικό κοινό, παρότι οι πτήσεις παραμένουν λιγότερες. Οι 1869 πτήσεις το 2012, που ήταν μόλις 1711 το 2013, έγιναν 1830 το 2014, ενώ, οι 67.935 επιβάτες (αφιχθέντες και αναχωρούντες του 2012, μειώθηκαν σε 64.358 το 2013, αλλά πέρυσι αυξήθηκαν σε 73.737.

Αυτό πάντως, που παραμένει ανεξήγητο είναι το ιδιαίτερο ακριβό εισιτήριο, συνεχώς περισσότερο από την Αλεξανδρούπολη και μακράν λιγότερο οικονομικό από τη Θεσσαλονίκη, ακόμη και από την ίδια εταιρία. Αυτό είναι που συνεχίζει να δημιουργεί αίσθηση απομόνωσης στους κατοίκους της περιοχής, αφού σε συνδυασμό με τις δύο μόλις πτήσεις ανά ημέρα προς Αθήνα, καθιστά την αεροπορική μεταφορά εντελώς ασύμφορη.

Από 4 Ιουνίου ως 24 Σεπτεμβρίου η εβδομαδιαία πτήση από Βιέννη

Η νέα πτήση προς τη Βιέννη έρχεται ως αποτέλεσμα της αγάπης των Αυστριακών προς το νησί της Θάσου, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στο «Ε» ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μιχάλης Αμοιρίδης. Η αεροπορική εταιρία που συνεργάστηκε και με την Περιφέρεια ΑΜΘ, προφανώς έλαβε υπόψη της την αυξητική τάση της επισκεψιμότητας, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν ξενοδοχεία χωρίς συνεργασία με tour operators και άρα πρόθυμα να υποδεχθούν ανεξάρτητους επισκέπτες. Η πρώτη πτήση θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουνίου, ενώ με τη δεύτερη στις 11 του μήνα αποστολή 8 δημοσιογράφων θα έρθουν στην περιοχή και θα επισκεφθούν Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα και Θάσο. Ήδη, παρουσιάστηκε το τουριστικό μας προϊόν στη Βιέννη στις 29 Απριλίου, και με βάση όλα τα παραπάνω στοιχεία, δικαίως ο κ. Αμοιρίδης εκτιμά ότι οι αυστριακοί επισκέπτες θα ξεπεράσουν τις 6.000. Στόχος μας είναι να ανακαλύψουν οι επισκέπτες και τους άλλους προορισμούς της ΑΜΘ, ώστε και του χρόνου είτε να επεκτείνουμε την εν λόγω πτήση και από το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης, είτε να προσελκύσουν και άλλες αεροπορικές εταιρίες, είτε και να αυξήσουμε στην Καβάλα το δρομολόγιο από Βιέννη σε δύο φορές την εβδομάδα», επεσήμανε ο κ. Αμοιρίδης, που ειδικά για τους τουρίστες από την Αυστρία τόνισε: «έχουμε καθιερωθεί στην αγορά της Αυστρίας, ήδη υπάρχει σχεδόν πληρότητα σε Καβάλα και Θάσο. Με τις ελεύθερες πτήσεις μπορούν να έρθουν και άλλοι ακόμη μεμονωμένα, αυτό είναι το πλεονέκτημα». Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται ως τις 24 Σεπτεμβρίου. Προκειμένου να πετύχει το εγχείρημα απαιτείται οπωσδήποτε διαφήμιση της πτήσης, αλλά και σωστή καθοδήγηση και υποδομές για τους επισκέπτες.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με αεροσκάφη της AEGEAN το Άγιο Φως στη Θράκη

Θα φτάσει λίγο μετά τις 21.00   Με προγραμματισμένες αλλά και έκτακτες, ειδικές, πτήσ…