Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Υπό παρακολούθηση τα κουνούπια της ΑΜ – Θ!

Υπό παρακολούθηση τα κουνούπια της ΑΜ – Θ!

0
psekasmoi epigeioi-empros

Δεν ξεκίνησαν ακόμη οι ψεκασμοί. «Δεν χρειάζονται», ισχυρίζεται ο Θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος.

3 σπαστοί διαγωνισμοί με διαφορετικούς αναδόχους – Με απευθείας ανάθεση στην Αλεξανδρούπολη – Εκκρεμούν στο ελεγκτικό συνέδριο

Μέσα Απρίλιου και ο καιρός παρά τις συνεχείς μεταπτώσεις του έχει αρχίσει να ζεσταίνει γεγονός που εκτός των άλλων σηματοδοτεί και την αρχή του κύκλου ζωής των κουνουπιών. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα όταν η θερμοκρασία ανέβει στους 24 βαθμούς για 4 – 5 μέρες, ανεβαίνει και η θερμοκρασία των νερών πάνω από 14 βαθμούς με συνέπεια να εκκολαφθούν τα αυγά και να βγουν οι προνύμφες! Και ως γνωστόν το πρώτο στάδιο στην καταπολέμηση των κουνουπιών που θα κρίνει και την επιτυχία όλου του εγχειρήματος είναι η προνυμφοκτονία, καθόσον όσες περισσότερες προνύμφες εξαλειφθούν τόσα λιγότερα τέλια κουνούπια θα έχουμε το καλοκαίρι!

«Όλα υπό έλεγχο και παρακολούθηση…»

Αυτό διαβεβαίωσε μιλώντας στο «Ε» ο Θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος. Συγκεκριμένα ανέφερε πως: «Προς το παρόν δεν χρειάζονται ψεκασμοί. Αυτό που κάνουμε είναι να συλλέγουμε δείγματα νερών από διάφορα σημεία σ’ όλη την περιφέρεια και να τα εξετάζουμε. Δεν έχει αρχίσει η εκκόλαψη των αβγών γιατί οι θερμοκρασίες του νερού δεν είναι πάνω από 14 βαθμούς Κελσίου. Είμαστε 100% σε ετοιμότητα. Παρακολουθούμε στενά το θέμα με τα κουνούπια και μόλις χρειαστεί θα παρέμβουμε με αεροψεκασμούς για το πρώτο στάδιο της προνυμφοκτονίας». Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε πως στην παρούσα φάση δεν ενδείκνυνται ο αεροψεκασμός και για ένα επιπρόσθετο λόγο αυτόν του κόστους – οφέλους, καθώς μια πτήση ελικοπτέρου κοστίζει κάποιες 30.000 ευρώ που δεν είναι για …πέταμα.

3 σπαστοί διαγωνισμοί με διαφορετικούς αναδόχους – Με απευθείας ανάθεση στην Αλεξανδρούπολη

Να σημειώσουμε ότι αντίθετα με την απερχόμενη περιφερειακή αρχή που είχε έναν ανάδοχο για το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών σ’ όλη την περιφέρεια η παρούσα επέλεξε να διενεργήσει σπαστούς διαγωνισμούς. Όπως σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος το σκεπτικό ήταν να αναδειχθούν τοπικοί ανάδοχοι ώστε να παραμείνει το οικονομικό όφελος στις τοπικές κοινωνίες. Και ενώ έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι στις Περιφερειακές ενότητες Ξάνθης – Καβάλας έχει μπλοκαριστεί ο διαγωνισμός στο νομό Έβρου και η περιφερειακή αρχή πρόκειται να κάνει απευθείας ανάθεση – όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν έχε ολοκληρωθεί η διαδικασία καθώς ο έλεγχος των διαγωνισμών βρίσκεται στο ελεγκτικό συνέδριο. Ωστόσο έχει προνοηθεί να καλύψει το μεσοδιάστημα μέχρι την ανάληψη του έργου από τους νέους αναδόχους, ο προηγούμενος ανάδοχος καθώς η σύμβασή του δεν έχει λήξει και έχει ακόμη να κάνει ψεκασμούς αρκετών στρεμμάτων οπότε καλύπτει το στάδιο της προνυμφοκτονίας που υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει τέλος Απριλίου. Ο κ. Παπαδόπουλος επίσης σημείωσε ότι δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη παγίδες καθώς δεν υπάρχουν τέλεια κουνούπια.

Ανωφελή και ακίνδυνα

Ωστόσο «κουνούπια υπάρχουν» μας καταγγέλλουν κάτοικοι του Πόρτο Λάγος, της Κεσσάνης και των Αβδήρων και κυκλοφορούν ελεύθερα και μέρα μεσημέρι!: «Αυτά είναι τα λεγόμενα ανωφελή. Είναι μεγάλα κουνούπια που υπήρχαν μέσα σε βάλτους ή βόθρους. Αυτά δεν τσιμπάνε και δεν μεταφέρουν ασθένειες» , καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος

Σ’ ότι αφορά αυτό καθαυτό το έργο της καταπολέμησης των νέων κουνουπιών, 2 θα είναι τα ελικόπτερα που θα κάνουν τους ψεκασμούς και θα εδρεύουν σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα. Θα υπάρχει κι ένα επιπλέον ελικόπτερο που θα κάνει αεροψεκασμούς σε περιόδους ακμής της εμφάνισης των κουνουπιών.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…