Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Αγώνας δρόμου για να λειτουργήσει το Πάσχα το πρώην δημοτικό πάρκινγκ

Αγώνας δρόμου για να λειτουργήσει το Πάσχα το πρώην δημοτικό πάρκινγκ

0
patrikiou parking

Η Οικονομική Επιτροπή έκανε δεκτό το αίτημα της αναδόχου για αλλαγή εγγυητή.

Μειώθηκε στα 3.500 ευρώ το μίσθωμα στο δημοτικό κτίριο της πλατείας που βγαίνει σε νέο διαγωνισμό

To «πράσινο φως» της απεμπλοκής τους από τεχνικά, τυπικά και ουσιαστικά προβλήματα που δημιουργούν σημαντικές καθυστερήσεις στο να υλοποιηθούν ειλημμένες αποφάσεις που αφορούν στο δημοτικό πάρκινγκ και στο ακίνητο «φιλέτο» (πρώην Εμπορική ) έδωσε η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ξάνθης. Συγκεκριμένα η Επιτροπή που συνεδρίασε στις 2.30 το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Μαρτίου έκανε αποδεκτή την αλλαγή εγγυητή στην περίπτωση του πάρκινγκ και μείωσε το μίσθωμα κατά 500 ευρώ στην περίπτωση του κτιρίου στην συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου – Δαγκλή στην Πλατεία Δημοκρατίας προκειμένου να το κάνει πιο «ελκυστικό» γιατί ο προηγούμενος διαγωνισμός κρίθηκε άγονος ελλείψει ενδιαφέροντος. Παράλληλα όμως κατά τη συνεδρίαση των μελών υπήρξε και… εμπλοκή και για το αν είναι σύννομο ή όχι η ίδια Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμών και Αξιολόγησης Προσφορών που αξιολογεί και ελέγχει τις προσφορές να ελέγχει και να γνωμοδοτεί- χωρίς να εισηγείται στο δευτεροβάθμιο όργανο που είναι η Οικονομική Επιτροπή – και για τις ενστάσεις των διαγωνιζόμενων. Θέμα που έθεσε ο Θανάσης Ξυνίδης και προκάλεσε έντονο προβληματισμό και στον ίδιο τον δήμαρχο κ. Δημαρχόπουλο.

Αλλαγή εγγυητή στο δημοτικό πάρκινγκ – Αγώνας δρόμου για να λειτουργήσει το Πάσχα

Από 40 κύματα πέρασε η υπόθεση του δημοτικού πάρκινγκ το οποίο μισθώθηκε πριν 1,5 χρόνο και ακόμη δεν λειτουργεί. Και μπορεί ο δήμος να τέλειωσε τις υποχρεώσεις του απέναντι στην ανάδοχο και να υπογράφτηκε το σχετικό συμβόλαιο όμως πρόβλημα προέκυψε από την πλευρά της αναδόχου και συγκεκριμένα από τον εγγυητή που αρνήθηκε να υπογράψει. Έτσι η ανάδοχος κατέθεσε αίτημα να γίνει αλλαγή του εγγυητή και παρουσίασε άλλον εγγυητή που είναι μεν συγγενικό της πρόσωπο αλλά έχει άλλη οικογένεια και οικονομική αυτοτέλεια που διασφαλίζει τα έσοδα του δήμου.

Ο δήμαρχος ήταν θετικός ως προς την αποδοχή του αιτήματος του μισθωτή, υπογραμμίζοντας και την κοινωνική διάσταση του θέματος που προκύπτει από την άμεση λειτουργία του πάρκινγκ και μάλιστα εναγωνίως ζήτησε να πληροφορηθεί πότε θα ανοίξει επιτέλους. Η ανάδοχος που ήταν παρούσα στην συνεδρίαση ήταν επιφυλακτική στις ημερομηνίες γιατί υπάρχουν κάποιες άλλες διαδικασίες που αφορούν μεταβίβαση της άδειας ενώ ο υπηρεσιακός παράγοντας είπε στο δήμαρχο ότι είναι εφικτό ν’ ανοίξει μέχρι το Πάσχα. Για το θέμα μειοψήφησε ο κ. Σιαμπάν Μπαντάκ ζητώντας νομική γνωμοδότηση και παρότι η κα Χατζιηλιάδου τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα από την αλλαγή εγγυητή και δεν κινδυνεύει να κηρυχθεί άκυρος ο διαγωνισμός εκείνος αρνήθηκε ν’ αναλάβει την ευθύνη. Επίσης από την ψηφοφορία απείχε ο κ. Ξυνίδης ο οποίος είναι δικηγόρος της μισθώτριας.

Στα 3.500 ευρώ το μίσθωμα για το δημοτικό «φιλέτο» της πλατείας

Έριξαν την τιμή του μισθώματος στο κτίριο που στεγαζόταν η Εμπορική προκειμένου να προκαλέσουν το ενδιαφέρον καθώς ο πρώτος διαγωνισμός κρίθηκε άγονος. Αυτό επιλέχθηκε ως η πιο συμφέρουσα επιλογή στην παρούσα φάση γιατί όλες οι άλλες επιλογές όπως η αλλαγή χρήσης ή η έκδοση νέας άδειας από Μηχανικό Δημοσίου ήταν και πιο κοστοβόρες και πιο χρονοβόρες. Συγκεκριμένα η χρήση του είναι για γραφεία και η αλλαγή χρήσης ώστε να ενοικιαστεί και ως υγειονομικού ενδιαφέροντος ή εμπορικό προϋποθέτει νέα άδεια η οποία προϋποθέτει στατική μελέτη και όπως είχε αναφερθεί σε παλαιότερη συνεδρίαση η στατική μελέτη πιθανότατα να βγάλει προβλήματα που θα χρειαστούν παρεμβάσεις από το δήμο. Μ’ ένα πρόχειρο κοστολόγιο σε χρήμα και χρόνο είναι της τάξης των 50.000 ευρώ μόνο για την μελέτη και πάνω από 2 χρόνια! Ο κ. Μπαντάκ που διαφώνησε εξαρχής και επέμεινε για αλλαγή χρήσης, επέμεινε ότι συμφέρει στο δήμο να επιλέξει αυτή την οδό και μπορεί μεν να υπάρχει καθυστέρηση αλλά θα αποζημιωθεί από το υψηλό ενοίκιο. Την άποψή του δεν συμμερίστηκαν τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής.

«Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει…» στον έλεγχο των διαγωνισμών

Με αφορμή μια αναφορά της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμών που απαρτίζεται απ τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους: Βαρελτζίδη , Τερζόγλου, Μπαμπάτσο, σύμφωνα με την οποία κρίνεται απορριπτέα η ένσταση μιας εταιρείας εναντίον ενός ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια απορρυπαντικών με την αιτιολογία ότι δεν έφερε ηλεκτρονική υπογραφή η εταιρεία άπου έκανε την ένσταση, έκανε …ένσταση ο κ. Θανάσης Ξυνίδης θεωρώντας παράνομο η ίδια επιτροπή που αξιολογεί τις προσφορές στους διαγωνισμούς να ελέγχει και αυτούς που κάνουν ένσταση: «Τι το κάναμε εδώ Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει… Αυτό ακυρώνει και την ίδια την επιτροπή». Η θέση αυτή προβλημάτισε τον δήμαρχο ο οποιος ζήτησε από τους υπάλληλους περαιτέρω εξηγήσεις. Αυτοί είπαν ότι έτσι λέει ο νόμος και διάβασαν την σχετική ρύθμιση με βάση την οποία λειτούργησαν. Ωστόσο ο κ. Ξυνίδης επέμεινε ότι δεν αρκεί η γνωμοδότηση μιας επιτροπής αλλά χρειάζεται και εισήγηση από την Διευθύνουσα για ν’ αποφασίσει η Οικονομική. Η κα Μανά υποστήριξε ότι δεν δικαιούται να εισηγείται παρά μόνο με εντολή του Οργάνου για να κάνει εκείνη εισήγηση πρέπει να έχει εντολή. Ο δήμαρχος πήρε το μέρος των υπαλλήλων σημειώνοντας ότι με την ίδια λογική ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβούλιου δεν εισηγείται τα θέματα που του φέρνουν οι υπηρεσίες Τελικά δεν υπήρξε μια σαφής διευκρίνιση και τα θέματα που αφορούσαν την γνωμοδότηση της συγκεκριμένης επιτροπής δεν τα ψήφισε ο κ. Ξυνίδης όπως και ο κ. Μπαντάκ ζητώντας επιπρόσθετα νομική γνωμοδότηση. Να σημειώσουμε ότι 2 ώρες νωρίτερα την Παρασκευή συνεδρίασε και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με διαδικαστικού περιεχομένου θέματα που εγκρίθηκαν όλα ομόφωνα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…