Σχόλια 15/02/15

0
Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται σα να παίζει πόκερ λέει ο Σόιμπλε. Λάθος, γιατί το πόκερ θέλει και μυαλό. Εμείς παίζουμε ζάρια…


Συνεχίζουν κανονικά
Υπάρχει ένα θέμα με την παραμονή ή όχι των Διοικητών των Νοσοκομείων της χώρας. Συνήθως αντικαθίστανται από τη νέα κυβέρνηση. Μια παλαιοκομματική πρακτική που κάποτε θα πρέπει να σταματήσει και για έναν επιπλέον λόγο. Οι σημερινοί Διοικητές έχουν υπογράψει συμβάσεις που λήγουν το 2017.
Σχετικά με τον κ. Πάσχου του Νοσοκομείου Ξάνθης, συνεχίζει όπως και οι υπόλοιποι στη χώρα, να προσφέρει τις υπηρεσίες του κανονικά. Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι, επελέγησαν από πολυμελή επιτροπή και ότι αφορά τον ίδιο η επιλογή του στηρίχτηκε στην προηγούμενη εμπειρία του στον ίδιο τομέα κατά τη θητεία του στην Αεροπορία.
Εκτός όμως από τους Διοικητές που δεν τους ζητήθηκε η παραίτησή τους, το ίδιο συμβαίνει και με τους επτά Διοικητές των Υγειονομικών Υπηρεσιών της χώρας. Συνεχίζουν όλοι να εργάζονται και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
« Ε


Αναδρομή στη μνήμη
Καλό είναι η μνήμη να λειτουργεί συνολικά κι όχι επιλεκτικά όπως κάνουν κάποιοι. Λοιπόν, θυμίζω πως «αυθόρμητες» λαοσυνάξεις είχαμε και κατά το παρελθόν. Ας τις θυμηθούμε:
Τη δεκαετία του ‘90 όταν εκατοντάδες χιλιάδες λαού βροντοφώναξαν πως «η Μακεδονία είναι ελληνική». Έκαναν τότε εξωτερική πολιτική με λαϊκές συγκεντρώσεις. Το αποτέλεσμα γνωστό. Συνεχίσαμε με συλλαλητήρια υπέρ του « αδελφού σερβικού λαού». Λαϊκά δικαστήρια στις πλατείες εις βάρος των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων. Εμείς οι ορθόδοξοι υπέρ του ορθόδοξου σερβικού λαού. Και κάναμε πως δεν βλέπαμε τις ωμότητες και τα εγκλήματα εις βάρος των μουσουλμάνων.
Όμως εκτός από εξωτερική πολιτική, κάνουμε και εσωτερική. Με αντίστοιχες συγκεντρώσεις με τα λάβαρα της ορθοδοξίας για να διαδηλώσουμε να μην καταργηθεί η αναγραφή του θρησκεύματος. Και βέβαια, το σόου είχε και συγκέντρωση υπογραφών, εκτόξευση απειλών, αναθέματος, βρισιών και άλλων χριστιανικών ενεργειών εις βάρος του Σημίτη, τότε πρωθυπουργού της χώρας.
Είχαμε όμως και τους πρόσφατους αγανακτισμένους. Προϊόν θητείας στις πλατείες, με την πεποίθηση ότι φταίνε κάποιοι άλλοι, Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Γερμανοί, Αμερικανοί. Ποτέ εμείς, ο πιο έξυπνος και φιλότιμος λαός του κόσμου. Αυτοί οι « άλλοι» μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Όχι εμείς, ποτέ…
« Ε»


Προεδρικό
Μικρή αναβολή πήρε η υπόθεση της επίσημης ανακοίνωσης του ονόματος που θα προτείνει η κυβέρνηση για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι λόγοι αυτής της αναβολής δεν έγιναν γνωστοί αλλά το πιθανότερο είναι ότι αναμένεται η λύση από τις συζητήσεις στο Γιούρογκρουπ και μετά να γίνει η πανηγυρική ανακοίνωση.
Τώρα ως προς τα ονόματα ακούγονται πολλά και τίποτε δεν είναι σίγουρο.
«Ε»


Το ανώμαλο υπουργείο
Το υπουργείο Οικονομικών εκτός των άλλων είναι και το πλέον ανώμαλο. Διαβάστε και θα με δικαιολογήσετε: Επιχειρηματίας πληρώνει ενπρόθεσμα την πρώτη από τις δύο δόσεις του ΦΠΑ που έχει υποχρέωση. Η πληρωμή γίνεται στις 27 Ιανουαρίου μέσω Τραπέζης. Στις 26 Ιανουαρίου όμως η ΔΟΥ εκδίδει Ατομική Ειδοποίηση Χρεών με το συνολικό ποσό. Πριν λήξει δηλαδή η ημερομηνία, ειδοποιεί για το σύνολο του χρέους στις 11 Φεβρουαρίου 2015!
Δέκα πέντε ημέρες από την πληρωμή της α΄ δόσης στην τράπεζα και ακόμη δεν είχε περαστεί ότι η α΄ δόση είχε πληρωθεί! Κι αντί να ψάξουν να δουν πως θα αντιμετωπίσουν αυτήν την καθυστέρηση ενημέρωσης, στέλνουν Ατομικές ειδοποιήσεις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να εκνευρίσουν τον πολίτη και να τους βρίζει για την ανωμαλία που τους διακρίνει.
Κι ας πληρώνονται αδρά, κι ας έχουν απεμπλακεί από πολλές δουλειές, αυτοί εκεί. Στην ανωμαλία τους και την γκρίνια τους και στον κόσμο τους.
-Ελληνικό δημόσιο 2015, 21ος αιώνας. Για αλλού, όχι για την Ελλάδα!
«Ε»


Δεν αρκούν οι προθέσεις
Στα λόγια εύκολο να το λες. Το δύσκολο είναι να λειτουργήσεις ένα εργοστάσιο και μάλιστα όταν έχει κλείσει εδώ και χρόνια. Ο λόγος για τις δηλώσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ η επιθυμία να εξετάσει την επαναλειτουργία της ΣΕΒΑΘ, και της ΣΕΠΕΚ.
Ερωτηθείς ο βουλευτής Αλεξ. Κοντός σχετικά με την περίπτωση της ΣΕΒΑΘ είπε: «τη ΣΕΒΑΘ είναι δύσκολο διότι τα μηχανήματα έχουν πωληθεί. Υπάρχει όμως έτοιμη η ΣΕΚΟΒΕ στη Δράμα. Ας πάνε να τη λειτουργήσουν».
Ως προς τη ΣΕΠΕΚ, χαμογέλασε απλώς διότι τέτοιας μορφής επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν με νοοτροπία Συνεταιριστική του 1970. Εξάλλου ΑΤΕ δεν υπάρχει πλέον να δανείζει. Ως προς την επαναλειτουργία δύο εργοστασίων της ΕΒΖ, ακούγεται μεν ευχάριστα στα αυτιά αλλά πρώτον τεύτλα δεν υπάρχουν και δεύτερο οι τιμές ζάχαρης διεθνώς έχουν πέσει. Άρα από την αρχή θα είναι θνησιγενείς οι ενέργειες αυτές που βέβαια είναι λόγια και πολύ πιθανόν να μείνουν…
« Ε»


Επιστροφή στο βινύλιο
Το 2014 πουλήθηκαν στις ΗΠΑ 9,2 εκ. δίσκοι και 1 εκ. στη Βρετανία. Αντίστοιχα οι ψηφιακές πωλήσεις μειώνονται. Βέβαια η σταθερή αύξηση των πωλήσεων δίσκων βινυλίου οφείλεται στην υψηλή ποιότητα ήχου (είναι πιο ζεστός και πλούσιος και ξεχωρίζει καλύτερα), ενώ υπάρχει και η συμμετοχή του ατόμου με την τοποθέτηση του δίσκου στο πλατό του πικάπ και το κατέβασμα της βελόνας.
Το λέει εξάλλου και ο αγαπητός φίλος Τηλέμαχος Αρναούτογλου στη σχετική εκπομπή του.
«Ε»


Η αποθέωση του τίποτα
Αν ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταφέρει ακόμη να συνεννοηθεί με τα κόμμα του για το εύκολο θέμα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, αντιλαμβάνεται κανείς τι θα συμβεί αν χρειαστεί να το κάνει για κάτι σοβαρότερο. Δηλαδή, αν ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να επιβάλει ως υποψήφιο τον Αβραμόπουλο, ο οποίος «ήταν βέβαιος», τι θα γίνει αν φτάσει η στιγμή να επιβάλει κάποια αναγκαία υποχώρηση στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους δανειστές; Ο κ. Τσίπρας θα ενεργήσει ως πρωθυπουργός ή ως διαιτητής μεταξύ συγκρουόμενων συνιστωσών του κόμματός του;
Ας περιμένουμε να δούμε, με την ελπίδα ότι αυτό δεν θα χρειαστεί. Όμως, ο χειρισμός που έκανε στο θέμα του υποψήφιου Προέδρου είναι εντελώς δυσανάλογος με τη σημασία της θέσης και των προσώπων που μπορούν να την καταλάβουν. Η καρέκλα του γραφείου του προεδρικού μεγάρου είναι καθαρά συμβολική. Η θέση εντελώς διακοσμητική. Ο Πρόεδρος δεν έχει καμιά ουσιαστική αρμοδιότητα και απόδειξη αυτού είναι ότι ουδείς Πρόεδρος από το 1974 μέχρι σήμερα είχε κάποια σύγκρουση με κυβέρνηση και πρωθυπουργό.
Τίποτα δεν θα αλλάξει στη ζωή μας αν Πρόεδρος είναι ο δεξιός κ. Αβραμόπουλος ή η αριστερή κ. Καρυστιάνη. Μόνο για συμβολισμούς μπορούμε να συζητήσουμε.
Δυστυχώς και ο σημερινός πρωθυπουργός ενέταξε το θέμα αυτό στο παιχνίδι της μικροπολιτικής. Με διαρροές ονομάτων, με μπλόφες, με επιδίωξη να δυσκολέψει την αντιπολίτευση. Αντί ευθύς εξαρχής να κάνει την επιλογή του και να την ανακοινώσει, με άστοχους χειρισμούς μεγιστοποίησε ένα ουσιαστικά ανύπαρκτο θέμα. Αποθέωσε το τίποτα, άνευ λόγου και αιτίας.
Γ.Κ.


Γενέθλια το YouTube
Πριν από 10 χρόνια έκανε το ντεμπούτο του ο ιστότοπος YouTube, ο οποίος σήμερα φιλοξενεί δισεκατομμύρια χρήστες και αποτελεί την πιο ενδιαφέρουσα «γωνιά» του διαδικτύου. Κάθε λεπτό ανεβαίνουν συνολικά 300 ώρες βίντεο, τις οποίες ένας άνθρωπος δεν υπάρχει περίπτωση να προλάβει ποτέ να δει μέσα στη ζωή του. Πολλοί πιστεύουν ότι αποτελεί το internet στην καθαρότερη μορφή του, καθώς, καλώς ή κακώς, αποτελεί τον οπτικοακουστικό «καθρέφτη» του διαδικτυακού κόσμου. Σε αυτά τα 10 χρόνια στο YouTube έχουν ανέβει βίντεο τα οποία προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις αλλά και αλλεπάλληλα «χτυπήματα» από τους χρήστες. Κάποιοι έγιναν γνωστοί σε όλο τον πλανήτη μέσα σε λίγες ώρες, ενώ άλλοι προβλήθηκαν ακόμη περισσότερο. Μερικά από τα πλέον ειδωμένα βίντεο αφορούν ποδοσφαιριστές που επιδεικνύουν τα αθλητικά τους προσόντα (και όχι μόνο), τραγουδιστές δημοφιλείς στο νεανικό κοινό (με κορυφαίους στην λίστα τους: Lady Gaga, Justin Bieber, Katy Perry), ακόμη και ανθρώπων που έγιναν πασίγνωστοι με ένα και μόνο τραγούδι-βίντεο (βλ. Gangnam Style, το πουλάκι Τσίου), καθώς και ‘’οικιακά’’ βίντεο με μωρά, γκάφες και πειράματα στο σπίτι. Τα περίφημα 15 λεπτά δημοσιότητας του Andy Warhol, πλέον φαντάζουν κάτι το απτό και πραγματοποιήσιμο για όλους.
Χ.Δ.


Το Καρναβάλι Ξάνθης στο Ωραιόκαστρο
Την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου βρέθηκαν και παρέλασαν στο Καρναβάλι του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης αντιπροσωπίες των πολιτιστικών συλλόγων Ξάνθης: Κατασκηνωτές, Αμφιτρύωνες, Ξενιτεμένοι, ΣΕΚΕ, Ατίθασοι και Απίθανοι Μυρωδάτου. Οι ξανθιώτες καρναβαλιστές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του δήμου Ωραιοκάστρου και βρέθηκαν στην πόλη μας την προηγούμενη εβδομάδα για να ζητήσουν, μέσω της Οργανωτικής Επιτροπής του Καρναβαλιού, την βοήθεια του Κέντρου Πολιτισμού και των Πολιτιστικών Συλλόγων στην διοργάνωση του δικού τους νέου Καρναβαλιού που έχει ιστορία μόλις 4 χρόνων. Το Καρναβάλι στο Ωραιόκαστρο συμφωνήθηκε να πραγματοποιείται πάντα μία εβδομάδα πριν από το δικό μας και να υπάρχει ανταλλαγή καρναβαλικών πληρωμάτων, καθώς και παροχή τεχνογνωσίας και εμπειρίας. Δεν ξέρουμε αν θα αποβεί σε καλό του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού η αναβάθμιση ενός άλλου Καρναβαλιού στην Β. Ελλάδα, κάτι που θα δείξει ο χρόνος.
Χ.Δ.


Πειθαρχικός έλεγχος για τους 4 υπαλλήλους της Πολεοδομίας
Καθυστέρησε 1 ώρα και κάτι η έναρξη της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής που ήταν στις 2 το μεσημέρι γιατί προηγουμένως ο δήμαρχος είχε συνεδρίαση της Εκτελεστικής. Κι όπως έμαθα συζητήθηκε το θέμα πειθαρχικού ελέγχου για 4 υπαλλήλους της Πολεοδομίας, οι οποίοι σε ΕΔΕ που έχει γίνει κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για υπαλλήλους που χειρίστηκαν το θέμα των αδειών της επιχείρησης «Απόλλων». Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπάλληλοι ήταν αρχικά 6 και οι δύο εξ αυτών συνταξιοδοτήθηκαν. Όπως πληροφορήθηκα οι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν την ποινή να τεθούν σε διαθεσιμότητα για αρκετό διάστημα επειδή οι ΕΔΕ τους «καίνε». Αλλά φαίνεται πως ο δήμαρχος και τα μέλη της Εκτελεστικής δεν θέλουν να φανούν αυστηροί ως προς τους υπάλληλους. Δεν πήραν απόφαση σ’ αυτή τη συνεδρίαση μεταθέτοντας το θέμα για την επομένη εντός της άλλης εβδομάδας
Επιφυλασσόμεθα για νεώτερα επί του θέματος…
Μ.Ξ.


Το «πλαστό» το πρακτικό…
Μια σημαντική καταγγελία έκανε ο Δ. Μπένης η οποία και δεν απαντήθηκε επί της ουσίας από τον δήμαρχο. Κατήγγειλε πως άλλα ειπώθηκαν στην συνεδρίαση του Οκτωβρίου για την Κυκλοφοριακή Μελέτη και άλλα έγραψαν στα πρακτικά. Κι ότι όλο αυτό το έκανε ο δήμαρχος προκειμένου να προταθούν οι δικές του θέσεις στους μελετητές και με βάση αυτές να κάνουν την κυκλοφοριακή μελέτη. Αν όντως υπάρχει παρέμβαση στα πρακτικά αυτό είναι θέμα και θα πρέπει ο κ. Μπένης να το αποδείξει…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…