Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ολοσχερής καταστροφή μονοκατοικίας από πυρκαγιά στην Παλιά Πόλη

Ολοσχερής καταστροφή μονοκατοικίας από πυρκαγιά στην Παλιά Πόλη

0
pyrkagia p poli1

Ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής σε ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα σημεία του παραδοσιακού οικισμού

Άμεση η επέμβαση της Πυροσβεστικής. Επί τω έργω και Σαμαρείτες του ΕΣ. Από την κουζίνα ξεκίνησε η φωτιά. Αμέσως απομακρύνθηκαν ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης και η κόρη του

Μόνο αποκαΐδια και καμένοι τοίχοι απέμειναν από τη φωτιά που ξέσπασε σε μονοκατοικία της Παλιάς Πόλης, στην οδό Αντίκα (με Πυγμαλίωνος Χρηστίδη) λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής.

Η φωτιά ξεκίνησε από το χώρο της κουζίνας, τη στιγμή που ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης και η κόρη του βρισκόταν στην αυλή και σε μικρό χρονικό διάστημα εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον όροφο. Ανάστατοι οι ένοικοι των γειτονικών σπιτιών προσπαθούσαν να περιορίσουν την πυρκαγιά, ενώ άμεσα επενέβη και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης με δύο υδροφόρα Πυροσβεστικά οχήματα και δέκα πυροσβέστες. Η άμεση επέμβαση απέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στον υποκείμενο όροφο καθώς και σε παρακείμενα σπίτια, ενώ με την άμεση αποχώρηση των ενοίκων του σπιτιού δεν κινδύνεψε κανένας άνθρωπος. Το έργο της κατάσβεσης συντόνιζε ο Διοικητής της Π.Υ. Ξάνθης Πύραρχος Καλογουλίδης Χρήστος.

Στην κατάσβεση και κυρίως στην προστασία των διερχομένων από εκτινασσόμενα αντικείμενα λόγω της πυρκαγιάς συνέδραμαν εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των Σαμαρειτών που βρισκόταν επί τω έργω λόγω των καρναβαλικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν λίγη ώρα νωρίτερα.

Ακόμη, συνεισέφερε ένα υδροφόρο όχημα του Δήμου Ξάνθης και εθελοντές. Στο σημείο βρέθηκαν οι δήμαρχοι Ξάνθης και Μύκης, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ανταμπούφης που κατοικεί στην περιοχή.

Το έργο της κατάσβεσης διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα, ενώ πυκνοί καπνοί κάλυψαν ολόκληρη τη γύρω περιοχή. Τελικά, ο όροφος καταστράφηκε ολοσχερώς, με την υποχώρηση και της στέγης, ενώ πυροσβεστικό κλιμάκιο παρέμεινε μέχρι αργά το βράδυ, γύρω στις 11 μμ , προληπτικά στο σημείο, για την περίπτωση αναζωπύρωσης, μιας και πρόκειται για παλιό οίκημα με άχυρα μέσα στους τοίχους.

Όσον αφορά στα αίτια της πυρκαγιάς πιθανολογείται ότι ξεκίνησε από τον απορροφητήρα, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η προανάκριση που θα πιστοποιήσει τις υποθέσεις.

Σε ερώτηση του «Ε» αναφορικά με την πρόσβαση των οχημάτων στο σημείο ο αναπληρωτής διοικητή της ΠΟΥ Ξάνθης πυραγός κ. Γκίγκης παραδέχθηκε ότι πραγματοποιείται με δυσκολίες, κυρίως λόγω της στενότητας των οδών στον παραδοσιακό οικισμό και των παρκαρισμένων οχημάτων.

Σχόλιο του Βαγγέλη Μαυροδή για την πυρκαγιά

Αν δεν ληφθούν μέτρα θα καούν κι άλλα σπίτια και μακάρι να μη χαθούν και ανθρώπινες ζωές.

Τις μέρες αυτές αλλά και στις γιορτές Παλιάς Πόλης, κατά τις μεταμεσημβρινές ώρες, από τη γέφυρα τού Κόσυνθου προς την Παλιά Πόλη, είναι αδύνατο να περάσει όχημα της Πυροσβεστικής ή Ασθενοφόρο.

Τα αυτοκίνητα είναι σταθμευμένα επάνω στα στενά πεζοδρόμια και εμποδίζονται ακόμα και οι πεζοί.

Θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στη μέση του οδοστρώματος τα εύκαμπτα κολονάκια, για να αποτρέπουν τη στάθμευση, όπως έγινε στο δρόμο που οδηγεί στην πίσω είσοδο του ΕΛΙΣΩ και το πρόβλημα θα είχε λυθεί.

Ως κάτοικος της Παλιάς Πόλης πέρα από τις διαμαρτυρίες τις οποίες ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ, δεν έχω άλλον τρόπο παρά να ζητήσω την επέμβαση της Εισαγγελίας για να υποχρεώσει τους αρμόδιους να κινηθούν και να εφαρμόσουν τις ισχύουσες διατάξεις.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …