Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Κανένα πρόβλημα με τις άδειες λειτουργίας στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Ξάνθης

Κανένα πρόβλημα με τις άδειες λειτουργίας στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Ξάνθης

0
kolimvitirio exo

Στην τελική ευθεία η διαδικασία αδειοδότησης – περιμένουν το «οκ» της Πολιτείας

Δ. Παρτσαλίδου: «Ρίξαμε ιδιαίτερο βάρος και τρέξαμε τις εργασίες για να είμαστε έτοιμοι μέχρι το τέλος της προθεσμίας»

Λιγοστές λεπτομέρειες και εκκρεμότητες απομένουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία «τακτοποίησης» των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων της Ξάνθης, έτσι ώστε να πάρουν την αδειοδότηση από την Πολιτεία.

Ως γνωστόν, εδώ και καιρό ξεκίνησε πανελλαδικά μία διαδικασία που αφορά την καταγραφή και νομιμοποίηση των δημοτικών εγκαταστάσεων, καθώς η πλειοψηφία αυτών είχαν χτιστεί χωρίς τις απαραίτητες άδειες. Ο Δήμος Ξάνθης δραστηριοποιήθηκε άμεσα για το ζήτημα που προέκυψε κι έτσι οι απαραίτητες διαδικασίες ολοκληρώθηκαν σε ένα μεγάλο βαθμό, με τους φακέλους των εγκαταστάσεων να είναι έτοιμοι και προς έγκριση.

Την ίδια στιγμή καθώς σε αρκετές εξ’ αυτών σε άλλες περιοχές της χώρας τα προβλήματα δεν έχουν αντιμετωπιστεί, από την Πολιτεία δόθηκε πεντάμηνη παράταση στην προθεσμία αδειοδότησης, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μπει «λουκέτο» σε διάφορα γήπεδα, όπως συνέβη προσωρινά το περασμένο Φθινόπωρο.

Από παράταση σε παράταση

Η νέα παράταση για την αδειοδότηση θα έχει ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015 και θα επισφραγιστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση, την οποία θα υπογράψουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης και ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός νόμος όπου αναφέρονταν η υποχρέωση εξασφάλισης άδειας λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 23/02/2012. Η πρώτη παράταση για την εφαρμογή των διατάξεων δόθηκε μέχρι τις 31/12/2013 αλλά και πάλι πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις ανά την Ελλάδα δεν αδειοδοτήθηκαν. Ακολούθησε νέα παράταση μέχρι τις 30/06/2014 χωρίς να εξασφαλιστεί αδειοδότηση και τελικά με υπουργική απόφαση η παράταση έφτασε μέχρι τις 31/08/2014. Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι αθλητικές εγκαταστάσεις έμειναν για μερικές ημέρες κλειστές, αλλά με παρέμβαση της Πολιτείας δόθηκε νέα παράταση μέχρι τις 31/01/2015, για να ακολουθήσει η πρόσφατη παράταση μέχρι τις 30/06/2015.

Δ. Παρτσαλίδου: «Ως Δήμος ασχοληθήκαμε από την πρώτη στιγμή με το ζήτημα και είμαστε σχεδόν έτοιμοι»

Η αντιδήμαρχος αθλητισμού του Δήμου Ξάνθης κα. Δέσποινα Παρτσαλίδου ανέλαβε από την πρώτη στιγμή επικεφαλής της ομάδας που θα διεκπεραίωνε τις υποθέσεις με τις αδειοδοτήσεις των ξανθιώτικων δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων και πλέον βρίσκεται ένα βήμα πριν τη διευθέτηση του ζητήματος.

Συγκεκριμένα η κα. Παρτσαλίδου μιλώντας στο «Ε» δήλωσε: «Οι ομάδες εργασίας που ασχολούνται με το ζήτημα έχουν προχωρήσει και έχουμε ολοκληρώσει σε ένα μεγάλο βαθμό το ζήτημα με τις αδειοδοτήσεις. Χαρακτηριστικά έχουν ολοκληρωθεί οι φάκελοι που αφορούν το δημοτικό κολυμβητήριο (κτιριακές εγκαταστάσεις – πισίνα – περιβάλλοντας χώρος), τα περισσότερα από τα κλειστά γυμναστήρια (Ευμοίρου, σκοπευτήριο Δαφνώνα κ.α.) αλλά και εννιά γήπεδα ποδοσφαίρου (Ευμοίρου, Κιμμερίων, ΑΠΟΞ, Λεύκης, Νεάπολης, Χρύσας κ.α) που ανήκουν στο Δήμο. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται το ΔΑΚ (γήπεδο Ασπίδας) τόσο το «κλειστό», όσο και οι υπόλοιποι χώροι. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πολλά σημεία και χώροι που πρέπει να καταγραφούν, όμως και αυτό θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Για τη διαδικασία που απαιτείται ώστε να πραγματοποιηθεί η καταγραφή και να βγουν τα τοπογραφικά των εγκαταστάσεων η κα. Παρτσαλίδου υπογράμμισε:

Δ.Π.: «Συνεργάζονται τέσσερις μηχανικοί των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου σε ομάδες των δύο ατόμων και καταγράφουν τους χώρους, τις εκτάσεις, τις επιφάνειες, τις κερκίδες, γενικά οτιδήποτε υπάρχει σε μία αθλητική εγκατάσταση. Έπειτα γίνεται η τοπογραφική μελέτη που κατατίθεται στον αρμόδιο φορέα ώστε να πάρει την έγκριση».

Όσο για τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν κατά την καταγραφή μίας αθλητικής εγκατάστασης η αντιδήμαρχος Αθλητισμού τόνισε:

Δ.Π.: «Σε γήπεδα και εγκαταστάσεις που έγιναν πρόσφατα είναι σχετικά πιο εύκολο το έργο αντίθετα με τις παλαιότερες. Η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα όμως εμείς φροντίσαμε από την πρώτη στιγμή να στρέψουμε την προσοχή μας εκεί και να ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Αναλογιστείτε ότι σε κλειστά γυμναστήρια υπάρχουν πολλοί τοίχοι καμπυλωτοί, με προεξοχές, γωνίες, σκέπαστρα κλπ. που χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Αντίθετα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα η διαδικασία γίνεται ευκολότερη καθώς οι γραμμές που πρέπει να χαραχθούν και να μετρηθούν είναι λίγο πολύ ευθείες. Παράλληλα να σημειώσουμε ότι οι ομάδες εργασίας των τεχνικών υπηρεσιών ασχολούνται με το ζήτημα ενώ έχουν ήδη ένα βεβαρυμμένο πρόγραμμα, όμως τα καταφέρνουν μία χαρά».

Θετική εξέλιξη λοιπόν στο ζήτημα με τις άδειες λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων στην Ξάνθη, ένα γεγονός που επιτρέπει στις ομάδες και τους αθλητές που προπονούνται και αγωνίζονται εκεί να έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα λιγότερο. Παράλληλα με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι όλοι οι αθλητικοί χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί και μετά τις 30 Ιουνίου, όταν εκπνέει η προθεσμία για την αδειοδότηση.

Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λεύκιππος: Πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε στη Θεσσαλονίκη απέναντι στη ΧΑΝΘ

Αποκλείστηκε από τον  μεγάλο τελικό αλλά τερμάτισε 3ος στον 3ο Όμιλο της National League 1…