Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μια μοναδική εμπειρία στη Σμύρνη για δύο μαθητές του 2ου Λυκείου

Μια μοναδική εμπειρία στη Σμύρνη για δύο μαθητές του 2ου Λυκείου

0
tourkia 2lykeio 1

Η Αραμπατζή Αναστασία και ο Αλεξόπουλος Τάσος διηγούνται το ταξίδι τους, τις δραστηριότητες και τις ξεναγήσεις που περιλάμβανε, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, το 2ο Γενικό Λύκειο συμμετέχει σε πρόγραμμα με θέμα « Edu-leaving & edu-living».

Οι μαθητές της πρώτης τάξης, Αραμπατζή Αναστασία και Αλεξόπουλος Τάσος, ταξιδέψαμε στις 7-13 Δεκεμβρίου 2014 σαν εκπρόσωποι της ομάδας Erasmus+ στη Σμύρνη της Τουρκίας, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές μας κ. Βασίλη Μπεζιργιαννίδη – συντονιστή του προγράμματος και κ. Γιώργο Λαζαρίδη – μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος.

Φιλοξενηθήκαμε για 5 μέρες σε τοπικές οικογένειες μαθητών του σχολείου που μας φιλοξενούσε . Στο ίδιο πρόγραμμα έπαιρναν μέρος άλλες 4 ομάδες 2 παιδιών από τις χώρες: Τουρκία ( που μας φιλοξενούσε), Ιταλία, Πολωνία και Πορτογαλία.

Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους μας, καθώς συμμετείχαμε για πρώτη φορά σε ένα παρόμοιο διεθνές πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου ανταλλάξαμε ιδέες και απόψεις για θέματα που αφορούν τη μαθητική διαρροή. Τομείς που μας απασχόλησαν και που θα μας απασχολήσουν στη διάρκεια των ετών 2014- 2016 που διαρκεί το πρόγραμμα είναι: η σχολική ζωή παλαιότερα και σήμερα, η μορφή των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων, τα αίτια της μαθητικής διαρροής και τρόποι αντιμετώπισής τους. Όσον αφορά τις καθημερινές μας δραστηριότητες, ήταν ποικίλες. Τις πρωινές ώρες γινόταν στο σχολείο η παρουσίαση των εργασιών όλων των χωρών , ομαδική συνεργασία καθώς και γνωριμία με τα έθιμα και τις παραδόσεις των κρατών που συμμετείχαν.

Τις απογευματινές ώρες ακολουθούσαν ξεναγήσεις. ‘Όλα τα παιδιά μαζί γνωρίσαμε την Σμύρνη και θαυμάσαμε τα μαγευτικά της αξιοθέατα: τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Εφέσου και το « σπίτι της Παναγίας», το παραδοσιακό χωριό Sirenge, τον υδροβιότοπο της περιοχής και το « Πάρκο –ζωολογικό κήπο της Σμύρνης», τον ιστορικό «ανελκυστήρα», την πλατεία Konak, τον πύργο του Ρολογιού και το ιστορικό τζαμί.

Γνωρίσαμε την καθημερινότητα και τις συνήθειες των συνομηλίκων μας στην Τουρκία. Πήραμε μια γεύση από τα προβλήματα και τις δυσκολίες τους που δεν διαφέρουν και πολύ από τις δικές μας .Δημιουργήσαμε νέες και γερές φιλίες, μιας που το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το περνούσαμε όλοι μαζί. Ελπίζουμε αυτές οι φιλίες να συνεχίσουν να υπάρχουν όχι μόνο στα 2 χρόνια του προγράμματος αλλά και για μεγαλύτερο διάστημα. Θα περιμένουμε τους νέους μας φίλους του χρόνου την άνοιξη στην Ελλάδα για να τους ανταποδώσουμε την φιλοξενία και να συσφίξουμε περισσότερο τις φιλικές σχέσεις μαζί τους.

Μετά από ένα τέτοιο ενθουσιώδες και εποικοδομητικό ξεκίνημα, ανυπομονούμε για τις επόμενες δράσεις και τα επόμενα ταξίδια, πληροφορίες για τα οποία, καθώς και επιπλέον στοιχεία για το πρόγραμμα υπάρχουν στο site : eduliving.eu

Ευχαριστούμε τους καθηγητές που μας επέλεξαν για το πρόγραμμα και μας συνόδευσαν στο ταξίδι αυτό, καθώς και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών που με την έγκριση του προγράμματος και τη χρηματοδότηση μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και να δουλέψουμε μαζί τους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακριβότερο το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Λόγω της αυξημένης τιμής στο αρνί και στο λάδι – 14 ευρώ το αρνί στα Κρεοπωλεία – Έω…