Σχόλια 04/12/14

0
ameletita
Όποιος ΔΕΝ επιθυμεί να γράφω στο Επιτέλους να το δηλώσει στη Διεύθυνση εντός δύο ημερών!
Θωμάς Βουγιουκλής


«Εκτενεπόλ»
Την θυμάστε την «Εκτενεπόλ»; Οι νέοι μάλλον όχι, οι παλαιότεροι ναι. Μάλιστα υπάρχει και οικισμός στην πόλη μας με το όνομα αυτό πίσω από το Γηροκομείο, στο δρόμο, αριστερά, προς το Νοσοκομείο.
Ε, λοιπόν, αυτή η εταιρεία με το πλήρες όνομα «Κτηματική Κατασκευαστική Α.Ε.-Εκτενεπόλ» εμφανίστηκε στην Κομοτηνή και πουλάει οικόπεδά της σε νέες χαμηλότερες τιμές. Η ίδια εταιρεία διαθέτει κάποια οικόπεδα και στην Ξάνθη αλλά μάλλον δεν ενδιαφέρεται για την πώλησή τους.
«Ε»


Μαθήματα διπλωματίας
Πούτιν και Ερντογάν, έδωσαν σαφή και αρκετά μαθήματα διπλωματίας στους ξένους ηγέτες πολλών χωρών ανάμεσα σ’ αυτούς, και στους δικούς μας. Οι οποίοι καλό είναι να διδαχτούν και να πάρουν μαθήματα υψηλής διπλωματικής λειτουργίας.
Κυρίως δε από τον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος ξεδίπλωσε με τεράστια επιτυχία για τη χώρα του όλες τις διπλωματικές αρετές των Φαναριωτών. Ρωσία και Τουρκία δε συμφωνούν σε πολλά. Παρόλα αυτά, υπέγραψαν πολλές και μεγάλες συμφωνίες συνεργασίας, επενδύσεων και ενέργειες κοινού συμφέροντος.
Ο Ερντογάν με τις κινήσεις του έστειλε στη διεθνή κοινότητα σαφή μηνύματα ανεξάρτητης πολιτικής λειτουργίας. Κυρίως δε προς την Αμερική. Είδε (και βλέπει) μόνον το συμφέρον της χώρας του, όπως πρέπει να ισχύει σ’ αυτές τις περιπτώσεις κι όχι τα άλλα συμφέροντα. Γι’ αυτό ξεχωρίζει ως πολιτική προσωπικότητα. Γι’ αυτό και κέρδισε την αποδοχή των τούρκων πολιτών. Όταν η Ελλάδα δεν μπορεί να στείλει φρούτα στην Ρωσία, η Τουρκία συνάπτει συμφωνίες δις δολαρίων…
«Ε»


Αραχτοί στο Σύνταγμα
Η εικόνα «παίζει» καθημερινά στις τηλεοράσεις. Με δηλώσεις και εκκλήσεις για βοήθεια, για κατανόηση, για έκδοση χαρτιών για να πάνε σε άλλες χώρες. Καταλάβατε ότι ο λόγος για τους Σύριους οικονομικούς πρόσφυγες που τους έχουν εγκαταστήσει Έλληνες προοδευτικοί ακτιβιστές στο Σύνταγμα.
Άνδρες, γυναίκες, παιδιά. Αυτή η εικόνα που συγκινεί. Άνθρωποι που γίνονται εδώ και μέρες πολιτικά εργαλεία στα χέρια κάποιων κομματικών επιτήδειων. Κατανοούμε ως Έλληνες με αυξημένες ανθρώπινες ευαισθησίες ότι οι άνθρωποι αυτοί άφησαν την πατρίδα τους για μια νέα ζωή στην Ευρώπη. Κατανοούμε ότι δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, θέλουν να πάνε στις άλλες χώρες. Και ζητούν να τους παραχωρήσει η χώρα μας τα σχετικά δικαιολογητικά. Παράνομα βέβαια διότι δεν το επιτρέπει ο νόμος.
Και απαιτούν την κατ’ εξαίρεση συμπεριφορά προς αυτούς. Σήμερα 200-300, αύριο χιλιάδες! Ήδη η ανοχή της Πολιτείας ήταν μεγάλη, ήδη η κοροϊδία γίνεται κωμωδία και όλη η σκηνοθεσία θα πρέπει να σταματήσει. Το’ χουμε ξαναπεί: Σε ποια πρωτεύουσα πολιτισμένης ευρωπαϊκής χώρας θα την άραζαν μετανάστες; Σε ποια;
«Ε»


Μετεγραφές ξεφτίλας
Οι λογικοί και γνωρίζοντες το λέγαν μόλις ο υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος το ανακοίνωσε με περισσή άγνοια και αφέλεια. Ότι δηλαδή με τις μετεγραφές που επέτρεψε το υπουργείο να γίνουν θα φρακάρανε τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Έτσι και έγινε. Οι φοιτητές δεν χωρούν στις αίθουσες, στα εργαστήρια ούτε λόγος, τα αμφιθέατρα στενάζουν (χτίζουν και πατάρια).
Πλήρης υποβάθμιση σπουδών και απαξίωσης του διδακτικού έργου των καθηγητών. Από την άλλη υπάρχει μείωση των κονδυλίων στα Πανεπιστήμια, οι καταλήψεις συνεχίζονται και ο Λοβέρδος νομίζει, στη μακαριότητά του ως υπουργός ότι παράγει έργο. Το τραγικό είναι πως παρότι και ο ίδιος καθηγητής Πανεπιστημίου κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο. Με βασικότερο τις μετεγραφές της ξεφτίλας.
Θα τον θυμούνται ως τον υπουργό που είχε μόνον καλές προθέσεις. Όμως τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από ανθρώπους καλών προθέσεων. Διότι εκείνο που μετράει τελικά, είναι το έργο.
«Ε»


Οι χωματερές ζουν, εμείς πληρώνουμε
Οι χωματερές σ’ αυτήν την αστεία χώρα που την λένε Ελλάδα, ζουν και μας οδηγούν. Χρόνια τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει χρήματα, εγκρίνει προγράμματα, ζητάει έργα στην κατεύθυνση να σταματήσει το χάλι με τις χωματερές. Κι εμείς, οι πονηροί, λέμε «θα δούμε, σιγά-σιγά, άσε τους κουτόφραγκους να λένε» κι άλλα τέτοια.
Μας πίεσαν, μας προειδοποίησαν, μας ταρακούνησαν, τίποτε εμείς. Εκεί στην πονηριά μας και την ανεμελιά μας. Ώσπου ήρθαν τα μαντάτα. Πρόστιμο για τις χωματερές που ακόμη υπάρχουν, χωρίς ντροπή. Τριάντα εννέα σε όλη τη χώρα, 1 στη Δράμα. Κι αντί το αρμόδιο υπουργείο να τραβήξει το αυτί των τοπικών αρχόντων, Περιφερειαρχών και δημάρχων, το ανεύθυνο, συζητά πώς θα πληρώσει τα πρόστιμα, ότι θα κάνει προσφυγή για μείωσή του.
Τέτοια ξεφτίλα. Δηλαδή, δε βλέπει πως θα λύσει το πρόβλημα, αλλά πως θα πληρώσει λιγότερα. Και βέβαια εμείς θα τα πληρώσουμε διότι από μας θα τα πάρει, ενώ κανονικά τα χρήματα θα πρέπει να πληρώσουν ΜΟΝΟΝ αυτοί που αδιαφόρησαν να λύσουν τα θέματα, δηλαδή οι δήμοι που έχουν τις χωματερές.
«Ε»


Ξεκατινιάσματα…
Οι εκλογές τέλειωσαν στην ΟΕΒΕ Ξάνθης όμως η αντιπολίτευση δεν λέει να το καταλάβει και ούτε μάλλον να το αποδεχθεί. Έτσι η επικεφαλής της συνεχίζει να πυροδοτεί με δηλώσεις της ένα κλίμα που μόνο αρνητικό αντίκτυπο έχει για το συνδικαλιστικό όργανο των επαγγελματοβιοτεχνών. Σε μια εποχή που τα μέλη της ΟΕΒΕ βάλλονται από παντού και έχουν να αντιμετωπίσουν χιλιάδες προβλήματα το πρώτο μέλημα όλων στο Διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να είναι όλοι μαζί ενωμένοι να προασπίζουν τα συμφέροντα του κλάδου, να διεκδικούν και να βρίσκουν λύσεις όσο αυτό εξαρτάται απ’ αυτούς. Όχι να μαλώνουν μεταξύ τους. Αν μη τι άλλο απαξιώνεται το όργανο και υποβαθμίζεται ο ρόλος του.
Φτάνουν πια οι …κατινιές …και τα ξεκατινιάσματα… Κάποιοι και κάποιες ας δουν σοβαρά τον ρόλο τους!
Μ.Ξ.


Αναβολή στο θέμα του ΧΥΤΑ
Αναβολή πήρε το θέμα της αποδοχής της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Τοπείρου περί παραχώρησης του ΧΥΤΑ στον ΣΔΑΝ Ξάνθης. Το θέμα ήταν στην ημερησία διάταξη της συνεδρίαση του Διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε στις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης όμως πήρε αναβολή για το επόμενο συμβούλιο γιατί δεν είχε έρθει η απόφαση από τον δήμο Τοπείρου. Προφανώς δεν πρόλαβαν να την καθαρογράψουν και να τη στείλουν…. από την προηγούμενη Παρασκευή. Όσο για τα αντισταθμιστικά των 450.000 ευρώ που ζητάει ο δήμος Τοπείρου όρο για να παραχωρήσει τον ΧΥΤΑ δεν ειπώθηκε τίποτε. Γνωρίζω όμως ότι όλοι …ξινίστηκαν με την απαίτηση αυτή του δημάρχου Τοπείρου και δεν είναι διατιθεμένοι να πληρώνουν αυτά που τους ζητά ο Τόπειρος.
Σε επόμενο χρόνο λοιπόν τα σπουδαία!
Μ.Ξ.


Κυκλοφοριακό στην κεντρική πλατεία
Όχι, δεν εννοούμε δίπλα στην πλατεία (γιατί το γύρω από την πλατεία δεν υφίσταται πλέον). Υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα… πάνω στην πλατεία. Δεν έχει να κάνει με την κυκλοφορία του αίματος των πεζών, ούτε με το ότι συγκρούονται μεταξύ τους. Το πρόβλημα προέρχεται από οχήματα (μηχανάκια, ΙΧ αυτοκίνητα, αγροτικά, μέχρι και… φορτηγά) τα οποία διασχίζουν κανονικά την πλατεία στο σημείο που παλιά επεκτεινόταν η οδός Στογιαννίδου και ‘’έμπαινε’’ στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου. Η φωτογραφία είναι ενδεικτική του πόσο αμέριμνα μπορεί να διασχίζει ένας πεζός την κεντρική μας πλατεία. Τα μηχανάκια έχουν βέβαια την τιμητική τους, αφού ‘’δικαιωματικά’’ διασχίζουν την πλατεία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της και μάλιστα με μεγάλες ταχύτητες πολλές φορές. Αλλά παρκαρισμένα αυτοκίνητα, αγροτικά οχήματα που ‘’κόβουν’’ δρόμο και φορτηγά που μπαίνουν για να ξεφορτώσουν στα κλεφτά, θα αναγκάσουν την Τροχαία να βάλει τροχονόμο επί της πλατείας.
Χ.Δ.


Πυρετώδεις προετοιμασίες για τον στολισμό
Μπαίνουμε σε εορταστικό κλίμα σιγά σιγά και έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα στολίδια στα κεντρικά σημεία της Ξάνθης. Το Δημαρχείο έχει αρχίσει να φοράει κι αυτό τα γιορτινά του, η γνωστή ‘’φάτνη’’ στήθηκε κάτω από το Ρολόι της πλατείας και είναι στα τελειώματα και ο συνολικός στολισμός της πλατείας. Το συνεργείο του Δήμου και το προσωπικό του Λυκείου Ελληνίδων τρέχουν για να ολοκληρώσουν την ‘’Γειτονιά του Αϊ-Βασίλη’’ για τα εγκαίνια που θα γίνουν αύριο το απόγευμα στις 18:30. Δυστυχώς ο καιρός δεν βοηθάει και πολύ, αλλά το συνεργείο δεν φαίνεται να πτοείται και συνεχίζει, παρά την βροχή, να προσθέτει τις τελευταίες χρωματιστές και φωτεινές πινελιές στην πλατεία Δημοκρατίας.
Χ.Δ.


Ο Ιερομ. Λουκάς Γρηγοριάτης στην Ξάνθη
Στην πόλη μας βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο γνωστός για τις ομιλίες του αγιορείτης Ιερομόναχος και ιατρός π. Λουκάς. Ο π. Λουκάς μονάζει στην Ιερά Μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους και διατηρεί δεσμούς με τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ π. Γεώργιο Αναγνωστόπουλο. Καλεσμένος του Πρωτοσυγκέλου της Μητροπόλεως Ξάνθης π. Σωφρονίου Γκουτζίνη, μίλησε σε πλήθος πιστών που βρέθηκαν στον γραφικό ναό του Αγίου Βλασίου, στο πλαίσιο των ομιλιών που πραγματοποιούνται εκεί κάθε Τρίτη απόγευμα στις 20:30. Αναφέρθηκε στον μακαριστό γέροντά του Καθηγούμενο της Μονής Γρηγορίου και καθηγητή Πανεπιστημίου π. Γεώργιο Καψάνη και στις παρακαταθήκες που αυτός άφησε στην συνοδεία του, καθώς και σε πρακτικά θέματα αγάπης και διαπροσωπικών σχέσεων.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…