Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η βροχή μας …σώζει από την αιθαλομίχλη

Η βροχή μας …σώζει από την αιθαλομίχλη

0
stathmos ripansi

Δεν έχουν διαπιστωθεί υπερβάσεις στους ατμοσφαιρικούς ρύπους διαβεβαιώνει ο καθηγητής Σπύρος Ραψωμανίκης

Προβλέπει συνέχιση των βροχοπτώσεων και κρύα στον Γενάρη. Πυρκαγιά την Κυριακή σε καμινάδα πολυκατοικίας στην Μιαούλη

Μπορεί οι σόμπες και τα τζάκια να πηγαίνουν …ντουμάνι και φέτος όπως και πέρσι καθότι παρά την αισθητή μείωση της τιμής του πετρελαίου όσοι επέλεξαν αυτή την μορφή θέρμανσης επιμένουν, ωστόσο το σύννεφο της αιθαλομίχλης που δημιουργείται από την καύση ξύλων δεν έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στον Ξανθιώτικο ουρανό!

Μας …σώζει η βροχή!

Η αιτία που δεν έχει παρατηρηθεί σημαντική συγκέντρωση ρύπων στην ατμόσφαιρα βρίσκεται στην βροχή που τα ξεπλένει όλα. Όπως αναφέρει στο «Ε» ο καθηγητής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ατμοσφαιρικών ρύπων του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δ.Π.Θ κ. Σπύρος Ραψωμανίκης δεν υπάρχουν μετρήσεις που να δείχνουν υπέρβαση των ορίων σε αιθαλομίχλη. Υπενθυμίζουμε ότι το Εργαστήριο του κ. Ραψωμανίκη έχει εγκαταστήσει από το 2012 στο πάρκο πίσω από το Δημοτικό Αμφιθέατρο ένα σύστημα οργάνων μέτρησης των ατμοσφαιρικών ρύπων. Τα όργανα αυτά κάνουν μετρήσεις ανά 15 λεπτά και η ομάδα του κ. Ραψωμανίκη επεξεργάζεται τα στοιχεία σε μηνιαία βάση. Όπως σημειώνει τα όρια είναι 15 μικρογραμμάρια ρύπων ανά κυβικό μέτρο αέρα με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μικρογραμμαρίων και 45 μικρογραμμάρια /ανά κυβικό μέτρο αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μικρογραμμαρίων: «Δεν έχουμε παρατηρήσει υπερβάσεις σε αιωρούμενα σωματίδια και αυτό οφείλεται αφ’ ενός ότι δεν έχει γίνει πολύμηνη καύση αλλά και λόγω της βροχής που τα ξεπλένει…».

Συνεχίζονται οι βροχές …έρχονται κρύα από τον Γενάρη…

Και μπορεί μεν η βροχή να δρα καθαριστικά στην ατμόσφαιρα η δράση της όμως δεν είναι το ίδιο ευεργετική στο έδαφος! Μήνες τώρα ατέλειωτης βροχής και τα χωράφια έχουν μεταβληθεί σε λίμνες καθιστώντας αδύνατη τη σπορά ή άλλες αγροτικές εργασίες με δυσμενείς οικονομικές συνέπειες για τους αγρότες. Και σύμφωνα με τις προβλέψεις του κ. Ραψωμανίκη οι βροχές θα συνεχιστούν ενώ αναμένονται χαμηλές θερμοκρασία μετά τις γιορτές και στα μέσα του Γενάρη. Γενικά ο φετινός χειμώνας θα είναι υγρός αλλά και παγερός, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις.

Πήραν φωτιά οι καμινάδες των τζακιών – Πυρκαγιά την Κυριακή στην Μιαούλη

Εκτός από την αιθαλομίχλη άλλη μια παρενέργεια της καύσης των ξύλων που όμως έχει την αιτιολογία της στην αμέλεια, την ολιγωρία και ενδεχομένως στην άγνοια κινδύνου των πολιτών είναι η πυρκαγιά που δημιουργείται στις καμινάδες, λόγω ελλιπούς καθαρισμού. Ένα φαινόμενο συχνό που έχει κάνει την εμφάνισή του και φέτος με τελευταίο περιστατικό το απόγευμα της Κυριακής στην οδό Μιαούλη όπου άρπαξε φωτιά μια καμινάδα τζακιού σε πολυκατοικία. Επί τόπου έσπευσαν δύο πυροσβεστικά οχήματα που κατέσβεσαν εγκαίρως την πυρκαγιά πριν απειλήσει την πολυκατοικία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …