Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Πλημμύρισε με νέο κόσμο το ΙΘΤ για την Διημερίδα Αρχαιογνωσίας

Πλημμύρισε με νέο κόσμο το ΙΘΤ για την Διημερίδα Αρχαιογνωσίας

0
idryma moysopoulos

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η διημερίδα του Δικτύου Λόγου και Πράξης και της ΟΕΒΕ

Ώθηση για παρόμοιες προσπάθειες δίνει η συμμετοχή του κόσμου, ενώ ελπίδα εμπνέει το υψηλό επίπεδο

Φέτος γιορτάζει, ως γνωστόν, τα 40χρονά του το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο πλαίσιο των εορτασμών που έγιναν στην Ξάνθη, διοργανώθηκε και μία πρωτότυπη διημερίδα στις 14 και 15 Νοεμβρίου ως συμμετοχή στους εορτασμούς αυτούς. Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης και του Δικτύου Λόγου και Πράξης υπό την επίβλεψη του συγγραφέα Θανάση Μουσόπουλου και την οργανωτική μέριμνα του προέδρου της ΟΕΒΕ Γιώργου Μπατζακίδη και του Διευθυντή του Ιδρύματος Σοφιανού Ουτατζή. Τίτλος της διημερίδας «Νησίδες Διαχρονικής Αρχαιογνωσίας στη Σύγχρονη Θράκη».

Στόχος της διημερίδας ήταν να αναδειχθεί το επιστημονικό έργο που συντελείται στο Δημοκρίτειο, επί προκειμένου στον τομέα της Φιλολογίας, αλλά και να έρθουν στο προσκήνιο οι νέοι επιστήμονες του κλάδου με μια σειρά από εισηγήσεις και εργασίες.

Την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, πρώτη μέρα της διημερίδας, οι πτυχιούχοι του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Χάιδω Ρόιδου, Ιωακείμ Δερές και Μαρία Ψαλίδα καθώς και ο Δρ Κωνσταντίνος Ζωγραφόπουλος, πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, μαζί με τον Δάσκαλο Θανάση Μουσόπουλο, παρουσίασαν κείμενα από διάφορες περιόδους της ελληνικής γραμματείας, από τον Όμηρο μέχρι τον Κοραή, συζήτησαν τη γλωσσική αλλαγή και εντόπισαν τα αναλλοίωτα στοιχεία της ελληνικής γλώσσας, με τρόπο σύντομο, εύληπτο και επιστημονικό συγχρόνως. Στο εργαστήριο υπήρχε συμμετοχή του κοινού και των φιλολόγων-εισηγητών της δεύτερης μέρας με θέμα: ‘’Η Ελληνική Γλώσσα από τον Όμηρο ως τον Κοραή’’. Η αρχική εισήγηση έγινε από την καθηγήτρια κα Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή με τίτλο: ‘’Γλωσσική αλλαγή: Η διαχρονία της Ελληνικής γλώσσας’’.

Το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, δεύτερη μέρα των εργασιών, παρουσιάστηκαν στην κατάμεστη, για δεύτερη συνεχή μέρα, αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης εισηγήσεις νέων επιστημόνων που αναφέρονταν στον Όμηρο, τη Σαπφώ, το Σόλωνα και τον Περικλή και τη Σιγιλλιογραφία στο Βυζάντιο υπό την προεδρία του καθηγητή μαθηματικού Θωμά Βουγιουκλή. Στο δεύτερο μέρος ο Θανάσης Μουσόπουλος παρουσίασε την καθηγ. κα Μανακίδου και το συλλογικό έργο «Όμηρος: Είκοσι μία εισαγωγικές μελέτες», που επιμελήθηκε η καθηγήτρια του ΔΠΘ κ. Φλώρα Μανακίδου, η οποία έκλεισε τη διημερίδα με την εμπεριστατωμένη ομιλία της «Αναζητώντας τον Όμηρο».

Παρά το εξειδικευμένο αντικείμενο και τις επιστημονικές εισηγήσεις, ο τρόπος παρουσίασης ήταν εύληπτος και προσιτός και κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον των 150 περίπου ξανθιωτών που γέμισαν την αίθουσα του Ιδρύματος και τις δύο μέρες και παρέμειναν μέχρι το τέλος. Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι η ενεργή συμμετοχή της νέας γενιάς των αποφοίτων του πανεπιστημίου και πολλών νέων παιδιών που παρακολουθούν τα τμήματα αρχαίων ελληνικών του Ιδρύματος. Όπως ανέφερε η κα Βουγιουκλή «είναι η ελπίδα, η βεβαιότητα για συνέχιση του έργου του Θανάση Μουσόπουλου, ο οποίος συνέχισε το έργο του Στέφανου Ιωαννίδη, για ν’ αναφερθώ ενδεικτικά μόνο σε κάποιους. Ακόμη η συνέχιση του θεσμού της χορηγίας, και μάλιστα με ενεργό συμμετοχή του χορηγού όπως αυτή Γιώργου Μπατζακίδη, αυξάνει τις προσδοκίες μας για περισσότερα. Τέλος ο συντονισμός από τον Σοφιανό Ουτατζή και το ΙΘΤΠ απέδειξε περίτρανα την συνεισφορά του Ιδρύματος στη διατήρηση και την προαγωγή της παράδοσης και του πολιτισμού στην περιοχή μας». Ο διοργανωτής Γιώργος Μπατζακίδης από την πλευρά του ευχαρίστησε τους καθηγητές του ΔΠΘ, Θ. Βουγιουκλή, Φλ. Μανακίδου και Π. Καμπάκη-Βουγιουκλή για τον ακαδημαϊκό αέρα που έφεραν στην πόλη της Ξάνθης. Στο πρόσωπο των τριών αυτών καθηγητών του Δημοκριτείου Θράκης και των αποφοίτων και μεταπτυχιακών του φοιτητών τιμήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο από την κοινωνία της Ξάνθης τα 40 χρόνια του Πανεπιστημίου. Η αθρόα συμμετοχή του κόσμου και το πολύ ικανοποιητικό επίπεδο έδωσαν κουράγιο και ελπίδα στους διοργανωτές για την συνέχιση παρόμοιων προσπαθειών. Ήταν όντως κάτι πρωτότυπο για την Ξάνθη και ένα όνειρο ζωής του Θανάση Μουσόπουλου για την δημιουργία ενός ανοιχτού φιλολογικού εργαστηρίου. Μετά το πέρας της διημερίδας δόθηκαν σε όλους βεβαιώσεις παρακολούθησης, προσφέρθηκαν άφθονα εδέσματα και ποτό στην δεξίωση πλάι στον πάγκο του Εκδοτικού Οίκου Ζαχαρόπουλος, ο οποίος διέθεσε σε πολύ χαμηλές τιμές ένα αριθμό εκδόσεων σχετικών με τον Όμηρο, την αρχαία Ελλάδα και την κλασική γραμματεία.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…