Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι διοργανωτές από τη συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις

Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι διοργανωτές από τη συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις

0
poreia adedyapergia

Η Ξάνθη συμμετείχε στην 24ωρη πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και πορεία στην κεντρική πλατεία

Θετικά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ μερικές εκατοντάδες ξανθιώτες, που συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις το πρωί της Πέμπτης 27 Νοεμβρίου. Παρά το έντονο κρύο, οι απεργοί που πήραν μέρος στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, συγκεντρώθηκαν στις 10:00 έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης. Εργαζόμενοι διαφόρων σωματείων, άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, δάσκαλοι, καθηγητές αλλά και οδηγοί ταξί έκλεισαν τον δρόμο μπροστά από την Δημοτική Αγορά. Κρατώντας αυτοσχέδια πανό και σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση και του προϋπολογισμού για το 2015 υπό την συνοδεία αγωνιστικών τραγουδιών, οι απεργοί παρακολούθησαν τις ομιλίες των διοργανωτών.

Συμμετείχαν 20 από τα 40 Σωματεία

Διαβάστηκαν αρχικά τα ονόματα των 20 περίπου Σωματείων από τα 40 που ανήκουν στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, τα οποία υπέγραψαν την συμμετοχή τους στην απεργία: η ΑΔΕΔΥ Νομαρχιακό Τμήμα Ξάνθης, το Σωματείο Μετάλλου Ν. Ξάνθης, Σωματείο Οικοδόμων Ξάνθης, Σωματείο ΙΜΕ ΑΜ-Θ, Σύλλογος Δασκάλων Μειονοτικών Σχολείων ΕΠΑΘ, Σωματείο Εργαζομένων και Υπαλλήλων ΣΕΚΑΠ, Σωματείο Εργαζομένων ΕΑΣ Ξάνθης, Σωματείο Εργοτοϋπαλλήλων ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ, Σωματείο Εργαζομένων ΜΑΪ-ΤΕΞ Βαφεία, Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, Συνδικάτο Καπνεργατών ΑΜ-Θ, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ιματισμού-Δέρματος, Σωματείο Πολιτικών Υπαλλήλων 316 ΣΠ.ΤΧ, Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Ανωτάτων Σχολών Θράκης, Συνδικάτο Εργαζομένων ΙΓΜΕ, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ξάνθης, Διδασκαλικός Σύλλογος Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην συνέχεια απευθύνθηκαν χαιρετισμοί και πραγματοποιήθηκε σύντομη ομιλία από τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελο Μπεμπεκίδη, τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και τον Πρόεδρο της Αυτόνομης Κίνησης Ριζοσπαστικής Αριστεράς Οικοδόμων Ξάνθης κ. Κεχαγιά Τζεμήλ.

Γκρίνια για την μειωμένη συμμετοχή και τις ομιλίες

Δεν έλειψαν βέβαια από πολλούς απεργούς και τα αρνητικά σχόλια για την μειωμένη συμμετοχή στην κινητοποίηση, οι οποίοι δεν είδαν ως ελαφρυντικό τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν. Μέλη Σωματείων μας μετέφεραν το παράπονό τους, γιατί ενώ το Σωματείο τους αποτελείται για παράδειγμα από 80 άτομα, στην συγκέντρωση συμμετείχαν μόνο 10. Αποθαρρυντικά όντως τα ποσοστά, αλλά και καθόλου ενθουσιώδεις αντιδράσεις στις ομιλίες των διοργανωτών. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι πρόεδρος Σωματείου αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις, νιώθοντας απογοήτευση από τις δηλώσεις του κ. Μπεμπεκίδη περί των ταμείων ανεργίας «αντί να μιλά για θέσεις εργασίας, μιλάει για αύξηση του ταμείου ανεργίας. Αυτές δεν είναι λύσεις, είναι μπαλώματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διακοπή της κυκλοφορίας και πορεία στην πόλη

Η αυξημένη κυκλοφορία των οχημάτων διεκόπη μπροστά από την περιοχή του Εργατικού Κέντρου, ενώ ακινητοποιήθηκαν για αρκετή ώρα και τρία αστικά λεωφορεία, που εκτελούσαν προγραμματισμένα δρομολόγια. Στην κινητοποίηση δεν συμμετείχε ο εμπορικός κόσμος της πόλης, παρά μόνο το Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί. Λίγο μετά τις 11:00 οι διαδηλωτές ξεκίνησαν πορεία με αρχική κατεύθυνση την κεντρική πλατεία μέσα από κεντρικούς δρόμους της πόλης, ακολουθώντας την καθιερωμένη διαδρομή αντίστοιχων κινητοποιήσεων. Δυνάμεις της Αστυνομίας μεριμνούσαν για τη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων με στόχο τη διευκόλυνση των διαδηλωτών, οι οποίοι κινήθηκαν χωρίς προβλήματα από την 28ης Οκτωβρίου προς τη Μιχαήλ Καραολή και κατέληξαν και πάλι στο Εργατικό Κέντρο.

Ξεχωριστή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ

Ξεχωριστή κινητοποίηση ως συνήθως πραγματοποίησαν τα μέλη του ΠΑΜΕ, τα οποία συγκεντρώθηκαν στις 11:00 στην κεντρική πλατεία. Από το πρωί η απεργιακή φρουρά στο χώρο της ιδιωτικής εταιρείας E-Value περιφρούρησε τον μεγάλο εργασιακό χώρο, τον οποίο οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ ονόμασαν «ένα σύγχρονο κάτεργο με ελαστικές σχέσεις εργασίας και πολύ χαμηλούς μισθούς για τους εργαζόμενους που υφίστανται τη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης από την εργοδοσία». Στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ απηύθυνε χαιρετισμό το μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου και της Γραμματείας Ξάνθης της Π.Α.Σ.ΕΒΕ Γ. Βουζαράς. Τονίστηκε η αδίστακτη εφαρμογή της φιλομονοπωλιακής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, καθώς και η απαράδεκτη στάση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΓΣΒΕΕ και ΕΣΕΕ, «που πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο για τους μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για ρήξη με τις πολιτικές που τους αφανίζουν προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων». Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από την Πρόεδρο της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπάλληλων Ξάνθης κα Γιώτα Ρόιδου, από την οποία τονίστηκε η ανάγκη οι εργαζόμενοι να μην συμβιβαστούν «με τα ψίχουλα που τους υπόσχονται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση». Ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης και συνέχιση της περιφρούρησης στο χώρο της E-Value.

Α. Μπεμπεκίδης: η φτωχοποίηση των εργαζομένων συνεχίζεται

Ικανοποιημένοι δήλωσαν οι διοργανωτές από τη συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Μπεμπεκίδης υπογράμμισε ότι η αντίδραση των ανέργων, των εργαζόμενων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των συνταξιούχων και των νέων απέναντι σε έναν ακόμη προϋπολογισμό φτωχοποίησης της κοινωνίας, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Σημείωσε δε ότι το κοινό μέτωπο με το δημόσιο τομέα και την κοινωνία ευρύτερα όχι μόνο θα διατηρηθεί αλλά στόχος είναι να διευρυνθεί.

Κ. Βογιατζής: το μέλλον μας δεν βρίσκεται στα όρια της πείνας

Από την πλευρά του το μέλος της Γραμματείας Ξάνθης του ΠΑΜΕ κ. Κώστας Βογιατζής τόνισε ότι ενώ για τους άνεργους, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους νέους η φτωχοποίηση όχι μόνο συνεχίζεται αλλά προβλέπεται στο νέο προϋπολογισμό για το 2015, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι πλουτίζουν, φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση της επισκεψιμότητας στον τουριστικό τομέα, που όμως δεν προσέδωσε απολύτως τίποτε στους εργαζόμενους του κλάδου. Τόνισε ότι για το ΠΑΜΕ η σημερινή απεργία είναι συνέχεια της μεγάλης κινητοποίησης που έγινε την 1η Νοεμβρίου, με αιχμή του δόρατος την ανεργία, και θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …