Σχόλια 28/10/14

0
Οι τράπεζες πέρασαν τα stress test. Το stress των πολιτών από την άλλη, έχει χτυπήσει κόκκινο…


Δάνεια μεν, αλλά…
Υπόσχονται ρευστότητα οι Τράπεζες μετά τον επιτυχή έλεγχο που πέρασαν. Θα έχουν ρευστότητα οι ίδιες και ως εκ τούτου θα έχουν την ευχέρεια να ρίξουν χρήματα στην αγορά. Δηλαδή αύξηση δανείων στις επιχειρήσεις. Βέβαια με έλεγχο πλέον, όχι όπως παλιά, που καλούσαν τους περαστικούς να πάρουν δάνεια διαφόρων ειδών και πλασματικών αναγκών, κάρτες, στεγαστικά και ότι άλλο βάζει ο νους.
Υπόσχονται οι τράπεζες ότι θα το κάνουν και δε μένει παρά να το δούμε στην πράξη πλέον.
« Ε»


Φυλακή στους δημοσιογράφους
Μια απέραντη φυλακή έχει μεταβληθεί η Τουρκία για τους δημοσιογράφους. Κατέχει πολύ υψηλή θέση στις διώξεις εφημερίδων και δημοσιογράφων παγκοσμίως, ενώ τελευταία άρχισαν οι διώξεις και σε σκιτσογράφους και γελοιογράφους.
Μάλιστα οι διώξεις ασκούνται –κυρίως- όταν γίνεται αναφορά στον πρόεδρο της χώρας τώρα και πρωθυπουργό πριν, τον Ερντογάν.
Γνωστή ιστορία στα απολυταρχικά καθεστώτα: Ο Τύπος είναι ελεύθερος να γράφει ό,τι θέλει, αρκεί να μην γράφει άσχημα για μας» !


Ένα παιδί στο Κομπάνι με το όνομα Ομπάμα
Μια οικογένεια από τη μαρτυρική πόλη των Κούρδων Κομπάνι της Συρίας, ονόμασε… Ομπάμα τον νεογέννητο γιό, και έβδομο παιδί της, προς τιμήν του Αμερικανού Προέδρου.
Όπως δήλωσαν οι γονείς του μικρού, το όνομά του παιδιού θα είναι Μοχάμεντ Ομπάμα Μούσλιμ, επειδή ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα βοήθησε τους Κούρδους στο Κομπάνι, με την αποστολή ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθειας. Ο αμερικανός πρόεδρος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους Κούρδους του Κομπάνι που συνεχίζουν την ηρωική αντίσταση κατά των ακραίων τζιχαντιστών ενώ αντίθετα οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις περνούν τη χειρότερη φάση τους.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν άφησε ξεκάθαρες αιχμές κατά των αμερικανών ότι η αντίσταση των Κούρδων είναι μία συνωμοσία αμερικανικής εμπνεύσεως, προκειμένου να γίνουν συμπαθείς στην παγκόσμια κοινή γνώμη και να ανοίξει ο δρόμος για την αναγνώριση κουρδικού κράτους. Μάλλον χάνει την ψυχραιμία του ο Τούρκος πρόεδρος…


Κακό παράδειγμα
Ότι κάποιοι Δροσερίτες παρκάρουν όπου τους βολεύει το γνωρίζουμε. Το ίδιο κάνουν και οι παζαρτζήδες με τα φορτηγάκια τους και λογαριασμό δεν δίνουν κι ούτε λογαριάζουν κανέναν.
Προχθές είδε συμπολίτης ένα τέτοιο φορτηγάκι κάτω από το ρολόι στην πλατεία. Πιο μπροστά, ένα άλλο ΙΧ επιβατικό με έναν παπά μέσα. Στην παρατήρηση που έκανε και στους δύο ότι είναι παρκαρισμένοι επάνω στην πλατεία και ότι αυτό είναι παράνομο, το φορτηγάκι με τους δύο μελαψούς έφυγε, ενώ ο παπάς αντέδρασε με «τι σε νοιάζει εσένα», και άλλες εξυπνάδες, χωρίς βέβαια να ενδιαφερθεί να απομακρύνει το αυτοκίνητό του!
Ο συμπολίτης αποχώρησε προβληματισμένος από τη συμπεριφορά του ιερέα ο οποίος ακύρωσε μόνος του το σχήμα του που άλλα δείγματα πρέπει να δίνει κι όχι παράβασης των ισχυόντων νόμων.
«Ε»


«Συνετή έξοδος στην πραγματικότητα»
Αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών η προληπτική γραμμή στήριξης της Ελλάδας, που θα βοηθήσει την χώρα μας να βγει από το Μνημόνιο. Η προληπτική γραμμή στήριξης θα χρηματοδοτηθεί από κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ύψος των οποίων θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των stress tests για τις τράπεζες.
Η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, που θα διεξαχθεί στα μέσα Δεκεμβρίου. Αυτή η γραμμή στήριξης θα έχει ετήσια διάρκεια και θα ενεργοποιείται μόνον αν οι αγορές κλείνουν χωρίς ευθύνη της Ελλάδας. Θα συνοδεύεται από όρους δημοσιονομικούς και διαρθρωτικούς, όπως ο καθορισμός των πλεονασμάτων, και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
«Μια συνετή έξοδο στην κανονικότητα» διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Με λίγα λόγια μετά τα μεγάλα λόγια και το σκίσιμο του Μνημονίου, προσγειωθήκαμε – κάποιοι – στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα…


Χωρίς αιολικό πάρκο
Οι νομοί Έβρου και Ροδόπης έχουν τα Αιολικά τους πάρκα, ενώ ο νομός Ξάνθης υστερεί. Είναι απορίας άξιο γιατί αυτή η έλλειψη, διότι περιοχές με άφθονο και δυνατό αέρα έχουμε στο νομό μας, έρευνες έχουν γίνει από το Χρήστο Καζάκο, αλλά επένδυση καμία.
Όχι ότι θα μας κοπεί η όρεξη που λέει ο λαός, αλλά να, από ενδιαφέρον ρωτάμε γιατί απουσιάζει η Ξάνθη από τον τομέα αυτόν της πράσινης ή Ανανεώσιμης ενέργειας.
«Ε»


Ο λόγος ο έλλογος
Είχαμε την χαρά να έχουμε το Σαββατοκύριακο στην Ξάνθη τον Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο. Από τα εξέχοντα στελέχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και με πολλές ακόμη περγαμηνές… Παρόλα αυτά μίλησε στην γιορτή του Αγ. Δημητρίου πολύ απλά. Τον λόγο τον έλλογο, όπως είπε και ο ίδιος. Και μίλησε στις καρδιές πολλών με την αμεσότητά του, και συγκίνησε τους Προυσαλήδες πρόσφυγες χωρίς τον ξύλινο ρητορικό λόγο που συνηθίζουμε να ακούμε σε τέτοιες περιστάσεις. Φωτογραφήθηκε πρόθυμα με όσους του το ζήτησαν και ήταν γενικά ανθρώπινος και προσιτός, χωρίς τα γνωστά τουπέ και την δήθεν πνευματικότητα. Γι’ αυτό και έθιξε εύστοχα το σύγχρονο φαινόμενο της ‘’γεροντολαγνείας’’, που μαστίζει πολλούς νεοέλληνες που ψάχνουν να βρουν θαυματοποιούς σε σπηλιές και σε όρη. Ας σκύψουμε πρώτα πάνω στον εαυτό μας και στους τόσους πλησίον μας και δεν θα χρειαζόμαστε από μηχανής θεούς.
Χ.Δ.


Ο Μπουτάρης προωθεί και τον αθλητικό τουρισμό…
Να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη ο ποδοσφαιρικός αγώνας για τα προκριματικά του Euro 2016 που διακόπηκε λόγω σοβαρών επεισοδίων μεταξύ Σερβίας-Αλβανίας, πρότεινε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης. Κατά τη συνεδρίαση την Δευτέρα (20/10) του προεδρείου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Μπουτάρης δήλωσε: “Εγώ πρότεινα στον Τζιτζικώστα να είναι η Θεσσαλονίκη η πόλη που θα φιλοξενήσει τον αγώνα, για να φανεί ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη συμφιλίωσης”. Σχολιάζοντας τα επεισόδια που σημειώθηκαν στον εν λόγω αγώνα, χαρακτήρισε κατάπτυστο γεγονός την εμφάνιση της σημαίας της “Μεγάλης Αλβανίας”, σημειώνοντας ότι τέτοιες κινήσεις προκαλούν προβλήματα και στην Ελλάδα με τους Τσάμηδες.
Χ.Δ.


Η Εγνατία των …ανέμων
Θυελλώδεις άνεμοι έπνεαν… το απόγευμα του Σαββάτου στην Εγνατία οδό στο σημείο μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης. Για το λόγο αυτό οι Αστυνομικές Διευθύνσεις Ροδόπης και Ξάνθης έλαβαν μέτρα απαγορεύοντας την κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού παρακάμπτοντας την κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων από την Εθνική Οδό Κομοτηνής – Πόρτο Λάγος – Ξάνθης. Να σημειώσουμε ότι στο σημείο αυτό λόγω ιδιαίτερων γεωμορφολογικών συνθηκών – που προφανώς δεν είχαν ληφθεί υπ’ όψιν κατά τον σχεδιασμό της Εγνατίας – πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων από νταλίκες που διπλώνουν αλλά και από τα Ι.Χ. που τα παρασέρνει ο …άνεμος. Η λήξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας έγινε το πρωί της Δευτέρας όταν κόπασαν οι θυελλώδεις άνεμοι.
Μ.Ξ.


Άντεξε η Ξάνθη
Το πρώτο κύμα κακοκαιρίας για τον φετινό χειμώνα, χτύπησε την Ξάνθη, η οποία κατάφερε να αντέξει, χωρίς να σημειωθούν ιδιαίτερες ζημιές. Οι υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας ήταν σε ετοιμότητα με αποτέλεσμα να επεμβαίνουν άμεσα για την επίλυση διαφόρων μικροπροβλημάτων. Η έντονη βροχόπτωση της Πέμπτη λειτούργησε ως— για αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει την επόμενη μέρα, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους υπαλλήλους του δήμου να καθαρίσουν τα φρεάτια από τις φερτές ύλες που κατέβασε η πρώτη καταιγίδα. Ας ελπίσουμε τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά και τον υπόλοιπο χειμώνα και να μην αντικρίσουμε βιβλικές καταστροφές, όπως αυτές που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα.
Γ.Τ.


Θα πάρουν τα βουνά
Ο χειμώνας ήρθε για τα καλά και μαζί του έφερε ένα κατάλευκο μανδύα για πολλές ορεινές περιοχές της χώρας μας. Μάλιστα, οι χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν κατά τα προηγούμενα 24ωρα στην κεντρική και δυτική Μακεδονία είχαν ως αποτέλεσμα να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα στο Πισοδέρι της Φλώρινας, αλλά και στη Βασιλίτσα του νομού Γρεβενών. Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι διευθύνσεις τους, η λειτουργία τους, θα διαρκέσει όσο το χιόνι είναι αρκετό.
Όπως φαίνεται, ο φετινός χειμώνας θα ευνοήσει τους λάτρεις του χιονιού, οι οποίοι δεν θα χρειάζεται να επισκέπτονται την γειτονική Βουλγαρία για να επιδοθούν στα αγαπημένα τους χειμερινά σπορ.
Γ.Τ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τι θα γίνει με τα γκράφιτι; Είναι κάποια γκράφιτι που όντως είναι όμορφα, έργα τέχνης. Τα …