Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση iGUIDE: Ένας ηλεκτρονικός ξεναγός για τα αξιοθέατα του νομού μας

iGUIDE: Ένας ηλεκτρονικός ξεναγός για τα αξιοθέατα του νομού μας

0
iguide

Πρόκειται για ένα σύστημα που θα δίνει πληροφορίες μέσω κινητού στον επισκέπτη για την Π. Πόλη, τα Άβδηρα, τα Στενά του Νέστου, την Μαρώνεια και τις Αλυκές Θάσου

Το έργο εκπονήθηκε από την επιστημονική ομάδα του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» με επικεφαλής τον καθηγητή Χ. Χαμζά

Έναν έξυπνο ηλεκτρονικό …ξεναγό για τους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή μας αλλά και σ’ όσους θέλουν να μάθουν πληροφορίες μέσω του …κινητού τους …μ’ ένα κλικ εφηύρε και προτίθενται να διαθέσει η επιστημονική ομάδα του ερευνητικού Κέντρου Αθηνά – Ι.Ε.Λ. Παράρτημα Ξάνθης που στεγάζεται στην Πολυτεχνιούπολη Κιμμερίων, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δ.Π.Θ. Χριστόδουλο Χαμζά. Πρόκειται για το IGUIDE Τουριστικό Οδηγό Κινητής Τηλεφωνίας που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να …εξερευνήσει την ανεξερεύνητη Ελλάδα(“EXPLORE THE UNEXPLORED GREECE”)

καλύπτοντας ένα κενό αρμοδιότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης τουλάχιστον της περιοχής μας – που ως γνωστόν ούτε σήμανση επαρκή διαθέτει για τα αξιοθέατα της πόλης και του νομού μας. Σε πρώτη φάση η εφαρμογή περιλαμβάνει από το νομό μας την Παλιά Πόλη, τα Άβδηρα και συγκεκριμένα το Βυζαντινό Πολύστηλο που είναι λιγότερα γνωστό από τον αρχαιολογικό χώρο καθώς επίσης και τα Στενά του Νέστου. Η εφαρμογή έχει αναφορά και σε δυο άλλες περιοχές της ΑΜ – Θ και συγκεκριμένα στην Μαρώνεια και στο αρχαιολογικό χώρο των Αλυκών Θάσου.

iGude: Τουριστικός Οδηγός Κινητής Τηλεφωνίας για την πόλη και τον νομό μας

Όπως εξηγεί ο κ. Χαμζάς : «Η περιοχή της Θράκης είναι ένα κλασικό παράδειγμα, όπου η επίσκεψη σε χώρους πολιτιστικής αξίας και τοποθεσίες φυσικού κάλλους δεν συνοδεύεται από επαρκή για τον επισκέπτη πληροφόρηση. Για το λόγο αυτό, ξεκίνησε η ανάπτυξη του iGuide. Πρόκειται για ένα σύστημα που έχει ως στόχο την παροχή κοινωνικά εμπλουτισμένων ηλεκτρονικών τουριστικών υπηρεσιών που θα μπορεί ο επισκέπτης να χρησιμοποιήσει μέσα από το κινητό του τηλέφωνο. Το προτεινόμενο σύστημα θα μπορεί να εξυπηρετήσει ένα πολύ μεγαλύτερο, σε σχέση με τις υπάρχουσες λύσεις, εύρος χώρων και αξιοθέατων. Κύριοι τομείς εφαρμογής του iGuide είναι αφύλακτες αρχαιολογικές τοποθεσίες, περιοχές φυσικού κάλλους και χώροι πολιτιστικής αξίας, όπου δεν παρέχονται βασικές πληροφορίες ή αυτές που παρέχονται δεν είναι άμεσα προσβάσιμες από τους επισκέπτες.

Πως …δουλεύει

Το προτεινόμενο σύστημα, πέραν του ότι προσφέρει άμεσα πληροφορία με ένα ελάχιστο κόστος στον επισκέπτη που τυχαία βρέθηκε μπροστά σε ένα τέτοιο χώρο, επιπλέον επιτρέπει στους ενεργούς χρήστες του να συμβάλουν στον εμπλουτισμό του περιεχομένου για θέσεις ενδιαφέροντος που έχουν επισκεφθεί συμβάλλοντας έτσι περαιτέρω στην αξιοποίησή τους. Αυτό θα πραγματοποιείται μέσα από σχολιασμό, μεταφόρτωση πολυμεσικών δεδομένων (εικόνες, ήχος, βίντεο, κλπ). Οι χρήστες θα μπορούν να λάβουν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που θα βασίζονται στη θέση τους στο χώρο και θα διευκολύνουν τη περιπλάνηση τους στα σημεία ενδιαφέροντος αλλά και θα ενισχύουν την εμπειρία επίσκεψης. Το iGuide θα παρέχει τεχνολογίες αφήγησης, πλούσιο πολυμεσικό περιεχόμενο με 3Δ γραφικά και την υποστήριξη ενός ενημερωτικού portal με τεχνολογίες Web 2.0. Θα γίνει χρήση συνθετικής φωνής και στην πιλοτική του έκδοση θα είναι στα Ελληνικά, Αγγλικά και Βουλγαρικά.

Το iGuide προσφέρει

1.Έναν εικονικό ξεναγό στο smartphone για την τουριστική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας ο οποίος παρέχει δυναμικά προσαρμοζόμενη και έγκυρη πληροφόρηση, υποστηριζόμενη από πολυμεσικά δεδομένα (αφήγηση, εικόνες, βίντεο).

2.Μια ολοκληρωμένη λύση etourism που εστιάζει σε αφύλακτα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, σε μονοπάτια σε περιοχές περιβαλλοντικής και φυσικής ομορφιάς, καθώς και σε διαδρομές ιστορικών παραδοσιακών οικισμών.

Ξεναγός για την Π. Πόλη – τα Άβδηρα και τα Στενά του Νέστου

Η πιλοτική του εφαρμογή ξεκινά από την περιοχή της Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι περιοχές που έχουν επιλεγεί για την πιλοτική εφαρμογή είναι

1.Παλιά Πόλη της Ξάνθης (Περιήγηση σε Παραδοσιακούς Οικισμούς)

2.Μονοπάτι του Νέστου (Περιήγηση σε περιοχές φυσικού κάλους)

Περιήγηση σε Αρχαιολογικούς Χώρους (Επιλέγονται αρχαιολογικοί χώροι με μεγάλη ιστορική σημασία και συχνή επισκεψιμότητα, αλλά με μικρή, ή υποτυπώδη σήμανση.)

3.Αλυκές, Θάσου (Αρχαιολογικός Χώρος, Αρχαία Λατομεία)

4.Αρχαιολογικός Χώρος Αβδήρων ( Πολύστηλο)

5.Μαρώνεια και Αρχαιολογικός Χώρος Μαρώνειας

Στοιχεία του έργου

Όπως ανέφερε ο κ. Χαμζάς το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου του 2015 είναι συνολικού προϋπολογισμού 672.650 ευρώ με δημόσια δαπάνη 446.686,11ευρώ.

Φορέας Χρηματοδότησης είναι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ενώ οι Συμμετέχοντες Φορείς έιναι: Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Mobics. Τηλεπικοινωνιακές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες ΕΠΕ, Α.Ι.Τ., (Athens Information Technology) ,Εργαστήριο Έρευνας & Επιμόρφωσης στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, Vodafone

Ιnnoetics , Knowledge Technologies and Multimodal Interaction ltd

Riverland. Την συλλογή και την καταγραφή του υλικού έχει επιμεληθεί ο Χρήστος Πάντσογλου, μέλος της επιστημονικής ομάδας.

Ο καθηγητής Χριστόδουλος Χαμζάς

Γεννήθηκε στην Κομοτηνή. Πήρε το Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο το 1974 και το Μάστερ και Διδακτορικό από το Polytechnic Institute of New York το 1975 και 1979 αντιστοίχως. Κατά την διάρκεια των σπουδών του δούλεψε σε βιομηχανίες στην Ελλάδα, Πορτογαλία, Αγγλία και Ηνωμένες Πολιτείες. Από το 1979 έως το 1982 ήταν Assistant Professor στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Polytechnic Institute of New York. Από τον Σεπτέμβρη του 1982 έως το 1990 εργαζόταν στα “Bell Laboratories”, στο Holmdel, N.J., U.S.A σαν ερευνητής-μέλος του Visual Communications Research Department. Κατά τη διάρκεια της εργασίας του στα εργαστήρια Bell ασχολήθηκε με την κατασκευή του πρώτου οπτικού υπερατλαντικού καλωδίου (ΤΑΤ-8), με αυτοπροσαρμοζόμενα συστήματα, με κινητές τηλεπικοινωνίες, με βάσεις δεδομένων για εικόνες και με συμπίεση εικόνων. Από το 1987 ήταν μέλος της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Πολιτειών στο CCITT και ISO, όπου μεταξύ άλλων διαδραμάτισε και σημαντικό ρόλο στη σχεδίαση και κατασκευή των νέων CCITT/ISO standards για την κωδικοποίηση και αποθήκευση έγχρωμων (JPEG) και ασπρόμαυρων εικόνων (JBIG), περιοχή στην οποία έχει και έξη (6) διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Από το 1993 έχει ορισθεί από τον ΕΛΟΤ, εθνικός εκπρόσωπος στην στις αντίστοιχες ομάδες της ISO και CCITT. Κατά το 1985-86 και 1988-89 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ από το 1990 είναι Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο οποίο είναι και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανάλυσης Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων (1990-2007), του Τομέα Ηλεκτρονικής και Τεχνολογίας Συστημάτων Πληροφορικής (1997-98 και 2013-2014) και της μονάδας παροχής υπηρεσιών “Ψηφιακής Επεξεργασίας Εικόνων και Πολυμέσων” καθώς και του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ( www.ceti.gr )(1998-2012).

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…