Σχόλια 09/05/14

0
40 χρόνια δημοκρατίας, ζήσαμε πολλά δράματα στη βουλή, αλλά πρώτη φορά είδαμε δάκρια. Και ήταν από χρυσαυγίτη…


 
 
Αλλάζει το πολιτικό σύστημα
Να και μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για όλους τους πολίτες της χώρας. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε στη δημοσιότητα τριάντα προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ενωρίτερα, προχθές, σχετικές προτάσεις δημοσιοποίησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σε γενικές γραμμές οι προτάσεις κινούνται στο επίπεδο της ενίσχυσης του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, της μείωσης του αριθμού των βουλευτών, θεσμοθέτηση μικρής βουλής, η ποινική ευθύνη των υπουργών, για την βουλευτική ασυλία, ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή και άλλα.
Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι τα δύο κόμματα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε σημαντικές αλλαγές του συντάγματος για να εκσυγχρονίσουν τόσο τη λειτουργία του κοινοβουλίου, όσο και αυτή της δημόσιας ζωής ως προς τους φορείς όπως Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Όλα τα μέτρα είναι θετικά. Μένει να δούμε πόσα θα ψηφιστούν και πόσο θ’ αλλάξουν.
«Ε»


 

Οι πολίτες σκέφτονται
 Σε όλη την Ελλάδα, οι πολίτες φαίνεται ότι εξετάζουν πια κάθε υποψηφιότητα. Το πόσο σοβαρή είναι. Υπάρχει απαγκίστρωση από τα κόμματα αλλά κα από τις τοπικές ομάδες συμφερόντων που δεν διαθέτουν πια ισχυρά εργαλεία συναλλαγής. Φαίνεται πως σχηματίζεται αχνά η κοινωνία των πολιτών.
«Πάρε την τύχη της γειτονιάς σου στα χέρια σου» λένε κάποιες ομάδες και ενεργοποιούνται Άλλοι λένε «υπάρχει διαφθορά, αλλά θέλω τούτο να σταματήσει» και ψιθυρίζουν πως πρέπει να αναλάβουμε κι εμείς την ευθύνη, να γίνουμε μέρος της ευθύνης.
Με το απελπισμένο «τίποτα δεν αλλάζει» κσνταροχτυπιέται το πρόσωπο μιας άλλης ευκαιρίας ο εθελοντισμός ο αλληλοσεβασμός Στην προμετωπίδα των εξελίξεων, η πολυφωνία των απόψεων, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι μια κατάκτηση, μια ελπίδα.
Θ.Λ.


 
Ονειρεύομαι την Ελλάδα!
 »Πάντα ονειρευόμουνα μια χώρα πάνω απ’ τους καπνούς της Ιστορίας. Πάνω από τους μεγάλους ραδιούργους με πατέντα, τους ανθυπάτους, τους ευκαιριακούς “σωτήρες” που τα λόγια τους μυρίζουν ναφθαλίνη. Πάντα ονειρευόμουνα λίγη τσίπα στους Μπαλτάκους, λίγη σύνεση απ’ τα θεσμικά πρόσωπα που τιμά με την εμπιστοσύνη της η ελληνική Δημοκρατία. Πάντα ονειρευόμουνα (όπως και εσείς) μια χώρα που το Σύνταγμά της δεν είναι συγχωροχάρτι για πολιτικές καριέρες, που οι πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής δεν μπερδεύονται με το θέατρο. Πάντα ονειρευόμουνα λιγότερα ψέματα, λιγότερα πολιτικά “νάζια”, λιγότερους βαρύγδουπους τακτικισμούς. Πάντα ονειρευόμουνα ότι αυτή η χώρα πρέπει να πάρει τη θέση που της αξίζει στην οικουμένη, πως δεν νοείται Ευρώπη δίχως ελληνική μαγιά, πατρίδα δίχως προσωπική ευθύνη. Πάντα ονειρευόμουνα τους φίλους μου, τις ανάσες τους, όσα δεν μπορείς να πεις με λόγια Αυτό είναι η Ελλάδα!
Γ. ΟΥΝΤ.


 
Πηγαινοέρχονται οι Άραβες
 Επισκέψεις απανωτές των Αράβων στην Αθήνα για συζητήσεις με κυβερνητικά στελέχη. Αιτία αυτών των συναντήσεων, το ενδιαφέρον των Αραβικών Εμιράτων οι (πραγματικές αυτή τη φορά) επενδύσεις.
Οι ενδείξεις λοιπόν είναι θετικές κι αυτό δημιουργεί ένα ιδιαίτερα καλό κλίμα. Οι Εμίρηδες ενδιαφέρονται για τους τομείς της ενέργειας, τον τουριστικό τομέα και τη συμμετοχή τους σε ελληνικές επιχειρήσεις και εν γένει επενδυτικές πρωτοβουλίες όπως το πρώην αεροδρόμιο στο Φάληρο.
Κι επειδή τα κεφάλαια των Αράβων είναι αρκετά, να ευχηθούμε να δουν επενδυτικές ευκαιρίες και δω στη Θράκη. Το φαντάζεστε τι έχει να γίνει;
«Ε»


 
Τελευταίοι στην εκπαίδευση στην Ευρώπη
 Στην τελευταία θέση στην Ευρώπη και στην 33η στον κόσμο κατατάσσεται το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας, σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη του εκδοτικού οίκου Pearson για λογαριασμό του ιδρύματος Economist Intelligence Unit. Η θέση της Ελλάδας είναι η χειρότερη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες στην αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει 39 χώρες και μια περιοχή (το Χονγκ Κονγκ).
Η έκθεση του Pearson, είναι το αποτέλεσμα μιας ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης και αφορά στις επιδόσεις που παρουσιάζουν τα σχολικά συστήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο κατέχει η Νότιος Κορέα, ενώ το καλύτερο στην Ευρώπη η Φινλανδία. Η πρώτη δεκάδα είναι: Νότιος Κορέα, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ – Κίνα, Φινλανδία, Μ. Βρετανία, Καναδάς, Ολλανδία, Ιρλανδία, Πολωνία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η θέση που κατέχει μία χώρα στην κατάταξη, έχει άμεση σχέση με την οικονομική της ανάπτυξη.
Δεν μας κάνει εντύπωση που είμαστε και σ’ αυτό τελευταίοι. Ίσως όμως θα έπρεπε να προβληματιστούν κάποιοι που έχουν σχέση με την παιδεία (π.χ. εκπαιδευτικοί). Γιατί απ΄ ότι φαίνεται δεν είναι μόνο ζήτημα χρημάτων, αλλιώς δεν θα βρισκόταν η Ιρλανδία και η Πολωνία στη δεκάδα της Ευρώπης…


 
Σοβαρό ενδιαφέρον επενδυτή για την DIANA
 Μπορεί να είμαστε στην τελική ευθεία των εκλογών αλλά να είστε βέβαιοι ότι την μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου του νομού μας δεν τον απασχολούν οι εκλογές ούτε οι υποψήφιοι. Τον απασχολεί το αύριο, η ανεργία, η επιβίωση. Έτσι ένα καλό νέο ακούσαμε από πολύ έγκυρες πηγές και σας το μεταφέρουμε. Έχει εκδηλωθεί σοβαρό ενδιαφέρον από έλληνα επενδυτή να αγοράσει και να επαναλειτουργήσει την Χαρτοβιομηχανία DIANA που την έκλεισε ο Ζερίτης πριν 2 χρόνια αφήνοντας άνεργους 100 εργαζόμενους. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και σύντομα θα έχουμε περισσότερα να πούμε…
Μ.Ξ.


 
 Να μου το θυμηθείτε…
 Μέντιουμ δεν είμαι όμως να μου τα θυμηθείτε…Όπως δείχνουν τα πράγματα η κάλπη θα βγάλει πολλούς… λαγούς στο νομό μας. Θα γίνουν πολλές ανατροπές και κάποιοι θα τρίβουν τα μάτια τους γιατί αλλιώς τα περίμεναν…Κάποιοι που ξεκίνησαν ως φαβορί για την δεύτερη Κυριακή θα εκπλαγούν δυσάρεστα. Αντίθετα κάποιοι άλλοι που ξεκίνησαν μετρημένα και δούλεψαν αθόρυβα στην κοινωνία κέρδισαν πόντους και απέκτησαν τέτοια δυναμική που φέρει ανατροπές.  
Και μια συμβουλή προς τους υποψήφιους: Η αλαζονεία της σιγουριάς για την νίκη είναι ο πιο κακός σύμβουλος!!!
Μ.Ξ.


 
Καλοκαιρινές ετοιμασίες
 Σε λειτουργία ετοιμάζεται να τεθεί και πάλι το σιντριβάνι στην Κεντρική Πλατείας της Ξάνθης, το οποίο προσφέρει δροσιά σε όποιον αποφασίζει να ξαποστάσει δίπλα του τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα συνεργεία του Δήμου προχώρησαν στον καθαρισμό του το πρωί της Πέμπτης, μια ενέργεια που ήταν αναγκαία, εξαιτίας των νερών και τις βρωμιάς που είχαν συσσωρευτεί κατά τους χειμερινούς μήνες.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι υπάλληλοι του Δήμου εκτέλεσαν την εργασία τους υπό το άγρυπνο βλέμμα εκπροσώπων της τρίτης ηλικίας που είχαν σχηματίσει ένα κύκλο γύρω από αυτούς.
Γ.Τ.


 
Και η Καστοριά ψηφίζει Ξάνθη
 Στην πόλη μας βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης το Γυμνάσιο Πενταβρύσου Καστοριάς, με τους μαθητές να δείχνουν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι. Όπως φαίνεται, ολοένα και περισσότερα σχολεία από διάφορες γωνιές τις Ελλάδας, αποφασίζουν να επισπευτούν την πόλη μας και να γνωρίσουν από κοντά της ομορφιές του πολυπολιτισμικού τόπου μας, πραγματοποιώντας είτε μονοήμερες, είτε πολυήμερες διακοπές. Ένα γεγονός που είναι ιδιαίτερα ευχάριστο στους κατοίκους του Νομού μας, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να επιδείξουν την άψογη φιλοξενία τους.
Γ.Τ.


 
Εκδήλωση Πούλιου στη Σταυρούπολη
 Ο Χρίστος Πούλιος και μέλη του συνδυασμού του βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης σε κεντρική ομιλία της «Κοινωνίας των Δημοτών» στον ορεινό οικισμό. Εκεί ο Χρίστος Πούλιος επανέφερε τη δέσμευσή του για σύγκλιση ενός τουλάχιστον δημοτικού συμβουλίου το χρόνο στη Σταυρούπολη, όπως είχε κάνει και στις προηγούμενες εκλογές, θέλοντας έτσι και συμβολικά να στηρίξει την απομονωμένη και αρκετά εγκαταλελειμμένη ορεινή περιοχή του δήμου.
Ε.Δ.


 
Παρουσίασε τους υποψήφιούς του ο Τσολακίδης
 Τα μέλη του συνδυασμού του παρουσίασε σε κεντρική εκδήλωση στη Γενισέα και ο υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Τσολακίδης. Όπως τόνισε ο ίδιος σε αυτή τη νέα θητεία ο συνδυασμός «επενδύει πρώτα και πάνω απ’ όλα στον άνθρωπο, στοχεύει στην συμμετοχική δημοκρατία,αξιοποιεί δημιουργικά την φαντασία των νέων και στηρίζεται στην πολύχρονη εμπειρία των παλαιότερων στελεχών για να αναδειχθεί περισσότερο η κοινωνική αλληλεγγύη και το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου μας».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο βουλευτής Ξάνθης κ. Δημήτρης Σαλτούρος και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με την «Ελιά» από τα Άβδηρα Άλκης Κίσσας.
Ε.Δ.


 
Επιλεκτική καλαισθησία;
 Με απόφαση του δημάρχου Ξάνθης, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι «Πολίτες για την Ξάνθη» απομακρύνθηκε από τον χώρο της πλατείας, πρόχειρη κατασκευή που προοριζόταν για περίπτερο προβολής του συνδυασμού, ο οποίος ειρωνικά αναφέρεται σε ευαισθησία για την καλαισθησία του δημάρχου, καθώς κάτι τέτοιο συμβαίνει πρώτη φορά, ενώ την ίδια ώρα σε όλη την πόλη περίοπτη θέση έχουν μπάνερς για συναυλία γνωστού τραγουδιστή και ενός άλλοτε πολιτικού «αστέρα». Προς τι η επιλεκτική ευαισθησία κύριε δήμαρχε;
Ε.Δ.


 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τι θα γίνει με τα γκράφιτι; Είναι κάποια γκράφιτι που όντως είναι όμορφα, έργα τέχνης. Τα …