Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Παρουσιάστηκε η πρόοδος του προγράμματος ευέλικτης άρδευσης ακριβείας στην ΑΜΘ

Παρουσιάστηκε η πρόοδος του προγράμματος ευέλικτης άρδευσης ακριβείας στην ΑΜΘ

0
ardefsi
 

Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής εφαρμογής στον πιλοτικό αγρό που διαθέτει το ΔΠΘ στο Μαγικό Ξάνθης σχετικά με την εξοικονόμηση νερού

 
 
Η εξέλιξη και οι προοπτικές της άρδευσης ακριβείας όπως διαμορφώνονται μέσω της υλοποίησης του έργου FIGARO κυριάρχησαν κατά την ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Υγρότοποι και Γεωργία» που διοργανώθηκε στην Κομοτηνή με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων από τον φορέα διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας.
Το έργο στο οποίο συμμετέχουν από την περιοχή μας η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μπορεί να αποτελέσει οδηγό ώστε, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Βαβίας, «να κάνουμε πράξη την γεωργία ακριβείας».
«Η νέα προγραμματική περίοδος» σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜ-Θ και δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή «θα εισάγει την έννοια της παραγωγικότητας του νερού και θα συνδέσει την καταβολή επιδοτήσεων με την εξοικονόμηση των υδατικών πόρων, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν οι πιέσεις για την πλήρη εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για το Νερό, κάτι που σημαίνει τη τιμολόγηση του νερού που χρησιμοποιείται για άρδευση. Επομένως, έργα όπως το FIGARO μας βοηθούν να εναρμονιστούμε με τις ευρωπαϊκές πρακτικές, να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των δημοτών μας που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα και συνεισφέρουν στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να διασφαλισθεί η αειφόρος διαχείριση της γεωργίας και του περιβάλλοντος».
Στην παρουσίαση του προγράμματος που έκανε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΔΠΘ Γεώργιος Συλαίος, τόνισε πως ο διακριτός χαρακτήρας του FIGARO συνίσταται στην επιδίωξη του να δημιουργήσει έως την λήξη του, το 2016, μία διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία θα δίνει την δυνατότητα στον αγρότη να συμπιέσει το κόστος παραγωγής μέσω της μείωσης κατανάλωσης νερού και της βελτίωσης της αποδοτικότητας των καλλιεργειών του. Η άρδευση ακριβείας σημαίνει ότι ο αγρότης θα μπορεί να ποτίζει την κατάλληλη στιγμή, την κατάλληλη ποσότητα, στον κατάλληλο τόπο και την κατάλληλη θέση. Τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής εφαρμογής στον πιλοτικό αγρό που διαθέτει το ΔΠΘ στο Μαγικό Ξάνθης κατέδειξαν τη δυνατότητα εξοικονόμησης νερού σε μία υδροβόρο καλλιέργεια, όπως το βαμβάκι, ακόμη και σε μία εξαιρετικά ξηρή περίοδο, όπως η προηγούμενη αφού από το πρώτο έτος ακόμη εξοικονομήθηκαν 100 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα καλλιέργειας. Το συμπέρασμα θεωρείται σημαντικό για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, καθώς το 60% του νερού χρησιμοποιείται για άρδευση, ενώ η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας και η μείωση των βροχοπτώσεων την τελευταία 15ετία αποτελούν ωρολογιακή βόμβα για την βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα.
«Ακόμη πιο σημαντική», τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Μάνος Κουτράκης, «είναι αυτή η προσέγγιση για τις προστατευόμενες περιοχές και ειδικά για την παράκτια ζώνη τους που πλήττεται από την υφαλμύρωση του υπόγειου υδροφορέα».
 
Σε τι αφορά το πρόγραμμα FIGARO
Το FIGARO είναι ένα πανευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται με 6.000.000 € από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του 7ου Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το FIGARO επικεντρώνεται στην επιδίωξη σημαντικής μείωση της χρήσης του νερού σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης, τουλάχιστον κατά 25 %, μέσω της ανάπτυξης μιας οικονομικά αποδοτικής, πλατφόρμας διαχείρισης άρδευσης ακριβείας είτε με καταιονισμό είτε με στάγδην άρδευση.
Το εταιρικό σχήμα του FIGARO στηρίζεται στις πλέον προηγμένες εταιρείες του κλάδου της άρδευσης ακριβείας καθώς συντονίζεται από την Netafim (παγκόσμιος ηγέτης στην άρδευση ακριβείας, με 27 θυγατρικές εταιρείες, 13 εργοστάσια κατασκευής και πάνω από 3.000 εργαζόμενους σε 110 χώρες σε όλο τον κόσμο) και περιλαμβάνει έξι επιπλέον ΜμΕ (Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις) με υψηλή εξειδίκευση και τεχνογνωσία σε θέματα άρδευσης ακριβείας. Ενισχύεται από οκτώ πανεπιστημιακούς και ερευνητικούς φορείς, μεταξύ των οποίων και το ΔΠΘ, την ΠΕΔ ΑΜ-Θ, και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAQ).
Οι εταίροι προέρχονται από το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…