Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Ο φάκελος της ΣΕΒΑΘ στα χέρια του Άρειου Πάγου

Ο φάκελος της ΣΕΒΑΘ στα χέρια του Άρειου Πάγου

0
sevath
 

 Πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» που μιλά για «Φαγοπότι 100. εκ. ευρώ στην ΑΤΕ» παίρνει η «μπάλα» και τα δάνεια των 35 εκ. στη ΣΕΒΑΘ

 

Για αποπροσανατολισμό τη κοινής γνώμης από τις ΜΚΟ του Γιώργου Παπανδρέου κάνει λόγο ο Α. Κοντός. Καυστικές δηλώσει Ράπτη για τον Ξυνίδη

 
 
Τον «φάκελο ΣΕΒΑΘ» ανοίγει με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», δημοσιεύοντας στοιχεία από την Μηνυτήρια Αναφορά προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου που κατέθεσε τον περασμένο Δεκέμβρη ο Ξανθιώτης πρώην αναπληρωτής υπουργός και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου, Σωκράτης Ξυνίδης, ζητώντας περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης των δανείων της ΑΤΕ προς τη ΣΕΒΑΘ καθ’ όσον όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ: «Η εισαγγελέας της Ξάνθης διέταξε έλεγχο με οικονομικούς επιθεωρητές που δεν πήρε απαντήσεις και αντί να τους στείλει όλους στο εδώλιο, έβαλε την υπόθεση στο αρχείο!».
 
Τα στοιχεία της Μηνυτήριας Αναφοράς Ξυνίδη
xynides-emprosΝα σημειώσουμε ότι στο ρεπορτάζ με τίτλο: «ΣΕΒΑΘος σκανδάλων απροσμέτρητον» γίνεται λόγος για «φαγοπότι χωρίς όρια στη Θράκη» με κρατικό χρήμα που δίνονταν αφειδώς και «με το πρόσχημα της δημιουργίας θέσεων εργασίας έφτιαχναν τεράστιες μονάδες με τεράστια ποσά από κρατικές επιχορηγήσεις και απλά έπαιρναν τα χρήματα και εγκατέλειπαν τις μονάδες (τις επιδοτήσεις από τους αναπτυξιακούς και τα εργοστάσια «κουφάρια» από την δεκαετία του 1990 που λέγαμε εμείς», παράλληλα γίνεται αναφορά στην υπόθεση με τα πλαστά ένσημα των συνταξιούχων των συνεταιριστικών αλλά και στα 35 εκ. ευρώ που δόθηκαν υπό μορφή δανείων από την ΑΤΕ στη ΣΕΒΑΘ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου κατά την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή (2004 – 2009) και ενώ η ΣΕΒΑΘ βρίσκονταν λίγο πριν την πτώχευση. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η συνολική επιβάρυνση των κρατικών ταμείων ανέρχεται στα 100 εκ. ευρώ και τα ερωτήματα που τίθενται προς την δικαιοσύνη είναι: «Που πήγαν τα λεφτά που δόθηκαν σε δάνεια στη ΣΕΒΑΘ; Πως εκατοντάδες άτομα απέκτησαν περιουσίες με πλαστά ένσημα επί κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή; Ποιος θα λογοδοτήσει για την μαύρη τρύπα των 100 εκ. ευρώ που θα πληρώσουν οι έλληνες φορολογούμενοι και γιατί η δικαιοσύνη στέλνει τον φάκελο στο αρχείο;»
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι στην μηνυτήρια αναφορά του κ. Ξυνίδη αναφέρεται ότι: 1) έγινε πλημμύρα , λέει, στην Ξάνθη το 2004 και χάθηκαν τα έγγραφα με τα έξοδα εκατομμυρίων 2) ότι έχει ξεχάσει 3 χρόνια το πρόστιμα ελέγχου στο συρτάρι και 3) ότι είναι αδύνατος ο εντοπισμός των στοιχείων γιατί τα έβαλαν σε δωμάτιο – αποθήκη και εκεί μπερδεύτηκαν με άλλα και ότι από την εισαγγελική έρευνα της Ξάνθης επιβεβαιώθηκαν ότι : «1) Η ΣΕΒΑΘ δανειοδοτήθηκε από την ΑΤΕ από το έτος 2004 έως το 2009 με 18 συνεχόμενες συμβάσεις με το ποσό των 34.936.738 ευρώ 2) πράγματι οι δανειοδοτήσεις δόθηκαν «χάριν εξυγίανσης της εταιρείας 3) πράγματι παρότι δόθηκαν δάνεια 35 εκ. ευρώ η εταιρεία συνέχισε να χρωστά ίσο ποσό δηλαδή 30 εκ σε τρίτους και 61 εκ. στο Δημόσιο και πράγματι έχουν εξαφανιστεί τα στοιχεία που αποδεικνύουν την κίνηση του λογιστηρίου και μάλιστα έχουν εξαφανιστεί οι σκληροί δίσκοι των ηλεκτρονικών υπολογιστών που περιείχαν τα σχετικά αρχεία στοιχεία». Να σημειώσουμε ότι αυτά περιέχονται στην μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο κ. Ξυνίδης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου  
Τέλος ο κ. Ξυνίδης αναφέρεται σε μια σειρά συμπτώσεων κάνοντας λόγο για μια «διαχρονική κοροϊδία» ενώ διερωτάται αν «υπάρχει ιδιοτέλεια και ευρεία συμμετοχή για «πολιτικά οφέλη» σε όλα αυτά;»
Οι συμπτώσεις: «Α. Αν και οι ορκωτοί λογιστές διαπιστώνουν από το 2006 ότι η εταιρεία δεν τηρεί βιβλία και φορολογικά στοιχεία από το 2000, εντούτοις συνεχίζει να χρηματοδοτείται από την Αγροτική Τράπεζα με εγγύηση του Δημοσίου. Αυτό το φαγοπότι συνεχίζεται μέχρι τις 21 Γενάρη του 2008, οπότε δίδεται εντολή ελέγχου από το Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Επί 2,5 χρόνια δεν γίνεται κανένας έλεγχος. Στις 7 Απριλίου 2010, ενώ πια είναι κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Ξυνίδης υπουργός, καταθέτει μηνυτήρια αναφορά. Μέσα σε 4 μήνες, τον Αύγουστο του 2010, συντάσσονται εκθέσεις έλεγχου «για να γίνει λογιστικός υπολογισμός προστίμων, αφού ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ». Β. Στις 30 Μαρτίου 2011 ο ελεγκτής που ορίστηκε από τον εισαγγελέα για τον έλεγχο ζήτησε από το Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τις εκθέσεις ελέγχου και το αποτέλεσμά τους. Την επόμενη ημέρα ακριβώς το Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης υπέβαλε στην Εισαγγελία Ξάνθης μήνυση κατά της εταιρείας για το «πάρτι».
 
«Σφήνα» Κοντού: «Σύντομα θα κληθούν να μας πουν για την «μαύρη τρύπα» των 114.5 εκ. ευρώ στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ»
kondosΚληθείς από το «Ε» σχολιάσει όλα αυτά που βγαίνουν στο φως για τη ΣΕΒΑΘ ο κ. Αλέξανδρος Κοντός, που ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην επίμαχη περίοδο από το 2004 και έπαιξε κομβικό πολιτικό ρόλο στην επιχείρηση διάσωσης της ΣΕΒΑΘ μέσω δανειοδότησης από την ΑΤΕ απέδωσε σκοπιμότητα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης στον κ. Σωκράτη Ξυνίδη για να «προφυλάξει» (ως «κηπουρός» ) τον Γιώργο Παπανδρέου από το σκάνδαλο που ξέσπασε με τις «αμαρτωλές» ΜΚΟ: «Όλο αυτό γίνεται για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τις ΜΚΟ που οργίαζαν επί των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου και είναι απόρροια της εσωκομματικής «φαγωμάρας» που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ. Σύντομα θα κληθούν να μας πουν για την «μαύρη τρύπα» των 114,5 εκ. των ταμείων του ΠΑΣΟΚ της περιόδου διακυβέρνησης του κ. Παπανδρέου! Σ’ ότι αφορά τα δάνεια της ΑΤΕ στην ΣΕΒΑΘ έχω πει επανειλημμένως ότι δόθηκαν για να εξοφληθούν τα χρέη που άφησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους τοματοπαραγωγούς και για να ορθοποδήσει η εταιρεία. Ήταν πολιτική βούληση της κυβέρνησής μας να στηρίξουμε την εταιρεία, να την εξυγιάνουμε και να την καταστήσουμε βιώσιμη». Σ’ ότι αφορά τα αρχεία που χάθηκαν όπως αναφέρεται στην εισαγγελική έρευνα ο κ. Κοντός δήλωσε άγνοια.
 
Ράπτης: «Χάθηκαν απ’ την πλημμύρα λογιστικά έγγραφα δευτερευούσης σημασίας…όλα είναι μυθεύματα του Ξυνίδη»
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δηλώσεις του κ. Γιάννη Ράπτη που διατέλεσε πρόεδρος της ΣΕΒΑΘ από το 2004 έως το 2008 που ανέστειλε την λειτουργία της. Ο κ. Ράπτης παραδέχεται ότι έγινε μια πλημμύρα το 2004 πριν αναλάβει ο ίδιος και καταστράφηκαν κάποια λογιστικά έγγραφα δευτερεύουσας σημασία όπως είπε: «Το γνωρίζω αυτό. Υπάρχει και έγγραφο του Κυριάκου Κοντογιαννίδη που ήταν Διευθύνων σύμβουλος. Τα έγραφα που καταστράφηκαν από την πλημμύρα που έγινε ήταν δευτερεύουσας σημασίας. Τίποτε από τα χρήσιμα και ελεγχόμενα δεν καταστράφηκε . Η τράπεζα ήταν ενήμερη για την εικόνα της εταιρείας και έλεγχε τα πάντα. Μην ξεχνάτε ότι στο διοικητικό της συμβούλιο συμμετείχαν 3 διευθυντές των ΑΤΕ της Κομοτηνής, της Ξάνθης και της Καβάλας. Όλα αυτά που επικαλείται ο κ. Ξυνίδης είναι μυθεύματα και επιδιώκει να πλήξει τον κ. Κοντό. Είναι γνωστή άλλωστε η κόντρα τους…Το χω ξαναπεί. Τους Ξυνιδαίους τους έχει φοβηθεί το μάτι μου. Όποια πέτρα και αν σηκώσεις από κάτω θα τους βρεις…Ο Σωκράτης Ξυνίδης που είναι ανύπαρκτος πολιτικά προσπαθεί τώρα να βγει ο εξυγιαντής! Η ΣΕΒΑΘ ήταν κλειστή από την αρχή που ανέλαβα αφού δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της . Ήταν κεντρική πολιτική γραμμή να δοθεί να τη στηρίξουν γι αυτό δόθηκα τα δάνεια και η ΑΤΕ ήξερε την εικόνα της …».
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…