Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πάνω από 2.500 υπερχρεωμένα νοικοκυριά στην Ξάνθη

Πάνω από 2.500 υπερχρεωμένα νοικοκυριά στην Ξάνθη

0
yperxreomena2

 «Ασφυκτική η κατάσταση» , λέει η δικηγόρος Πόπη Συμεωνίδου

 

Κλειστές μέχρι το Απρίλιο του 2022 οι δίκες στο Ειρηνοδικείο της Ξάνθης!


 
Ασφυκτιούν από τα χρέη πάνω από 2.500 νοικοκυριά της Ξάνθης. Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι είναι κλειστές μέχρι το Απρίλιο του 2022 (!) όλες οι ημερομηνίες για τη συζήτηση των αιτήσεων στο Ειρηνοδικείο της Ξάνθης!Σημειώνεται ότι ανά 15 ημέρες συζητιούνται 6 – 8 υποθέσεις! Σύμφωνα με τα στοιχεία τα περισσότερα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται αφορούν την περίοδο 2001 – 2006, είναι στεγαστικά και καταναλωτικά και η πλειονότητα αυτών είναι πάνω από 120.000 ευρώ, ενώ κάτω από 50.000 είναι ελάχιστα!
 
Θηλιά στο λαιμό τα «κόκκινα» δάνεια
Όπως μας πληροφορεί η δικηγόρος κα Καλλιόπη Συμεωνίδου που χειρίζεται τα σχετικά θέματα η κατάσταση με τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών έχει φτάσει στο «κόκκινο» Υπάρχει πολύς κόσμος που προσφεύγει στα δικαστήρια προκειμένου να τύχει ευνοϊκής ρύθμισης του χρέους του. Όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα με τα «κόκκινα δάνεια» των υπερχρεωμένων νοικοκυριών επεχείρησε ν’ αντιμετωπίσει αρχικά ο νόμος Κατσέλη ενώ με το νέο νόμο του 2013 καταργήθηκε το μέτρο του εξωδικαστικού συμβιβασμού που όριζε ως υποχρεωτικό ο προηγούμενος νόμος. Όπως αναφέρει η κα Συμεωνίδου ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν απέδωσε. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ξάνθη μόνο σε μια περίπτωση επί συνόλου 5.000 αιτήσεων επήλθε συμφωνία μεταξύ του δανειολήπτη και της Τράπεζας, άλλη μια απόδειξη ότι οι Τράπεζες δεν βάζουν νερό στο κρασί τους!
 
Η ζυγαριά της δικαιοσύνης…γέρνει υπέρ των δανειοληπτών
Σ’ αυτή τη διαρκή διελκυστίνδα όμως μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών η …ζυγαριά της Δικαιοσύνης γέρνει τις περισσότερες φορές υπέρ των δανειοληπτών – αν κρίνουμε από τις θετικές δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί: «Οι περισσότερες αποφάσεις είναι υπέρ των δανειοληπτών. Λίγες στην Ξάνθη έχουν απορριφθεί και αυτές για τυπικούς λόγους γιατί δεν πληρούσαν κάποιες προϋποθέσεις. Να επισημάνω ότι ακόμη και αναστολή της τοκοφορίας να ορίσει το δικαστήριο είναι μια πολύ θετική απόφαση για τον δανειολήπτη καθώς αν σκεφτεί κανείς ότι οι τόκοι «τρέχουν» με 17% θα έπρεπε να πληρώσει το διπλάσιο ποσό του δανείου του», αναφέρει η κα Συμεωνίδου.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…