Σχόλια 24/2/2014

0
Βουτήξανε στο πετρέλαιο αλλά θα βγούνε … λάδι!
Θωμάς Βουγιουκλής


 
 
Το δικό μας νησί
 Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας για τη Λήμνο και την επιθυμία του δημάρχου Α. Χατζηδιαμαντή να συνδεθεί διοικητικά και ακτοπλοϊκά με το νομό μας. Πάρα πολλοί συμπολίτες σχολίασαν το περιεχόμενο του δημοσιεύματος και οι περισσότεροι με θετική στάση. Εκείνο δε που τους έκανε εντύπωση είναι ότι το ζητά επίσημα η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και οι Λημνιοί οι ίδιοι κι αυτά τα δύο είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες.
Και μεταξύ μας δεν είναι μικρό πράγμα να ζητά μια περιοχή –στην περίπτωσή μας ένα νησί –να ενταχθεί σε έναν άλλο δήμο και μάλιστα στεριανό. Από την άλλη η επιθυμία του δήμου Λήμνου περιποιεί τιμή στον δήμο Ξάνθης γιατί θα αποκτήσει, θεωρητικά τώρα όλα αυτά, έναν επιπλέον πληθυσμό 17.000 ανθρώπων και το κυριότερο, ένα νησί!
Βέβαια όλα τα παραπάνω αποτελούν μια προσέγγιση που ξεκινά από την επιθυμία των κατοίκων της Λήμνου. Για να υλοποιηθεί όμως το σχέδιο και η επιθυμία των κατοίκων και του δήμου, θα πρέπει να υπάρξει η συγκατάθεση και η σύμφωνη γνώμη και του υπουργείου Εσωτερικών. Κι εδώ σίγουρα θα υπάρξει, ενδεχομένως πρόβλημα.
Τέλος πάντων, όπως και να’ χει, και μόνο που ένα νησί, η Λήμνος, επιθυμεί να συνδεθεί διοικητικά και ακτοπλοϊκά με την Ξάνθη, αποδεικνύει κάτι. Ότι είμαστε καλοί άνθρωποι, ότι μας θέλουν επίσης καλοί άνθρωποι και μπορούν να μας φέρουν κοντά πολλά κοινά.
-Είθε να το δούμε να υλοποιηθεί, μια και ο δήμος Ξάνθης το είδε από την πλευρά του θετικά.
«Ε»


 
Χαρακίδης – Τσιακίρογλου
 Παραλληλισμός σκέψεων προχθές στο δημοτικό συμβούλιο από την παρουσία του δημάρχου Δράμας κ. Χαρακίδη. Κι αυτό διότι ο δήμαρχος Δράμας όντας επιχειρηματίας, διετέλεσε πρόεδρος του εκεί Επιμελητηρίου επί σειρά ετών και στη συνέχεια εξελέγη δήμαρχος.
Τα σχόλια θετικά λοιπόν για τον δήμαρχο Δράμας ως προέδρου της ΔΙΑΜΑΘ για την ανακύκλωση. Και παριστάμενος φίλος του Τσιακίρογλου σχολίασε: Την ίδια σχεδόν διαδρομή θα κάνει και ο Τσιακίρογλου! Από το Επιμελητήριο στο δήμο!
«Ε»


 
Θλιβερή πρωτιά
 Η χώρα μας, η Ελλάδα μας, είναι η χώρα της Ευρώπη με το θλιβερό ρεκόρ να έχει την πρωτιά στον καρκίνο του πνεύμονα. Μάλιστα τα κρούσματα αναμένεται να διπλασιαστούν, κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι δε ελληνικές περιοχές με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι η Δράμα, οι Σέρρες, το Κιλκίς και τα Γρεβενά.
Παράλληλα έχουν και τον υψηλότερο δείκτη γήρανσης του πληθυσμού που φθάνει στο 26%, όπως επισημαίνουν καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Μετά από τα παραπάνω, γιατί να καπνίσει κανείς; Όχι πάντως για το καλό του…
«Ε»


 
Προσοχή στη γρίπη
 Μπορεί ο καιρός που διανύουμε να είναι καλός σχετικά, χωρίς πολλά κρύα και χιόνια, όμως η γρίπη καλά κρατεί και ταλαιπωρεί τον κόσμο. Έτσι, μεγαλώνει διαρκώς ο κατάλογος των θυμάτων της γρίπης – μέσα σε ένα 24ωρο ακόμη 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θανάτων στους 50.
Επιπλέον, 57 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας, καθώς εμφανίζουν ιδιαίτερα σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή τους συμπτώματα. Σημειώνεται δε, ότι από την αρχή της έξαρσης της εποχικής γρίπης έχουν νοσηλευτεί συνολικά σε Μονάδες 164 ασθενείς, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για μια αναμενόμενη…παρενέργεια της αποχής των ευπαθών ομάδων από τον αντιγριπικό εμβολιασμό.
Οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εφιστούν την προσοχή των πολιτών με χρόνια και βαριά νοσήματα, επιμένουν έστω και στον καθυστερημένο εμβολιασμό και συστήνουν την έγκαιρη χορήγηση αντιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία (όπως υψηλός πυρετός, πόνοι στις αρθρώσεις).
«Ε»


 
Όλοι στη φυλακή;
 Τελικά, έτσι όπως οδηγούνται τα πράγματα για τη Χρυσή Αυγή, η παράταξη αυτή θα έχει τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της στις φυλακές! Ήδη εννέα ακόμη βουλευτές κλήθηκαν στον ανακριτή, αφού βέβαια αρθεί η ασυλία τους.
Έτσι, μετά και τον νέο κύκλο των απολογιών, ο φάκελος θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο Εφετών που θα αποφασίσει σχετικά. Ανάμεσα στους εννέα που κλήθηκαν τώρα, είναι και ο βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης που φιλοδοξούσε να γίνει αρχηγός στη θέση του φυλακισμένου Μιχαλολιάκου.
Πάντως προχθές ο Κασιδιάρης έβρισε χυδαία τους δικαστές μέσα και έξω από τη βουλή! Ο ίδιος σε μια επίδειξη του επιπέδου του, κλωτσούσε τους δημοσιογράφους (!), έφτυνε τους φωτογράφους και οπερατέρ, με μια αντίληψη πως τάχα αυτοί φταίνε για όλα.
-Τι να πει κανείς και τι να σκεφθεί για όλους αυτούς τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής…
«Ε»


 
Ξάνθη –Λήμνος
 Στους περισσότερους Ξανθιώτες έκανε θετική εντύπωση η επιθυμία των Λιμναίων να ενωθούν διοικητικά μαζί μας. Δεν είναι και λίγο να είσαι συμπαθής και να θέλουν να συμπορευτούν κάποιοι μαζί σου. Σε πολλούς βέβαια εκτός από τη θετική εντύπωση, γεννήθηκε και η απορία: Πώς είναι δυνατόν ένα νησί που βρίσκεται αρκετά μακριά να ενωθεί διοικητικά μαζί μας;
Κι όμως κάτι τέτοιο δεν είναι πρωτοφανές στη χώρα μας. Αν κοιτάξει κανείς το χάρτη θα δει ότι η απόσταση που μας χωρίζει με τη Λήμνο είναι μικρότερη από την απόσταση μεταξύ Κυθήρων και Πειραιά. Κι όμως τα Κύθηρα, για άγνωστους σε μας λόγους, αν και γεωγραφικά ανήκουν στα Επτάνησα, διοικητικά ανήκουν στον Πειραιά! Και το παράδοξο είναι ότι βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το νομό Λακωνίας.
Υπάρχει προηγούμενο λοιπόν, και αν πραγματικά υπάρχει η επιθυμία και γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες από τις δύο πλευρές δεν αποκλείεται να γίνει πραγματικότητα.
Ίσως κι εμείς οι Ξανθιώτες να βρούμε τα δικά μας Κύθηρα…


 
Στην Ουκρανία
 Ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί πριν λίγο καιρό ότι θα συνέβαιναν ποτέ όλα αυτά τα γεγονότα στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο.
Μάχες κανονικές με όπλα εκατέρωθεν, εμπρησμοί δημοσίων κυβερνητικών κτιρίων, δολοφονίες, και μια κατάσταση πέραν πάσης λογικής. Αιτία η προσέγγιση της Ουκρανίας προς τη Ρωσία κι όχι προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αντιδράσεις μιας μερίδας κατοίκων ότι θα έφθαναν στο σημείο αυτό που λίγο απέχει από εμφύλια σύγκρουση, έχει ξαφνιάσει όλους τους πολιτικούς παρατηρητές. Ήταν απρόσμενη τόση βίαιη και αιματηρή αντίδραση.
Μάλιστα όσο κι αν είναι τραγικό, οι μάχες μεταξύ αστυνομίας και αντιπολιτευόμενων της κυβέρνησης, συνεχίζονται κανονικά.
Είναι προφανές ότι δεν αποκλείεται επέμβαση του στρατού οπότε η αιματοχυσία θα είναι πολύ μεγάλη.
«Ε»


 
Νέο όνομα
 Συναίνεσαν τα μέλη του ψηφοδελτίου του Χρίστου Πούλιου στην αλλαγή του ονόματος του συνδυασμού κι έτσι οι «Πολίτες για την Αλλαγή» μετονομάστηκε σε «Κοινωνία των Δημοτών». Όπως γράψαμε η αλλαγή έχει ως στόχο να αντιπροσωπεύσει τη νέα φυσιογνωμία του συνδυασμού που είναι πιο πολυσυλλεκτική, αλλά και να ξεφύγει από τη «βούλα» ΠΑΣΟΚ, με την οποία είχαν συνδυαστεί (έστω όχι ταυτιστεί) οι «Πολίτες για την Αλλαγή». Στο νέο λογότυπο του συνδυασμού δεσπόζουσα θέση έχει το όνομα του επικεφαλής που έλειπε από το σήμα των «ΠγτΑ», ενώ είναι πιο λιτό και… τολμηρό, αν κρίνει κανείς από τα έντονα χρώματά του (φούξια και πορτοκαλί)!
Ε.Δ.


 
Ένα μήνυμα δύναμης
 Ποτέ δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω, ακόμα και όταν βλέπουμε οτι τα πράγματα είναι δύσκολα και οι ελπίδες μηδαμινές. Αυτό έκανε και ο ηθοποιός-τραγουδιστής Σάκης Μπουλάς, ο οποίος δυστυχώς έχασε την μάχη με τον καρκίνο τα ξημερώματα της Παρασκευής.
«Στο χέρι μας είναι όλα να τα ανατρέψουμε με πίστη, δύναμη, με κουράγιο και θέληση. Αυτό λέω από τη δική μου εμπειρία. Νιώθω δυνατός, γυμνάζομαι και κάνω ρέικι τέσσερις φορές την εβδομάδα, τα βράδια. Παίρνω επίσης πολλά συμπληρώματα διατροφής και, όπως μου λέει ο γιατρός μου, τον έχω εκπλήξει ευχάριστα γιατί το δικό μου πρόβλημα είναι σύνθετο. Ξέρω πως ο αγώνας είναι μακρύς αλλά είμαι γεννημένος αγωνιστής» ανέφερε ο κ. Μπουλάς σε συνέντευξη σε γνωστή εφημερίδα όταν μίλησε για πρώτη φορά για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει δίνοντας δύναμη και κουράγιο σε όλους όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την υγεία τους.
Στον ταλαντούχο αυτό ηθοποιό που θα λείψει αναμφισβήτητα από τον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο ευχόμαστε καλό παράδεισο.
Γ.Τ.


 
Φόρο στον φόρο
 Και πάνω που αναρωτιόμασταν τι άλλο θα βρουν να μας φορολογήσουν η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κάνει την έκπληξη και χρεώνει έξτρα φόρο σε όσους δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα κάθε είδους φορολογικές δηλώσεις. Τα «τσακάλια» της ΓΓΔΕ θα υπολογίζουν κατ’ εκτίμηση τον οφειλόμενο φόρο και θα στέλνουν το ραβασάκι μέσα σε δέκα ημέρες από τη λήξη ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης. Η πρεμιέρα του νέου μέτρου δεν αποκλείεται να γίνει με τους φορολογουμένους οι οποίοι δεν υπέβαλαν τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ για τον Ιανουάριο και είναι παράλληλα αντιμέτωποι με τα νέα αλλά άγνωστα στην τελική τους μορφή πρόστιμα. Όπως σημείωσε και ο Χάρης Θεοχάρης, όσο καθυστερεί ο οφειλέτης θα είναι εις βάρος του, καθώς σε έναν εικονικό φόρο θα αρχίσουν να τρέχουν πρόστιμα και προσαυξήσεις αν δεν πληρωθεί.
Γ.Τ.


 
Πέρασαν οι εποχές των εκβιασμών…Ας το καταλάβουν κάποιοι!
 Σκληρό ροκ θα παιχτεί σ’ αυτές τις εκλογές στο δήμο Ξάνθης. Ήδη …άρχισαν τα όργανα και με χτυπήματα κάτω από τη μέση…Αν όμως νομίζουν κάποιοι που αυτοπροσδιορίζονται ως κομιστές νέων ιδεών και αυτοπροβάλλονται ως φορείς μιας νέας φιλοσοφίας για τα δημοτικά πράγματα ότι χρησιμοποιώντας τις πιο άθλιες πρακτικές του παρελθόντος μπορούν να παραγκωνίσουν, να λοιδορήσουν και να ανακόψουν οποιαδήποτε δυναμική συνυποψήφιων τους, απλά αυταπατώνται και αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον τους! Πέρασαν οι εποχές των απειλών, των πιέσεων και των εκβιασμών σε υποψήφιους άλλων συνδυασμών! Ο κόσμος δεν κοιμάται καταλαβαίνει πολύ καλά τι γίνεται, τι παιχνίδια παίζονται, ποιοι τα παίζουν και γιατί! Κι αν είναι να φύγει ένα σύστημα εξουσίας με όλα τα παρελκόμενα και τα διαπλεκόμενα και να εγκαθιδρυθεί ένα παρόμοιο με τη μάσκα του νέου που απλά θα φέρει μαζί άλλα παρελκόμενα και διαπλεκόμενα, καλύτερα να μας λείπει!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…