Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εντός και εκτός και επί προστίμων η διασκέδαση στην Ξάνθη

Εντός και εκτός και επί προστίμων η διασκέδαση στην Ξάνθη

0
kapniste antika
 

 6 πρόστιμα σε μαγαζιά και 10 σε πελάτες μέσα σε 10 μέρες!

 

Όταν το μισό μαγαζί μεταφέρεται για τσιγάρο …έξω από το μαγαζί…  

 
«Σκληραίνει» το κυνήγι του τσιγάρου και των καπνιστών με τους ελέγχους από τα κλιμάκια του Αστυνομικού Τμήματος Ξάνθης που έχει την αρμοδιότητα πλέον να γίνονται εντατικότεροι και τα πρόστιμα σε ιδιόκτητες μαγαζιών και πελάτες να πέφτουν «βροχή»!
 
6 πρόστιμα σε μαγαζιά και 10 σε πελάτες μέσα σε 10 μέρες!
Πολύ καλή η «ψαριά» αν αναλογιστεί κανείς ότι ουσιαστικά το μέτρο άρχισε να εφαρμόζεται μετά το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη καθώς προηγήθηκε η περίοδος της καμπάνιας ενημέρωσης και οι γιορτές που διήρκησαν τουλάχιστον ένα και πλέον μήνα. Όπως μας ενημερώνει ο διοικητής του Α.Τ. Ξάνθης κ. Γιώρης μέσα σ’ αυτό το διάστημα βγαίνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση και ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες – κλιμάκια ελέγχου άλλοτε των 2 ατόμων και άλλοτε των τριών, μικτά δηλαδή και συμμετοχή και της Διεύθυνσης Υγείας και έχουν διενεργήσει έλεγχους στα μαγαζιά την πόλης και των τοπικών διαμερισμάτων των Κιμμερίων, Ευμοίρου κ.λ.π. Στο διάστημα των 10 ημερών έχουν επιβληθεί 6 πρόστιμα σε μαγαζιά και 10 σε θαμώνες που συνελήφθηκαν να καπνίζουν εντός του καταστήματος. Υπενθυμίζουμε ότι τα πρόστιμα για τα μαγαζιά είναι από 500 ευρώ ενώ για τον πελάτη 50 ευρώ. Δίνεται το χρονικό περιθώριο των 10 ημερών – σύμφωνα με την νομοθεσία – για να υποβληθεί ένσταση ή να πληρωθεί το πρόστιμο το οποίο και πληρώνεται στην Εφορία. Αν πληρωθεί εντός των 10 ημερών έχει μια έκπτωση έως και 50% στον πελάτη που τον έπιασαν με το τσιγάρο στο χέρι…  
 
Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει …πρόστιμο!
Όπως αναφέρει ο κ. Γιώρης σε γενικές γραμμές τόσο οι πελάτες όσο και οι ιδιοκτήτες άμα τη επιβολή του προστίμου είναι γενικά συνεργάσιμοι( από μέσα τους το ξέρουν …όταν πληρώνουν παφ και 10ευρώ ή τα μαλλιοκέφαλά τους οι ιδιοκτήτες) και μόνο σε μια περίπτωση ο ιδιοκτήτης ήταν εριστικός φραστικά χωρίς όμως να προκληθεί επεισόδιο. Ο κ. Γιώρης αποδίδει αυτή την αντίδραση στο γεγονός ότι εμπεδώνεται σιγά σιγά στη συνείδηση του κόσμου ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και γι αυτό υπάρχει σε γενικές γραμμές συμμόρφωση τόσο των ιδιοκτητών όσο και των πελατών
 
Όταν το μισό μαγαζί μεταφέρεται για τσιγάρο …έξω από το μαγαζί…  
Και επειδή ο καπνιστής …μέτρα δεν υπομένει, βρήκε τρόπο και να μη στερηθεί την απόλαυσή του κατά την έξοδό του και να μην την πληρώσει ακριβά! Γι αυτό και παρατηρείται το φαινόμενο στα περισσότερα μαγαζιά στην πόλη μας είτε μπαράκια είτε ταβέρνες να υπάρχει μια διαρκής κίνηση μέσα – έξω των πελατών – καπνιστών και πολλές φορές οι εκτός να είναι περισσότεροι των εντός…απόδειξη ότι η αντικαπνιστή εκστρατεία δεν αποδίδει τα αναμενόμενα!
 
Πλαστικά κυπελάκια με νερό για τασάκια και «στραβά μάτια»…
Οι ιδιοκτήτες υπό τον φόβον του προστίμου έχουν συμμορφωθεί και έχουν αποσύρει τα τασάκια από όλα τα τραπέζια αλλά είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς βλέπουν ότι σταθερά μειώνονται οι πελάτες στα μαγαζιά τους που δεν βρίσκουν και τόσο διασκεδαστικό το μέσα έξω για τσιγάρο και επιλέγουν να μένουν στα σπίτια τους ή να μαζεύονται στα σπίτια φίλων. Το φαινόμενο της …βεγγέρας παρουσιάζει άνθηση τελευταία και έχει την αιτιολογία του τόσο στην απαγόρευση του καπνίσματος όσο και στην κρίση. Παράλληλα κάποιοι ιδιοκτήτες – οι πιο ριψοκίνδυνοι – προκειμένου να μην τους φύγουν οι πελάτες φέρνουν αυτοσχέδια τασάκια (πλαστικά κυπελλάκια με νερό) και κάνουν τα στραβά μάτια ενώ οι πελάτες που είναι μιλημένοι τα κρύβουν μόλις δουν …υπόπτους να πηγαίνουν δυο – δυο. Γενικώς παρατηρούνται διάφορα ευτράπελα με τους μη καπνιστές όμως να περνούν μέρες ευδαιμονίας!
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…