Σχόλια 10/12/13

0
Σαμαράς: «Του χρόνου θα έχουμε Ανάσταση της Ελλάδας». Μας πέθανε!!!
Θωμάς Βουγιουκλής


 
 
Ας θυμηθούμε…
 Μαζί με τους δήμους του νομού, τη Μητρόπολη, τους διάφορους φορείς, Σωματεία, Συλλόγους και κινήσεις για τη στήριξη των πασχόντων και σε δύσκολη οικονομική θέση ευρισκομένων συμπολιτών μας, έχουμε κι εμείς, προσωπικά ο καθένας, μια μικρή ευθύνη.
Ευθύνη ηθικής μορφής, για να στηρίξουμε, βοηθήσουμε, συνεισφέρουμε το κατά δύναμιν σ’ αυτούς που εγνωσμένα έχουν ανάγκη.
Μέρες που είναι, η ανθρώπινη αλληλεγγύη θα πρέπει να περισσέψει αν είναι δυνατόν, από όλους όσους έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.
Αν ρίξουν μια ματιά γύρω τους, στη γειτονιά τους, στην οικοδομή τους, θα δουν τις ανάγκες, τους πάσχοντες, τους με δυσκολία διαβιούντες. Εμείς δεν θα μιλήσουμε για το Χριστό και τις ευθύνες των χριστιανών στον πλησίον. Μακριά από μας τους αμαρτωλούς οι ηθικολογίες.
Όμως οι συνάνθρωποι που έχουν πρόβλημα είναι δίπλα μας. Και δεν επαιτούν. Ζουν τη δοκιμασία τους με νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Δε μένει από μας παρά να υπερβούμε το αδύναμο μέρος μας και ν’ αφήσουμε την ψυχή μας να γεμίσει από την Αγάπη για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.
«Ε»


 
Αλλοδαπός, υπήκοος Συρίας
 Καθημερινά σχεδόν στα αστυνομικά συμβάντα της περιοχής μας περιλαμβάνεται η σύλληψη διακινητή ξένης υπηκοότητας συνήθως, να προσπαθεί να προωθήσει στο εσωτερικό της χώρας αλλοδαπούς οικονομικούς μετανάστες.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο συντριπτικός αριθμός αυτών είναι Σύριοι. Λόγω του εμφυλίου στη χώρα τους, οι άνθρωποι φεύγουν και αναζητούν αλλού σωτηρία και καλύτερη τύχη.
Και γι’ αυτούς, δύο δρόμοι υπάρχουν. Η στεριά μέσω Τουρκίας και η θάλασσα. Όσοι ακολουθούν το δρόμο της στεριάς, είναι προφανές ότι θα θελήσουν να περάσουν από Ελλάδα. Κι έτσι γίνεται το κοντραμπάντο ψυχών από Τουρκία για Ελλάδα.
Βέβαια, όλη αυτή η ιστορία δεν θα πάει μακριά. Εάν υπογραφεί η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για επαναπροώθηση όσων συλλαμβάνονται στα σύνορα, η ιστορία αυτή με τους λαθρομετανάστες θα μειωθεί ακόμα πιο πολύ.
« Ε»


 
Περίοδος συνδρομών
 Ξεκίνησε και πάλι την περίοδο αυτή η είσπραξη της συνδρομής της Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ.
Την είσπραξη θα κάνει ο γνωστός και αγαπητός σε όλους Σεφέρ που πλέον βρίσκεται σε άριστη κατάσταση της υγείας του.
Ο Σεφέρ θα επισκεφθεί τους συνδρομητές τόσο στους χώρους δουλειάς (καταστήματα, γραφεία, επιχειρήσεις) όσο και στα σπίτια.
Ελπίζουμε και φέτος η ανταπόκριση των συνδρομητών μας να είναι μεγάλη, όπως χρόνια τώρα, παρά τη γνωστή οικονομική δυσπραγία.
Εκ μέρους της διεύθυνσης της εφημερίδας θερμές ευχαριστίες για την οικονομική στήριξη η οποία την περίοδο αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιβίωση της επιχείρησης.
«Ε»


 
Φεύγουν οι ξένοι
 Κατά χιλιάδες είναι οι ξένοι που ζουν στη χώρα μας και πλέον την έχουν εγκαταλείψει. Οι οικονομικοί μετανάστες, αφού έζησαν εδώ τα χρόνια των παχιών αγελάδων, τώρα που οι αγελάδες πεινούν, «την κάνουν» για τις χώρες τους.
Και δικαιολογημένα θα λέγαμε γιατί οι δουλειές λιγόστεψαν πολύ, το μεροκάματο μικρό κι όχι σίγουρο, τα έξοδα τρέχουν, άρα καλύτερα πίσω στην πατρίδα μια και με τις οικονομίες τους θα μπορούν να κάνουν κάτι για να ζήσουν.
Έτσι σκέφτονται και παίρνουν το δρόμο της επιστροφής, αφού έζησαν και γεύτηκαν την Ελλάδα στα χάι της.
«Ε»


 
Μυρίζει η ατμόσφαιρα
 Τις βραδινές ώρες, όσοι κυκλοφορούν έξω, εντοπίζουν μια μυρωδιά. Μια ξεχασμένη μυρωδιά που για πολλούς νέους είναι και άγνωστη. Πρόκειται για τα ξύλα που καίγονται στις σόμπες και τα τζάκια.
Μυρίζει ως εκ τούτου η ατμόσφαιρα καμένο ξύλο στην πόλη κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς εάν είναι έξω πεζός.
Η οικονομική δυσπραγία οδήγησε πολλούς να χρησιμοποιούν τα ξύλα ως καύσιμη ύλη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και βέβαια, προκειμένου να κρυώνει κανείς χειμωνιάτικα, καίει ό,τι φτηνό βρει από ξύλο.
«Ε»


 
Μαύρες προβλέψεις για το συνταξιοδοτικό
Μια ακόμα μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, σκιαγραφεί με τον πλέον δραματικό τόνο τα οριακά περιθώρια που υπάρχουν στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας μας.
Ένας αρνητικός συνδυασμός δεδομένων, όπως η παρατεταμένη ύφεση, η αυξανόμενη ανεργία και η δεδομένη γήρανση του πληθυσμού, μειώνει κατά δέκα χρόνια, το όριο των αποθεματικών (από το 2025, όπως αναμενόταν, κατρακυλάμε στο 2015).
Σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, οι δυσμενείς εξελίξεις στην βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα κάνουν πλέον επιτακτική ανάγκη την αναζήτηση νέων πόρων εκτός του Κρατικού Προϋπολογισμού (αύξηση αντικειμενικών αξιών δημόσιας περιουσίας, τυχερά παιχνίδια, κερδοφορία τραπεζών και δημόσιων επιχειρήσεων, κρατικές προμήθειες, δημόσια έργα, καζίνο, κλπ. ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, 2010) με στόχο τη μακροχρόνια οικονομική βιωσιμότητα και κοινωνική αποτελεσματικότητα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.
Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα, για να μη βρεθούμε το 2015 μπροστά σε ένα «έμφραγμα» του συστήματος!


 
Η επίθεση σε Εξάρχου – Μουσόπουλο
 Αφήσαμε σκόπιμα να παρέλθουν κάποιες ημέρες για να γράψουμε την άποψή μας για τους συμπολίτες Θωμά Εξάρχου και Θανάση Μουσόπουλο, που τελείως ξαφνικά και αναίτια έγιναν στόχος αήθους επίθεσης για την πνευματική τους δημιουργία και εν γένει προσφορά τους στον τόπο μας.
Λοιπόν, μπορεί ο καθένας και έχει το δικαίωμα να μην συμφωνεί με τα κείμενα που γράφει ένας συγγραφέας. Μπορεί να έχει άλλη άποψη για το πνευματικό έργο κάποιου. Μπορεί να μην του αρέσουν ως περιεχόμενο τα ποιήματα κάποιου και οι ιστορικές του μονογραφίες. Είναι δικαίωμά του, καθενός η κριτική θετική ή αρνητική.
Από του σημείου αυτού όμως μέχρι την καθολική απόρριψη και απαξίωση του έργου κάποιων, υπάρχει σημαντική απόσταση. Όταν μάλιστα αυτός που απαξιώνει το έργο των άλλων δεν έχει να παρουσιάσει ούτε ελάχιστο πνευματικό έργο στον τόπο του.
Ο Θανάσης Μουσόπουλος και ο Θωμάς Εξάρχου δέχτηκαν λοιπόν μια σκληρή, άδικη και ταπεινή επίθεση όχι για τα κείμενά τους. Δέχτηκαν επίθεση διότι ήταν και είναι άνθρωποι δημιουργικοί, έντιμοι, προσωπικότητες με την απόλυτη έννοια του όρου, ως στάση ζωής όλα αυτά τα χρόνια της δημόσιας παρουσίας τους.
Δεν υπερασπιζόμαστε τους δύο άξιους συμπολίτες μας, διότι δεν το έχουν ανάγκη εξάλλου. Υπερασπιζόμαστε όμως τη δημιουργία και προσφορά στα πρόσωπά τους. Διότι όλες οι πόλεις έχουν ανάγκη από πνευματικούς άνδρες, από φωτεινά παραδείγματα, από ήθος δημοσίων προσώπων.
Γνωρίζουμε και τους δύο άνδρες εδώ και αρκετά χρόνια. Συνεργαστήκαμε μαζί τους και έχουμε εκτιμήσει το έργο και την προσφορά τους στον Πολιτισμό όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των Ξανθιωτών.
Η ανθρώπινη παρουσία τους, το έργο τους και το ήθος τους είναι προφανές πως δεν θαμπώνουν από τις γελοιότητες κάποιων και την μικρότητα των επιχειρημάτων τους.
Ο Θωμάς Εξάρχου και ο Θανάσης Μουσόπουλος είναι αυτή τη στιγμή μαζί με άλλους, λίγους δυστυχώς Ξανθιώτες, η πνευματική παρακαταθήκη της Ξάνθης. Κι αυτή δεν μπορεί κανείς να τη λασπώσει!
« Ε»


 
Πήγαν στην Σμύρνη να φέρουν τουρίστες
 Βολιδοσκόπηση στη Σμύρνη έκανε αποστολή από το Επιμελητήριο Ξάνθης την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα 3 μέλη του Δ.Σ. μεταξύ των οποίων και ο Απόστολος Αγκόρτσας, η υπεύθυνη για τα ευρωπαϊκά προγράμματα κα Ανθή Παναγιώτου και 3 τουριστικοί πράκτορες από την Ξάνθη πήγαν στη Σμύρνη και είχαν συνάντηση με 12 τουριστικά γραφεία της Σμύρνης προκειμένου να προωθήσουν το τουριστικό πακέτο του νομού μας, να δουν και να αξιολογήσουν το ενδιαφέρον των τουρκικών πρακτορείων ώστε να εντάξουν την Ξάνθη στο πρόγραμμά τους ως τουριστικό προορισμό. Όπως έμαθα τα πράγματα πήγαν καλά και όντως οι τούρκοι τουριστικοί πράκτορες έδειξαν ενδιαφέρον για την Ξάνθη. Τώρα βέβαια αυτό θα φανεί στην πράξη…αν δηλαδή θα έχουμε κανένα γκρουπ από Σμύρνη…ώστε να έχουν και ένα αποτέλεσμα τέτοιες αποστολές και να μην γίνονται απλά για να γίνονται…
Μ.Ξ.


 
Φωτιά σε κάδο…από τη στάχτη
 Όχι δεν έβαλαν φωτιά στο κάδο κάποιοι διαδηλωτές για να φτιάξουν πολεμική ατμόσφαιρα…αλλά ο κάδος κοντά στο 6ο γυμνάσιο όντως πήρε φωτιά το μεσημέρι της Δευτέρας και κινητοποιήθηκε πυροσβεστικό όχημα για την κατάσβεσή του. Από τι; Από κάποιο αναμένο κάρβουνο που ήταν κρυμμένο μέσα στην στάχτη που πέταξαν κάποιοι από τον τζάκι τους, όπως μας είπαν από την Πυροσβεστική. Ναι έχουμε και τέτοια φαινόμενα. Πετούν την στάχτη απ’ τα τζάκια στους κάδους και παίρνουν φωτιά τα σκουπίδια!
Τι άλλο θα δούμε…
Μ.Ξ.


 
Κρύο, πολύ κρύο
 Μείον οκτώ βαθμούς έδειξε ο υδράργυρος το βράδυ του Σαββάτου στο Λειβαδίτη, ενώ είχε προηγηθεί το βράδυ της Παρασκευής αρκετά πυκνή χιονόπτωση, ικανή να καλύψει όλο τον οικισμό και τις γύρω κορυφές στα λευκά.
Αισθητή είναι η πτώση της θερμοκρασίας από προχθές και στην πόλη της Ξάνθης, λόγω του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ανέβει πριν το Σάββατο, αν και δεν περιμένουμε βροχοπτώσεις στη δική μας περιοχή, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα χιονόπτωσης ακόμη και στα ημιορεινά σημεία.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το κρύο έρχεται από τη Σκανδιναβία και θα κορυφωθεί αύριο. Το γεγονός ότι έρχεται από τα ηπειρωτικά και όχι από τη Μαύρη Θάλασσα σημαίνει ότι δεν είναι εμπλουτισμένο με υγρασία για να δώσει έντονα φαινόμενα. Απλά… θα φέρει πολύ κρύο.
Ε.Δ.


 
Άγιο είχε!
Άγιο είχε νεαρός οδηγός Ι.Χ. ο οποίος κατευθυνόμενος από την Ξάνθη προς τον Πετεινό κατέληξε πάνω σε μια συρματόπλεκτη περίφραξη οικήματος, το βράδυ του Σαββάτου.
Κατά την σύγκρουση του οχήματος καταστράφηκε τελείως το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, καθώς και η δεξιά του πλευρά, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως δεν λειτούργησαν οι αερόσακοι. Οι Αστυνομικές Αρχές κατέφτασαν άμεσα και ο νεαρός διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης όπου διαπιστώθηκε πως δεν είχε σωματικές βλάβες πέρα από κάποια τραύματα στο αυτί.
Την προσοχή όλων τράβηξε το γεγονός ότι το αυτοκίνητο κατέληξε ξαφνικά στο αντίθετο ρεύμα με αντίθετη κατεύθυνση.
Γ.Τ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…