Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Στο διαδίκτυο οι δηλώσεις “πόθεν έσχες” των αιρετών Ξάνθης, Αβδήρων και Τοπείρου

Στο διαδίκτυο οι δηλώσεις “πόθεν έσχες” των αιρετών Ξάνθης, Αβδήρων και Τοπείρου

0
epidoma
 

 Προσεχώς και η ανάρτηση των δηλώσεων στο δήμο Μύκης, λόγω ανακατασκευής της ιστοσελίδας

 

Παραλείψεις, κενά και ελλείψεις σε μερικές δηλώσεις για άλλη μία χρονιά. Επιείκεια από το υπουργείο λόγω των παρατάσεων υποβολής φορολογικών δηλώσεων τη φετινή χρονιά

 
 
Οι Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης Αιρετών Δήμου Ξάνθης 2013 αναρτήθηκαν την Παρασκευή στο διαδίκτυο, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και αφορούν στο οικονομικό έτος 2012. Δηλώσεις «πόθεν έσχες» είχαν ήδη αναρτήσει για όσους αιρετούς υποχρεούνται οι δήμοι Τοπείρου και Αβδήρων. Ο δήμος Μύκης δεν έχει ακόμη προχωρήσει στη δημοσιοποίηση. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε το «Ε» από υπηρεσιακούς παράγοντες, πολλοί έχουν ήδη προσκομίσει τα περιουσιακά τους στοιχεία στο δήμο, αλλά αναμένεται να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα συνολικά μέσα στην εβδομάδα. Άλλωστε, η διαδικασία συνέπεσε χρονικά με την ανακατασκευή της ιστοσελίδας του δήμου, η οποία δεν είναι ακόμη πλήρως λειτουργική και αυτό δημιουργεί μία περαιτέρω δυσκολία. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο είναι αρκετά επιεικές τόσο με τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης (που ήταν έως τις 30/9), όσο και με την υποχρέωση ανάρτησης στο διαδίκτυο, λόγω των καθυστερήσεων και παρατάσεων που έλαβαν χώρα με τη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων τη φετινή χρονιά.
 
Βαρύτατες ποινές για όσους δεν υποβάλουν «πόθεν έσχες»
Σύμφωνα με το Ν. Ν. 3213/2003, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δήλωση «πόθεν έσχες» υποχρεούνται να υποβάλουν για τους ίδιους, τους συζύγους και τα ανήλικα τέκνα τους, οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, τα μέλη των δημαρχιακών επιτροπών (δηλαδή της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής), καθώς και οι πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου των αμιγών ή μικτών δημοτικών επιχειρήσεων των ΟΤΑ και των συνδέσμων δήμων. Το ίδιο, με παράλληλη υποχρέωση ανάρτησης στο διαδίκτυο προβλέπει και η παρ. 4 του αρθ. 61 του «Καλλικράτη» (Ν.3852/2010).
Βαρύτατες είναι οι κυρώσεις που προβλέπει ο Ν. 3212/2033 σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης για τους υπόχρεους, πράξεις ή παραλείψεις που επισείουν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 10.000 έως 500.000 ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η «καμπάνα» για όσους ευθύνονται για την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, οι οποίοι τιμωρούνται με κάθειρξη μέχρι δέκα χρόνια και χρηματική ποινή από 20.000 ευρώ έως 1 εκ. ευρώ. Βέβαια, υπάρχει και διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στο δικαστήριο ή το δικαστικό συμβούλιο να κρίνουν ατιμώρητη την πράξη, σε περίπτωση αμέλειας.
 
Εντοπίστηκαν ξανά ελλείψεις και κενά
Στον κατάλογο των περιουσιακών τους στοιχείων οι αιρετοί υποχρεούνται να συμπεριλάβουν κάθε πηγή εισοδήματος, το φορολογητέο εισόδημα, καταθέσεις, ακίνητη περιουσία, μερίδιο σε κάθε είδους επιχείρηση, μετοχές, καθώς και τα οχήματα που διαθέτουν.
Στις δηλώσεις που υπέβαλαν οι αυτοδιοικητικοί του νομού Ξάνθης σε κάποιες περιπτώσεις εντοπίζονται κενά και ελλείψεις, όπως και τις προηγούμενες χρονιές άλλωστε, χωρίς όμως αυτό να έχει οδηγήσει μέχρι τώρα σε υποβολή κυρώσεων.
Ακόμη, στους δήμους Ξάνθης και Τοπείρου, οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ορισμένων συμβούλων δεν έχουν αναρτηθεί. Αυτό αφορά στις περιπτώσεις του Δημήτρη Βορίδη, του Θανάση Ξυνίδη, του Μανόλη Φανουράκη και του Νίκου Φωτιάδη, από το δήμο Ξάνθης και στους συμβούλους της αντιπολίτευσης στο δήμο Τοπείρου.
Βέβαια, αυτό δεν συνδέεται με την εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης στον Άρειο Πάγο, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Θανάση Ξυνίδη, αλλά με την αποστολή των στοιχείων στο δήμο για τη δημοσιοποίησή τους.
Το κατά πόσο τηρήθηκε από την πλευρά των αιρετών η υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακών στοιχείων, αλλά και η αποστολή της προς δημοσιοποίηση θα αποδειχθεί το επόμενο διάστημα και εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία.
 
Τα περιουσιακά των δημάρχων της Ξάνθης
Όσον αφορά στις δηλώσεις των δημάρχων, ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης διατηρεί τα εισοδήματά του, αν και σημειώνεται πτωτική τάση από τη χρήση του 2008 κι έπειτα, διαθέτει ακίνητα που περιήλθαν στην ιδιοκτησία του από το 1992 και νωρίτερα και προέκυψαν από αγορές ή κληρονομιά, διαθέτει κάποιες μετοχές, καταθέσεις σε διάφορες τράπεζες, καθώς και δύο αυτοκίνητα και ένα πλωτό μαζί με τη σύζυγό του. Στην περιουσία του συμπεριλαμβάνεται και λεωφορείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ Ξάνθης, που κατέχει από το 1982.
Σταθερά παρουσιάζοντα τα εισοδήματα του Βασίλη Τσολακίδη, στου οποίου την ακίνητη περιουσία συμπεριλαμβάνονται κτίσματα και αγροτεμάχια σε Ξάνθη, Αρωγή Ροδόπης, Κιμμέρια, Καβάλα και Ίασμο, στα οποία διαθέτει αλλού μεγάλα και αλλού πολύ μικρά ποσοστά. Έχει μετοχές σε τράπεζα και δύο εταιρίες, ανάμεσά τους η τοπική επιχείρηση «Πλαστικά Θράκης», καταθέσεις και ένα αυτοκίνητο.
Και ο Στέλιος Χατζηευαγγέλου είδε να μειώνονται τον τελευταίο χρόνο τα εισοδήματά του. Στα ακίνητά του συμπεριλαμβάνεται ένα σπίτι στο χωριό του το Όλβιο, ένα στην Ξάνθη και ποσοστό σε οικία στη Γενισέα, ενώ διαθέτει οικόπεδα και μερίδια οικοπέδων σε αγροτεμάχια στο δήμο Τοπείρου, το δήμο Αβδήρων και στην Ποταμιά Θάσου. Έχει καταθέσεις και δύο επιβατικά αυτοκίνητα.
Δηλώσεις υπέβαλαν επίσης οι αντιδήμαρχοι και τα μέλη επιτροπών, με εξαίρεση τη δήλωση του Απόστολου Αγκόρτσα που δεν εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του δήμου, καθώς και όσοι επικεφαλής παρατάξεων υποχρεούνται σε όλους τους δήμους, χωρίς αυτή του Θωμά Μίχογλου, όπως σημειώθηκε παραπάνω.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…