Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα H Εταιρεία Ανακύκλωσης θα λειτουργήσει το ΚΔΑΥ Ξάνθης

H Εταιρεία Ανακύκλωσης θα λειτουργήσει το ΚΔΑΥ Ξάνθης

0
xita
 

 Υπογράφτηκε η προγραμματική σύμβαση με την ΔΙΑΜΑΘ. Έμεινε έξω ο ΣΔΑΝ Ξάνθης για οικονομικούς λόγους

 

Αλλαγές στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων …λόγω κρίσης. Σε ανταγωνιστική διαβούλευση με ΣΔΙΤ η ΝΕΑ Αλεξανδρούπολης

 
Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ανέλαβε για ένα χρόνο τη λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) που βρίσκεται στο χώρο του ΧΥΤΑ Ξάνθης και έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του εδώ και καιρό. Πρόσφατα η ΔΙΑΜΑΘ υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με την ΕΕΑΑ η οποία και πρόκειται ν’ αναλάβει για ένα χρόνο την λειτουργία του ΚΔΑΥ.
 
Έξω ο ΣΔΑΝ από το ΚΔΑΥ Ξάνθης
Υπενθυμίζουμε ότι το αρχικό σχέδιο περιλάμβανε τον ΣΔΑΝ Ξάνθης ως φορέα Διαχείρισης του ΚΔΑΥ όμως τελικά αυτό δεν έγινε. Οι λόγοι είναι οικονομικοί καθώς όπως εξηγεί ο προϊστάμενος της Τεχνικής υπηρεσία του ΣΔΑΝ κ. Αειβαλιώτης η λειτουργία του ΚΔΑΥ απαιτεί υψηλό κόστος και οι εποχές είναι τέτοιες που υπάρχει ως δεδομένη η οικονομική δυστοκία: «Κάνουμε συντήρηση δυνάμεων», σημειώνει ο κ. Αειβαλιώτης και εξηγεί ότι η επιτυχία της λειτουργίας του ΚΔΑΥ συναρτάται και από εξωγενείς παράγοντες όπως από την ωριμότητα της κοινωνίας σ’ ότι αφορά την ανακύκλωση (κάτι που δεν υπάρχει) αλλά και την πολιτική Ανακύκλωσης που εφαρμόσουν οι εταιρείες (iso 14.000) επιπρόσθετα δε από το αν θα υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης των ανακυκλώσιμων υλικών.  
Να σημειώσουμε ότι η λειτουργία του ΚΔΑΥ βασίζεται στη διαλογή των υλικών που θα γίνεται με το χέρι -για αυτό και θα ανοίξουν τουλάχιστον 10 θέσεις εργασίας – και θα διαχωρίζονται τα μέταλλα, γυαλιά, αλουμίνια, πλαστικά τα οποία στη συνέχεια θα διοχετεύονται σε ξεχωριστά κοντέινερ για να πωληθούν ή αν δεν πωληθούν να πάνε στον ΧΥΤΑ.
 
Αλλαγές στο Σχέδιο Απορριμμάτων ΑΜΘ λόγω κρίσης
Σ’ ότι αφορά γενικά στον Περιφερειακό σχέδιο Απορριμμάτων ξεκίνησε ο ανταγωνιστική διαβούλευση για την Μονάδα Επεξεργασίας Αλεξανδρούπολης η οποία θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ. Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν αλλαγές στο αρχικό Σχέδιο. Κι αυτό οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Δερματά, τεχνικό υπεύθυνο της ΔΙΑΜΑΘ στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την κρίση. Συγκεκριμένα προς το παρόν προωθείται η κατασκευή ΜΕΑ της Αλεξανδρούπολης ενώ έχει «παγώσει» η ΜΕΑ στο δήμο Νέστου, εξαιτίας και των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας αλλά κυρίως εξαιτίας της κρίσης που έχει μειώσει σύμφωνα με έρευνα κατά 40% τα σκουπίδια στην ΑΜΘ!
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnathopoulou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ψηφιακή πλατφόρμα καλούνται να καταχωρίσουν οι δήμοι τα έργα πυροπροστασίας

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία καταγραφής των εκτελεσθέντων έργων πυρ…