Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Στοίχημα για το ΣΥΡΙΖΑ η πρωτοβάθμια υγεία

Στοίχημα για το ΣΥΡΙΖΑ η πρωτοβάθμια υγεία

0
mpaskozos xanthi
 

Περιοδεία του τομεάρχη Υγείας Γιάννη Μπασκόζου στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας της Ξάνθης. Επισκέφθηκε όλα τα Κ.Υ.

 

Τόνισε ότι οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας πρέπει να προστατευτούν από τις ίδιες τις κοινωνίες και τους εργαζομένους

 
 
Σε στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε ο τομεάρχης Υγείας του κόμματος Γιάνης Μπασκόζος την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας, τόσο κατά το διάστημα της αντιπολιτευτικής δράσης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και σε ενδεχόμενη διακυβέρνηση. Ο Γιάννης Μπασκόζος βρέθηκε και αυτός στην Ξάνθη την ίδια μέρα με το Γιώργο Σταθάκη και περιόδευσε στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας του νομού για να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί και να συνομιλήσει με τους εργαζομένους. Το απόγευμα παρέθεσε συνέντευξη Τύπου, όπου σημείωσε ότι κάθε Κέντρο Υγείας του νομού έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και τις δικές του δυσκολίες, μαζί βέβαια με το συνολικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας της χώρας. «Τα νοσοκομεία καταρρέουν και οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας κινδυνεύουν. Οικογενειακοί γιατροί, εργαστήρια, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, Βοήθεια στο Σπίτι κλπ αποτελούν τις βασικές δομές πρωτοβάθμιας υγείας που πρέπει να στηριχτούν γα να εξυπηρετήσουν τους πολίτες και παράλληλα για να αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία που δεν είναι πρωτοβάθμια υγεία. Τώρα, ο στόχος είναι να πείσουμε τους ανθρώπους που εργάζονται στην πρωτοβάθμια υγεία και βρίσκονται στα όριά τους να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και ότι είμαστε δίπλα τους για να παλέψουμε ενάντια στην υποβάθμιση», σημείωσε ο ίδιος κατά τη συνέντευξη Τύπου, όπου παραβρέθηκαν ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και ο Δημήτρης Αδαμίδης, μαζί με άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης από το ιατρικό κλάδο.
 
Τι κατάσταση βρήκε στην Ξάνθη
Στον ΕΟΠΥΥ Ξάνθης ο Γιάννης Μπασκόζος συνομίλησε με τους εργαζομένους για τα σχέδια που αφορούν ενδεχόμενη κινητικότητα 6.000 εργαζομένων από το χώρο της υγείας και σημείωσε ότι: «ο ΕΟΠΥΥ αν εφαρμοστεί το σχέδιο της task force θα γίνει αγοραστής υγείας με ολέθριες συνέπειες και κυρίως με την οικονομική επιβάρυνση των αρρώστων.
Στο Κ.Υ. Αβδήρων θαύμασε τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις, αλλά σημείωσε ότι αν δεν υπήρχε η έλλειψη προσωπικού θα προσέφερε καλύτερες υπηρεσίες. Για το Κ.Υ. Σταυρούπολης είπε ότι «θυμίζει παρακμή» εξαιτίας του κτιρίου, αλλά και της κατάστασης, καθώς «αφήνεται να αργοπεθαίνει με ελάχιστους γιατρούς και ένα παμπάλαιο ασθενοφόρο που δεν είναι καν 4Χ4, όπως απαιτείται στην περιοχή». Τέλος, το Κ.Υ. Εχίνου χαρακτήρισε «ζωηρό» σε λειτουργία, αλλά και από εκεί μετέφερε τα έντονα παράπονα του προσωπικού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται.
Κατά τη συνάντησή του με μέλη του ιατρικού συλλόγου διαπίστωσε τα οξεία προβλήματα του νοσοκομείου, κυρίως στην καρδιολογική που λειτουργεί με ένα μόλις γιατρό, την έλλειψη γιατρών στην παθολογική και την κατάσταση στο αναισθιολογικό που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου, με τρεις αναισθησιολόγους.
Ο ίδιος συναντήθηκε και με τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι μετέφεραν την ασφυξία του κλάδου από τις συσσωρευμένες οφειλές του κράτους και την αδυναμία να αντιμετωπίσουν την πίεση και τον ανταγωνισμό.
 
Η πρωτοβάθμια υγεία έχει ανάγκη ένα μεγάλο κίνημα σωτηρίας
«Η κατάσταση που βρήκαμε είναι η αναμενόμενη, αλλά δεν μπορεί να είναι αποδεκτή. Το θέμα της υγείας είναι πρώτο στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας ότι είναι πολύ σημαντικό να αναβαθμιστεί η πρωτοβάθμια βαθμίδα υγείας και να στηριχτεί ο κόσμος που την κρατάει σε λειτουργία. «Πρέπει την ώρα της ανάγκης ο άρρωστος να μη χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη, να ξέρει πού θα απευθυνθεί. Να πείσουμε τον κόσμο του κλάδου που έχει βρεθεί στα όριά του, να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναδείξουμε το θέμα πώς οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες με τους εργαζομένους πρέπει να αναλάβουν την προστασία των δομών υγείας. Η πρωτοβάθμια υγεία έχει ανάγκη ένα μεγάλο κίνημα σωτηρίας». Ο ίδιος τέλος σχολίασε ότι αυτή η ενεργοποίηση και αφύπνιση της κοινωνίας έχει ήδη ξεκινήσει. «Σε διάφορα σημεία ο κόσμος άρχισε να καταλαβαίνει. Δεν είναι τελείως ικανοποιημένος, αλλά ξέρει ότι αν χάσει και αυτό θα χάσει τα πάντα.».
 
Ελένη Διαφωνίδου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…