Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Γ. Σταθάκης: «το Μνημόνιο φτάνει στα όριά του»

Γ. Σταθάκης: «το Μνημόνιο φτάνει στα όριά του»

0
stathakis xanthi1
 

Τους λόγους που απέτυχε το μνημόνιο και πώς θα ξεκινήσει να κυβερνά η αριστερά παρουσίασε το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη

 

Προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων φτώχειας και ανεργίας η στρατηγική του κόμματος για έξοδο από την κρίση

 
 
«Το Μνημόνιο απέτυχε πλήρως στον τομέα της ανάπτυξης», δήλωσε από την Ξάνθη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι αυτή η δημοσιονομική πολιτική έχει φτάσει στα όριά της και για το λόγο αυτό το βλέμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά προσανατολισμένο σε μία διακυβέρνηση από τις ευρύτερες δυνάμεις της αριστεράς με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Γιώργος Σταθάκης στο πλαίσιο περιοδείας του στην ΑΜΘ, επισκέφθηκε την Ξάνθη, όπου μίλησε σε κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Τετάρτης στο θεατράκι της πλατείας. Νωρίτερα το μεσημέρι παρέθεσε συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του κόμματος, μαζί με το βουλευτή Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και τον γραμματέα της Ν.Ε. Νίκο Καλιαμπάκα.
 
Γιατί απέτυχε το Μνημόνιο
Ο διακεκριμένος οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των κορυφαίων στελεχών του παρουσίασε τις βασικές ιδέες της πολιτικής του κόμματος για την έξοδο από την οικονομική κρίση. «Η μεγάλη ύφεση μέσω της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα ακραία φαινόμενα ανεργίας προέρχονται από την αποτυχία της αναπτυξιακής ατζέντας του Μνημονίου», σημείωσε εισαγωγικά, εξηγώντας ότι τα τρία βασικά θεμέλια πάνω στα οποία βασίστηκε το Μνημόνιο για την ανάκαμψη της χώρας απέτυχαν.
Διευκρίνισε ότι η μείωση των μισθών που θα προσέλκυε επενδύσεις και θα έκανε ανταγωνιστική τη χώρα μας δεν επαλήθευσε τις προσδοκίες, γιατί, σύμφωνα με το Γιώργο Σταθάκη, δεν έλαβε υπόψη ότι το εργατικό δυναμικό της χώρας είναι πιο μορφωμένο και επομένως δεν μπορεί να στηρίξει ένα τύπο επενδύσεων, όπως το θεωρούσε η τρόικα.
Ακόμη, ο ίδιος πρόσθεσε ότι και η αναπτυξιακή προοπτική των ιδιωτικοποιήσεων διαψεύστηκε, όχι μόνο γιατί από τα 50 δις ευρώ, όπου είχε θέσει αρχικά τον πήχη η τρόικα έπεσε στα 20 δις και σήμερα στα 6-7 δις, αλλά κυρίως γιατί η χώρα μας «πέρασε μία περίοδο με ρεκόρ ιδιωτικοποιήσεων (1996-2006) και σήμερα το κράτος κατέχει μόνο τα μονοπώλια και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Ακόμη και η αξιοποίηση της δημόσιας γης, και αυτή αποδείχθηκε αίολη, γιατί μπορεί το δημόσιο να διαθέτει 70.000 ακίνητα, αλλά πλην ελαχίστων είναι όλα πολύ μικρά και διάσπαρτα».
Τέλος, σχολίασε ότι και οι «περίφημες» διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απέτυχαν εξαιτίας της ύφεσης που σάρωσε οποιαδήποτε σκέψη για προώθηση όσων αρχικά είχαν σχεδιαστεί.
 
Η στρατηγική εξόδου από την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ
Όπως παρουσίασε ο Γιώργος Σταθάκης ο ΣΥΡΙΖΑ στην στρατηγική εξόδου από την κρίση που έχει καταρτίσει προτείνει αναδιανομή των φορολογικών βαρών, έτσι ώστε «να κατανεμηθούν με δικαιότερο τρόπο και να επιβαρύνουν αναλόγως τα πιο ευκατάστατα στρώματα, κυρίως αυτούς που είχαν 30 χρόνια ασυλία και την διατηρούν».
Ακόμη, στο κομμάτι των δημοσίων δαπανών τάσσεται υπέρ της υπεράσπισης των φτωχότερων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, με προτεραιότητα στις δαπάνες για το κοινωνικό κράτος και τα δημόσια αγαθά, όπως η υγεία και η παιδεία.
Στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει ένα σύνολο μέτρων που να θέτει τον κόσμο της εργασίας στο επίκεντρο, όπως την επιστροφή του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του 2009, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ένα δίχτυ προστασίας των φτωχότερων στρωμάτων.
Τέλος, ως εξαιρετικά κρίσιμη περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και στροφή στη γεωργία, τη μεταποίηση και νέους τομείς με δυναμική προοπτική, όπως οι νέες τεχνολογίες, οι ΑΠΕ και η ανακύκλωση.
«Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι ισχυρές κρατικές πρωτοβουλίες που δεν αφορούν μόνο επενδύσεις αλλά και α) τη ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, που έχει μέχρι σήμερα σημαντικές παθογένειες και β) την αποκατάσταση και δημιουργία νέων αναπτυξιακών εργαλείων και θεσμών», συμπλήρωσε επίσης ο ομιλητής, λέγοντας επίσης ότι σημαντική θέση στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει και η κοινωνική οικονομία.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε διακυβέρνηση της αριστεράς
Στο τέλος της εισήγησής του ο Γιώργος Σταθάκης σχολιάζοντας ότι «το μνημόνιο φτάνει στα όρια του», κατέθεσε την πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης, που συνεχίζει να υποστηρίζει την πολιτική διέξοδο μέσω εκλογών και την ανάδειξη κυβέρνησης με τις ευρύτερες δυνάμεις της αριστεράς και με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. «Και ελπίζουμε να γίνει σύντομα», σημείωσε καταληκτικά.
Το σχόλιό του πυροδότησε σχετική ερώτηση για το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στις «γειτονικές δυνάμεις» δεξιά και αριστερά του. Ο Γιώργος Σταθάκης απάντησε ότι «δεν είναι προφανείς μία συμμαχία τώρα» και πρόσθεσε: «από τη μια η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται και η ίδια σε αναζήτηση της δικής την πολιτικής ταυτότητας και το ΚΚΕ και άλλα κόμματα της αριστεράς προβάλλουν κυρίως το αντιευρωπαϊκό. Όμως είναι διάχυτη η εντύπωση ότι πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση και ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά προσανατολίζεται σε αυτό. Όλα αυτά θα κριθούν στις επόμενες εκλογές».
 
Τα πρώτα βήματα για την κοινωνία
Κληθείς να αναδείξει τις βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνοντας την εξουσία, ο ίδιος εξήγησε ότι, αν και πράγματι πολλά από τα σχέδια του κόμματος έχουν μεσοπρόθεσμο και πιο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, οπωσδήποτε τα πρώτα βήματα θα πρέπει να εστιάζουν στην κοινωνία που βρίσκεται υπό κατάρρευση, αρχής γενομένης από την επιστροφή στο όριο του κατώτατου μισθού, την αποκατάσταση των ΣΣΕ και κάποια φορολογικά μέτρα με το υπάρχον φορολογικό σύστημα, πριν αλλάξει.
Για τη δε πώληση του ΟΠΑΠ και τη «σκοτεινή» σύμβαση που τη συνόδευσε, στο ερώτημα κατά πόσο η ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να εξετάσει την αναθεώρηση των συμβάσεων αγοραπωλησίας, ο Γιώργος Σταθάκης εξήγησε ότι η επανακρατικοποίηση δεν είναι εύκολη, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι δυνατή η αναθεώρηση του τρόπου αποτύπωσης δεσμεύσεων και δικαιωμάτων, μέσω των οποίων μπορεί να διεκδικηθεί η ανατροπή.
Τέλος, στο κομμάτι της στάσης που θα επιλέξει να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ, με δεδομένες τις συνεχείς αιχμές και κατηγορίες για μηχανισμούς και αποκλεισμούς, ο ίδιος απάντησε ότι: «στο χώρο των ΜΜΕ προτεραιότητά μας θα είναι να διαλύσουμε το σύστημα διαπλοκής των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων με ΜΜΕ, να εφαρμοστεί η νομοθεσία για τις αδειοδοτήσεις και να ενισχύσουμε τους κανόνες διαφάνειας και τήρησης δεοντολογίας, όπως στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
 
Ελένη Διαφωνίδου
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…