Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Πολιτική κρίση ξέσπασε στην κυβέρνηση για την ΕΡΤ

Πολιτική κρίση ξέσπασε στην κυβέρνηση για την ΕΡΤ

0
Σύσκεψη των αρχηγών τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου
 
Για το απόγευμα της Δευτέρας στις 6.00, οριστικοποιήθηκε το ραντεβού των τριών αρχηγών ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη το γραφείο του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους, καθώς θεωρεί ως μεταρρύθμιση-μήνυμα το «λουκέτο» στην παλαιά ΕΡΤ, την οποία άλλωστε χαρακτήρισε δημόσια «σύμβολο αδιαφάνειας και σπατάλης», αλλά και την επαναλειτουργία της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με άλλους όρους και άλλη δομή.
«Τώρα» -τόνισε σε ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης- «υπάρχει πολιτική βούληση! Η καλύτερη απόδειξη είναι αυτό που ανακοινώσαμε και που θα έπρεπε να έχει γίνει από χρόνια: η ΕΡΤ υπήρξε το σύμβολο της αδιαφάνειας και της σπατάλης. Κι αυτό τελείωσε χθες. Στη θέση της δημιουργείται ταχύτατα μια νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση, σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα διεθνή πρότυπα. Δημόσια ραδιοτηλεόραση, αλλά όχι κρατική. Με λιγότερο προσωπικό, αλλά επάξια επιλεγμένο, με κριτήρια ΑΣΕΠ».
Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τα τελευταία 24ωρα συζητήθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο καλοκαίρι (ετέθη μάλιστα και η 14η Ιουλίου ως πιθανή ημερομηνία), εφόσον οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης αποπειραθούν -με την πρόταση νόμου που κατέθεσαν- να ακυρώσουν την πολιτική πρωτοβουλία που ανελήφθη με το κλείσιμο της ΕΡΤ, θεωρούν ότι η νέα σύσκεψη που προγραμματίζει ο πρωθυπουργός μπορεί να εκτονώσει την ένταση. Στο περιβάλλον του πρωθυπουργού εκτιμούν πάντως ότι εάν οι κυβερνητικοί του εταίροι επιμείνουν σε μια αρνητική στάση, τότε ο κ. Σαμαράς είτε θα ζητήσει ο ίδιος ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, είτε θα θέσει θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πάνω στο νομοσχέδιο που ήδη κατετέθη για τη συγκρότηση του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές (και θα το επαναλάβει εάν χρειαστεί και στους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη στην επικείμενη νέα σύσκεψη) ότι δεν προτίθεται να παραμείνει αδρανής και πως θα σεβαστεί στο ακέραιο τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για μεταρρυθμίσεις.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στη Βουλή εξέφρασε εκ νέου τη δυσφορία του για το λουκέτο στην ΕΡΤ, -αλλά και στο κανάλι της Βουλής- και διεμήνυσε στον πρωθυπουργό να σταματήσει τις διαρροές από το περιβάλλον του «γιατί μπορούμε και εμείς να μιλήσουμε για όλα τα θέματα». «Του κάναμε την τιμή να αποδεχθούμε ότι θα είναι πρωθυπουργός, αλλά η κυβέρνηση δεν είναι μονοκομματική που ανέχεται τους άλλους δύο εταίρους. Πρέπει να είναι μία κανονική κυβέρνηση που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό», είπε ο κ. Βενιζέλος και άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές ή και η αλλαγή πρωθυπουργού αν ο κ. Σαμαράς τραβήξει τα πράγματα στα άκρα.
«Δεν δεχόμαστε μαθήματα αποφασιστικότητας. Δεν χρειάζεται εκλογές η χώρα, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν τις φοβάται. Διαρρέουν διάφοροι διάφορα. Ίσως αυτά γίνονται ερήμην των αρμοδίων, αλλά σενάρια και μυθεύματα για το ποιος ήξερε τι… μπάστα, σεβασμός, γιατί μπορούμε και εμείς να μιλήσουμε με όλα τα θέματα».
 
Κουβέλης: Ανοιχτή ΕΡΤ για να συνεχιστεί η πορεία της κυβέρνησης
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η κοινή συνεδρίαση ΚΟ – ΕΕ της ΔΗΜΑΡ και στην εισήγηση του ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι «πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος συνεργασίας μεταξύ των τριών κομμάτων. Είναι αναγκαίο να υπάρξει συντονισμός της κυβέρνησης, καθότι η κυβέρνηση είναι τρικομματική και ο πρωθυπουργός όχι μόνος του». Τέσσερα βασικά σημεία που επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είναι:
-Δεν έχουμε πρόθεση ούτε επιθυμούμε να ρίξουμε την κυβέρνηση
-Να συζητήσουμε το σχέδιο νόμου που είχε καταθέσει ο Ηλίας Μόσιαλος (του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου)
-Αν πέσει η κυβέρνηση θα οφείλεται στην ακαμψία και την αδιάλλακτη θέση του Αντώνη Σαμαρά
-Να παραμείνει ανοιχτή η ΕΡΤ (να ανοίξει άμεσα),να ανοίξει ο πομπός, καθώς αυτό στη ΔΗΜΑΡ μεταφράζεται ως πράξη αυταρχισμού,- έστω και με πρόγραμμα επαναλήψεων-, ώστε να μην βγαίνει προς τα έξω η εικόνα μιας χώρας που κλείνει τη δημόσια τηλεόραση.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…