Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο ΟΑΕΔ ζητά πίσω λεφτά απ’ τους Ρομά

Ο ΟΑΕΔ ζητά πίσω λεφτά απ’ τους Ρομά

0
roma-web
Από «ψιλό κόσκινο» περνούν οι αιτήσεις του προγράμματος επιχορήγησης επαγγελματικής δραστηριότητας σε 1.000 Ρομά της ΑΜ – Θ.
 
Κάποιοι που πήραν την α’ δόση καλούνται να την επιστρέψουν αφού δεν έκοψαν ούτε ένα τιμολόγιο!
 
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
Από «ψιλό κόσκινο» της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης και Ελέγχου στα κεντρικά του ΟΑΕΔ περνά το πολύπαθο πρόγραμμα επιδότησης επενδυτικών σχεδίων των Ρομά. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε τον Ιούλιο του 2009 και έκτοτε μπήκε δύο φορές στον «πάγο» έως ότου συσταθεί η επιτροπή Αξιολόγησης και επανεξεταστούν επί νέας βάσης κριτηρίων όσων οι αιτήσεις είχαν απορριφθεί και υπέβαλλαν εκ νέου αιτήσεις θεραπείας όπως τους ζητήθηκε. Να σημειώσουμε ότι αυτό το πρόγραμμα έτσι όπως αρχικά σχεδιάστηκε χαρακτηρίστηκε ως «ψηφοθηρικής σκοπιμότητας» καθώς δεν προβλεπόταν ένας μηχανισμός ελέγχου και αξιολόγησης των προτάσεων των Ρομά για αυτό το λόγο και παρατηρήθηκαν πολλές παρατυπίες με αποτέλεσμα τώρα να τους ζητάνε τις επιδοτήσεις που πήραν πίσω…
 
Ο ΟΑΕΔ ζητά τα λεφτά πίσω από τους Ρομά …
Όπως μας αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Νεολαίας Ρομά του Δροσερού κ. Χασάν Ογλού Ορχάν υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που πήραν την α’ δόση της επιχορήγηση δηλαδή 7.000 ευρώ και ο έλεγχος που έγινε τώρα από την Επιτροπή. έδειξε ότι δεν είχαν κόψει κανένα τιμολόγιο. Αυτοί ειδοποιήθηκαν να επιστρέψουν τα χρήματα καθώς δεν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν επαγγελματική δραστηριότητα. Μάλιστα όπως επισημαίνει ο κ. Ορχάν μετά από παρέμβαση παράγοντα των Κιμμερίων δόθηκαν εγκρίσεις για ψηφοθηρικούς λόγους ακόμη και σε παζαρτζήδες ή σε άτομα που έκαναν μια αποθήκη και δεν έκοψαν ποτέ κανένα τιμολόγιο: «Έγιναν πολλά τότε…Άλλοι πήραν τα λεφτά και τα φάγανε άλλοι έκαναν μια αποθήκη και δεν έκοψαν κανένα τιμολόγιο. Και άλλοι που πραγματικά ήθελαν ν’ ανοίξουν μια δουλειά δεν τους ενέκριναν…Έπρεπε να μπει μια τάξη και είναι σωστό αυτό που κάνει η Επιτροπή. Μόνο που τα λεφτά δεν υπάρχουν! Πήραν ειδοποιητήρια να τα επιστέψουν αλλά δεν τα επέστρεψε κανείς!», επισημαίνει ο κ. Χασάν Ογλου.
 
150 Ρομά πήραν την α’ δόση της επιχορήγησης
Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα αφορούσε 1.000 Ρομά της ΑΜΘ οι οποίοι θα επιδοτούνταν για την έναρξη επιχείρησης με 20.000 ευρώ σε τρεις δόσεις. Απ’ το νομό Ξάνθης υπεβλήθηκαν 600 αιτήσεις από τις οποίες περίπου 450 πήραν εγκριτική απόφαση ενώ δόθηκε η α’ δόση της επιχορήγησης σε 150 απ’ αυτές . Το Φεβρουάριο του 2010 διακόπηκε το πρόγραμμα ενώ το 2011 ανακλήθηκαν όλες οι αιτήσεις και ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θεραπείας. Στα κριτήρια που έχουν τεθεί περιλαμβάνεται η βιωσιμότητα της επιχείρησης με δήλωση του ετήσιου προβλεπόμενου καθαρού κέρδους με απόκλιση έως 40%. Αυτό θέτει εκτός πολλές από τις υποβληθείσες προτάσεις.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…