Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αποπερατώνεται το Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων

Αποπερατώνεται το Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων

0
Ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης παρέδωσε την απόφαση για συμπληρωτική χρηματοδότηση δύο υποέργων. Ξεναγήθηκε από τον μητροπολίτη Ξάνθης
 
Το Κέντρο είναι δυναμικότητας 50 κλινών και την λειτουργία του θ’ αναλάβει η Μητρόπολη
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
Στην τελική φάση αποπεράτωσης βρίσκεται το Ανοιχτό Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άγιος Παντελεήμων» που οραματίστηκε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων και υλοποιείται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2 χρόνια μετά την θεμελίωσή του, τον Αύγουστο του 2011. Το μεσημέρι της Τετάρτης 26 Ιουνίου ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Άρης Γιαννακίδης συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Φώτη Καραλιδη, παρέδωσε στον κ. Παντελεήμονα
την εγκριτική απόφαση για συμπληρωματική χρηματοδότηση με το ποσό 750.000 ευρώ των υποέργων: ενός βιολογικού καθαρισμού, ηλεκτροδότηση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου καθώς και ύδρευση. Το Κέντρο Φροντίδας είναι ένα σύγχρονο διώροφο κτίριο υψηλών λειτουργικών και αισθητικών προδιαγραφών και δεσπόζει σε μια κατάφυτη περιοχή παραπλεύρως της Ε.Ο. Ξάνθης – Σταυρούπολης (6ο χιλ). Η οικοπεδική έκταση ήταν ιδιοκτησίας της Μονής Παναγίας της Καλαμούς που μεταβιβάστηκε στην Μητρόπολη Ξάνθης προκειμένου να κατασκευαστεί το έργο.
 
Παντελήμων: «Ήταν όνειρο ζωής για μένα…»
Την ικανοποίησή του για την πορεία υλοποίησης του έργου που το χαρακτήρισε «όνειρο ζωής» καθώς τις ευχαριστίες του ανέπεμψε πρώτα στο Θεό και μετά σ’ όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίησή του εξέφρασε ο κ. Παντελεήμων: «Δόξα σοι ο Θεός και ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όσους δούλεψαν για το έργο αυτό. Για μένα ήταν ένα όνειρο ζωής! Μια Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων με τέτοιες υποδομές που να μαρτυρεί και την αγάπη και το σεβασμό προς τον ηλικιωμένο άνθρωπο», επεσήμανε ενώ ευχαρίστησε προσωπικά τον περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη και τον αντιπεριφεριάρχη κ. Καραλίδη για την αρωγή τους όπως επίσης και την ανάδοχο εταιρεία που εκτέλεσε το έργο μέσα στο χρονοδιάγραμμα και είναι σχεδόν έτοιμο να παραδοθεί στην κοινωνία: «Είναι ευτυχής συγκυρία μια ξανθιωτικη εταιρεία η Δομική που ανέλαβε το έργο. Δούλεψαν πολλοί άνθρωποι και είναι πολύ σημαντικό μέσα σ’ αυτή την κρίση. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον Γιώργο μηχανικός εκ μέρους της ΔΟΜΙΚΗΣ και τους επιβλέποντες του έργου και την κα Χρυσάνα Λάμπρου Διευθύντρια της Τεχνικής υπηρεσίας της Π.Ε Ξάνθης»
 
Καραλίδης: « Η ωφελιμότητα του έργου είναι μεγάλη …»
Ο κ. Καραλίδης αναφέρθηκε στη ωφελιμότητα του έργοθ και όπως σημείωσε «θα είναι ένα αποκούμπι γι αυτούς που το έχουν ανάγκη»: « «Ήταν όνειρο ζωής για τον σεβασμιότατο αλλά και για μας όμως όταν ξεκίνησε η υλοποίησή του ήταν όνειρο ολοκλήρωσης και αποπεράτωσης του συγκερκιμένου έργου μέσα στα χρονοδιαγράμματα που βάλαμε. Τηρήθηκαν απόλυτα και αυτό συνέβαλε η ανάδοχος Δομική καθώς επίσης και η εξαιρετική συνεργασία και η επίβλεψη που υπήρχε από πλευράς των τεχνικών υπηρεσιών της Π.Ε. Η κα Λάμπρου με τον κ. Κολώνια υπερέβαλαν εαυτόν σε πολλά ζητήματα για να μπορέσουν τα χρονοδιαγράμματα να τηρηθούν απόλυτα και τους ευχαριστώ γι αυτή την προσπάθεια και τη συνεργασία Η σκοπιμότητα και η ωφελιμότητα του συγκεκριμένου έργου για την περιοχή μας είναι δεδομένη και πιστεύουμε ότι θα προσδώσει πρώτον σ’ όλους όσους το έχουν ανάγκη ένα αποκούμπι αλλά και σ’ αυτόν που το οραματίστηκε την ικανοποίηση της δημιουργίας».
Ο κ. Παντελεήμων ξενάγησε τον περιφερειάρχη και την συνοδεία του στους χώρους οι οποίοι θα φιλοξενούν τους ηλικιωμένους και θα τους παρέχουν ιατρική φροντίδα και όλοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την ποιότητα της κατασκευής. Να σημειώσουμε ότι ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν περίπου στα 5 εκ. ευρώ και με τα συμπληρωματικά υποέργα φτάνει περίπου στα 6 εκ. Όπως όμως τόνισε ο κ. Καραλίδης η έκπτωση ήταν της τάξης του 47%και κατά συνέπεια το τελικό κόστος κατασκευής θα ανέλθει στα 3 κε. ευρώ.
 
Θα λειτουργήσει με εθελοντές;
kentro 5-webΤη λειτουργία του Κέντρου το οποίο είναι δυναμικότητας 50 κλινών θα αναλάβει η Μητρόπολη Ξάνθης συνεπικουρούμενη όπου χρειαστεί από την Π.Ε. Ξάνθης, όπως σημείωσε ο κ. Καραλίδης. Ο σεβασμιώτατος αν και ρωτήθηκε αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το σχεδιασμό λειτουργίας του Κέντρου και αν θα υπάρχει ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό που θα παρέχει ιατρική φροντίδα. Επιφυλάχθηκε λέγοντας: «Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του έργου είναι μονάδα Ανοιχτής Φροντίδας Ηλικιωμένων θα έρχονται θα φιλοξενούνται αλλά και κάποιος που δεν έχει που να πάει θα μένει εδώ».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» η Μητρόπολη προτίθεται να το λειτουργήσει με εθελοντές και είναι ένα ζητούμενο αν θα μπορέσει να λειτουργήσει μακροχρόνια σ’ αυτή τη βάση.
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …