Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Όταν η σκιά του Δημόκριτου ήλθε στο Μουσείο Αβδήρων…

Όταν η σκιά του Δημόκριτου ήλθε στο Μουσείο Αβδήρων…

0
mouseio 1-web

Ο «Ήχος της σκιάς»: Μια ξεχωριστή εκδήλωση στο Μουσείο Αβδήρων

 Έκθεση του καλλιτέχνη Τ. Βαϊτση και μουσική επένδυση από τον Βαγγέλη Κοντόπουλο

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Μ’ ένα μαγευτικό ταξίδι στις διαδρομές της ιστορίας, με οδηγό τον .. «Ήχο της Σκιάς», τα έργα – σκιές της έκθεσης του καλλιτέχνη Trash Art και Shadow Art κ. Τριαντάφυλλου Βαΐτση και την μουσική συντροφιά του καλλιτέχνη Βαγγέλη Κοντόπουλου, γιορτάστηκε η Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων το Σάββατο 18 Μαΐου. Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κοινού που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Αβδήρων καθώς και την είσοδο όπως και το ενδιαφέρον που ήταν αμείωτο μέχρι το τέλος της εκδήλωσης την οποία διοργάνωσαν οι αρχαιολόγοι της ΛΑ΄ ΕΠΚΑ, Χρυσάφη Μαρία και Σκουλαρίκη Δέσποινα.

 Εικαστικοί πειραματισμοί με το φως και τις σκιές

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα των καλλιτεχνών από την προϊσταμένη της ΛΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κα Κωνσταντίνα Καλλιντζή. Μικρό χαιρετισμό εκ μέρους του δημάρχου Αβδήρων απηύθυνε ο κ. Παναγιώτης Μορφίδης . Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Τριαντάφυλλος Βαϊτσης που μύησε το κοινό στον προβληματισμό των έργων του. Συγκεκριμένα και αναφορικά με την ενότητα «Αντιθέσεις» που αποτελείται από 6 έργα η φιλοσοφία που τα διέπει ο καλλιτέχνης σημείωσε: «Ήθελα να δείξω ότι υπάρχουν πολλές όψεις στα πράγματα. Τίποτε δεν είναι στατικό και μονόπλευρο. Αυτό που βλέπουμε είναι πάντοτε λιγότερο απ’ αυτό που κοιτάμε. Για την μετατροπή του αόρατου σε ορατό χρησιμοποιώ το φως. Η σκιά είναι το άλλο μισό του έργου που το ολοκληρώνει…Αυτή είναι και η βάση για την νέα ενότητα έργων που θα δημιουργήσω, την «Ολοκλήρωση».

  H σκιά του Δημόκριτου στο Μουσείο Αβδήρων…

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Βαϊτσης παρουσίασε μία έκπληξη για το κοινό: την προτομή του Δημόκριτου σε ένα άψογο στην απόδοση του αβδηρίτη φιλόσοφου έργο, φτιαγμένο με την τεχνική της σκιάς από σκουπίδια.

Στη συνέχεια ο Βαγγέλης Κοντόπουλος ταξίδεψε με τη μουσική του, που ζωντάνευε σκέψεις και εικόνες ανάμεσα στις σκιές. Η εκδήλωση έληξε με την παράθεση μικρής δεξίωσης στην είσοδο και στο αίθριο του Μουσείου. Το Μουσείο παρέμεινε ανοικτό έως τα μεσάνυχτα για όποιον επισκέπτη ήθελε να βιώσει την εμπειρία της νυχτερινής περιήγησης σε ένα μουσείο!! Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό κάθε μέρα 8.30-15.00 έως και τις 2 Ιουνίου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…