Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Κρίσιμη η Παρασκευή για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Κρίσιμη η Παρασκευή για την καταπολέμηση των κουνουπιών

0
koritsaki koynoypi

Εκδικάζεται η προσφυγή της ΠΑΜΘ κατά της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δεν ενέκρινε τη σύμβαση με την ανάδοχη κοινοπραξία

 

Σύμφωνα με το δικαστήριο κάποια σημεία δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένα. Αισιόδοξη η πλευρά Γιαννακίδη για την έκβαση. «Ο θεός να βάλει το χέρι του», λέει ο Παυλίδης

 

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Νέα δυσάρεστη έκπληξη στην προσπάθεια υλοποίησης του διετούς προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που διενήργησε τον προσυμβατικό έλεγχο, το οποίο δεν έδωσε τελικά το «πράσινο φως» για την έναρξη του έργου, επικαλούμενο σημεία που δεν είχαν αιτιολογηθεί επαρκώς, με πλειοψηφία 2 προς 1.

Η απόφαση ελήφθη στις 21 Μαΐου και κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια την επόμενη ημέρα. Χθες, ο περιφερειάρχης που βρίσκεται στην Αθήνα, κατέθεσε προσφυγή κατά της απόφασης, η οποία θα εκδικαστεί από τμήμα του ΕΣ την Παρασκευή. Εάν και πάλι η απόφαση είναι απορριπτική, με νέο ένδικο μέσο, η τελική απόφαση θα ληφθεί επί της σύμβασης από την ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Όλη η χώρα χωρίς καταπολέμηση κουνουπιών

Ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Κώστας Κατσιμίγας, που ενημέρωσε το «Ε» για τις εξελίξεις, εξήγησε ότι η περιφερειακή αρχή δε θα προβεί σε κρίση της δικαστικής απόφασης, που σε κάθε περίπτωση είναι ανθρώπινη. Σημείωσε ότι «ο καθένας έχει το μερίδιο της ευθύνης του», κάνοντας για άλλη μια φορά λόγο για την υπέρμετρη γραφειοκρατία και σχολιάζοντας ότι «ίσως κι εμείς θα έπρεπε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία… από το 2008!». Ο ίδιος θύμισε ότι, ανάλογα προβλήματα προέκυψαν και το 2011, τότε που οι αποφάσεις του ΕΣ αργούσαν πολύ περισσότερο. Τότε, απορρίφθηκε η σύναψη σύμβασης από το ΕΣ τον Ιούνιο και η απόφαση που έκανε δεκτή την προσφυγή της Περιφέρειας βγήκε τον Οκτώβριο, όταν δεν ετίθετο πλέον θέμα καταπολέμησης κουνουπιών και την παρέμβαση των ψεκασμών είχε αναλάβει για την καλοκαιρινή περίοδο το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο κ. Κατσιμίγας πρόσθεσε πάντως ότι, ενώ η ΠΑΜΘ βρίσκεται στο στάδιο της προσφυγής επί της απόφασης του ΕΣ, σε καμία άλλη Περιφέρεια δεν έχει ξεκινήσει η καταπολέμηση των κουνουπιών. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στις 13 Μαΐου διενεργήθηκε ο διαγωνισμός για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία, που επίσης υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, έγιναν δύο χωριστοί διαγωνισμοί και ναι μεν ολοκληρώθηκε ο ένας για τα ελικόπτερα, αλλά ο δεύτερος για τα σκευάσματα θα επαναληφθεί εντός των ημερών. Τέλος, στην Περιφέρεια Κρήτης έγιναν 4 πρόχειροι διαγωνισμοί 40.000 ευρώ έκαστος από τις Περιφερειακές Ενότητες, αλλά, όπως εξηγεί ο εκτελεστικός γραμματέας, δεν αφορούν σε αποτελεσματικές παρεμβάσεις, αν σκεφτεί κανείς ότι 30.000-40.000 ευρώ κοστίζει η πτήση μίας ώρας από ένα ελικόπτερο. «Εμείς», υπενθυμίζει ο ίδιος, «παρά το θεσμικό πλαίσιο που δημιουργεί προβλήματα επιλέξαμε να μην πάμε σε απευθείας ανάθεση».

Η Περιφέρεια δηλώνει αισιόδοξη για το αποτέλεσμα της Παρασκευής, αν και κανείς δεν μπορεί αν είναι σίγουρος για την τύχη της προσφυγής. Σε κάθε περίπτωση δηλώνει ετοιμότητα, αφού έχουν γίνει όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες και οι δοκιμαστικοί ψεκασμοί, να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία.

 Γ. Παυλίδης: «Δε συνεργάζονται, δε μας ακούνε»

Για την απόφαση του ΕΣ ότι «κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης», ανακοίνωση με έντονη κριτική κοινοποίησε η παράταξη «Περιφερειακή Αναγέννηση. Ο επικεφαλής της παράταξής κ. Γιώργος Παυλίδης, πρώην Νομάρχης Ξάνθης, δήλωσε: « Πρέπει να εξευρεθεί τρόπος άμεσης διόρθωσης. Θα μας φάνε τα κουνούπια. Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την δημόσια υγεία και τον τουρισμό. Πιέζουμε τρία χρόνια για να γίνει το σωστό. Το βλέπαμε, το αντιλαμβανόμασταν ότι δεν πάει σωστά, ζητούσαμε διορθώσεις. Δεν συνεργάζονται, δεν μας ακούνε. Δουλειά της απερχόμενης διοίκησης της Περιφέρειας και του κ. Γιαννακίδη δεν είναι η εν μέσω επικοινωνιακής αψίδας επίδοση των υποχρεωτικών εντάξεων έργων της διαχειριστικής αρχής στους Δημάρχους. Είναι η πραγματική προσπάθεια, η αποφυγή λαθών η δημιουργία και το θετικό αποτέλεσμα. Να αναδεικνύονται τα πλεονεκτήματα και εξαφανίζονται τα μειονεκτήματα. Δεν μαθαίνουν ούτε από τα παθήματα… Ο Θεός να βάλει το χέρι του..».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…