Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Υιοθέτηση δημοτικών χώρων από τους πολίτες προτείνουν οι «Πολίτες για την Αλλαγή»

Υιοθέτηση δημοτικών χώρων από τους πολίτες προτείνουν οι «Πολίτες για την Αλλαγή»

0
basiloydhs-empros

Θέμα προς συζήτηση κατέθεσαν στην επικείμενη συνεδρίαση της επιτροπής Ποιότητας Ζωής τα μέλη της, Η. Βασιλούδης και Θ. Ξυνίδης

 

Αύριο συνεδριάζει η επιτροπή

 

  xinidis than6Την ιδέα, τον τρόπο, τις παραμέτρους και τους κανόνες που θα διέπουν μία παραχώρηση δημοτικών χώρων προς τους δημότες για να τους προσέχουν, να τους προστατέψουν και να τους αναδείξουν, προτείνουν οι «Πολίτες για την Αλλαγή», μέσων των μελών τους στην επιτροπή ποιότητας ζωής. Ο Ηλίας Βασιλούδης και ο Θανάσης Ξυνίδης κατέθεσαν αίτημα προς τον πρόεδρο της επιτροπής να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση (δηλαδή αύριο) η υιοθέτηση δημοτικών χώρων από τους πολίτες, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων πόλεων του κόσμου. Το σκεπτικό είναι ότι με αυτό τον τρόπο, οι πολίτες θα πάψουν να νοιάζονται μόνο για τη δική τους ιδιοκτησία, αλλά θα αναλάβουν και την ευθύνη προστασίας και καλλωπισμού κοινόχρηστων χώρων. Αφορμή γι’ αυτή την πρωτοβουλία του κ. Βασιλούδη και του κ. Ξυνίδη ήταν το παράδειγμα συμπολίτη, που ομόρφυνε ένα παρτέρι της οδού Περικλέους.

Η ιδέα και το σκεπτικό για την υιοθέτηση δημοτικών χώρων από πολίτες

Στο κείμενο που κατέθεσαν προς τον πρόεδρο της επιτροπής δήμαρχο Μιχάλη Στυλιανίδη ο Ηλίας Βασιλούδης και ο Θανάσης Ξυνίδης αναφέρουν: «απαραίτητη προϋπόθεση για μια επιτυχημένη πορεία ενός Δήμου είναι η κινητοποίηση των πολιτών για τα Δημόσια, δημοτικά δρώμενα, για το δημόσιο δημοτικό χώρο.

Ο δημόσιος –δημοτικός χώρος δεν μπορεί να επιζήσει εάν δεν αγαπηθεί από τους πολίτες, απαξιώθηκε με ευθύνη κυρίως της Δημοτικής Αρχής διαχρονικά αλλά και μιας αντίληψης που διαπερνούσε την κοινωνία, ότι το κράτος πρέπει να κάνει τα πάντα, ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται για τα εντός της δικής τους «περίφραξης» και το απρόσωπο κράτος για τα υπόλοιπα.

Χρειάζεται να ξαναγίνει ο δημοτικός χώρος προτεραιότητα και η δημοτική αρχή με το παράδειγμα της αλλά και μια οργανωμένη προσπάθεια παίδευσης των πολιτών, να ανοίξει αυτό τον δρόμο.

Σε πολλές πόλεις του κόσμου ισχύει ο θεσμός της υιοθεσίας χώρων, χορηγίας δωρεών κλπ. Προτείνουμε με αφορμή την κίνηση ενός συμπολίτη μας, να ομορφύνει ένα παρτέρι στην οδό Περικλέους να προχωρήσουμε στην παραπάνω πρακτική με κανόνες και οργάνωση που πρέπει να συζητήσουμε».

Μόλις τρία θέματα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης

Μόλις απέκτησε νόημα η συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 13.30 στο δημαρχείο, αφού στην ημερήσια διάταξη προβλέπεται να συζητηθούν μόνο τρία θέματα, δύο διαδικαστικά και ένα σχετικά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή που εκτελείται το έργο της επέκτασης της δού Σάρδεων. Αναλυτικά τα θέματα είναι:

ΘΕΜΑ 1ο: Σχετικά με τη λήψη απόφασης για : “Κατάθεση πρότασης για κυκλοφοριακή ρύθμιση σε περιοχή εκτελέσεως του έργου «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΟΔΟΥ ΣΑΡΔΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΟ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΟΔΟ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ».

ΘΕΜΑ 2ο: Λήψη απόφασης για τη χορήγηση της παραγωγικής άδειας του Σαμπρί Ρεφήκ Ογλού με αριθ.426/2006 στην κόρη του Αλέφ Ρεφήκ Ογλού.

ΘΕΜΑ 3ο: Σχετικά με τη λήψη απόφασης για την παραχώρηση τμήματος της Κεντρικής Πλατείας στο ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΥΠΡΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…