Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στα ίδια επίπεδα αναμένονται και φέτος οι υποψήφιοι των πανελλαδικών στην Ξάνθη

Στα ίδια επίπεδα αναμένονται και φέτος οι υποψήφιοι των πανελλαδικών στην Ξάνθη

0
apofitoi-empros
Έληξε η προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής. Περίπου 670 οι υποψήφιοι από τα ΓΕΛ του νομού
 
Η πρώτη εικόνα δείχνει αύξηση των υποψηφίων των ΕΠΑΛ. Οι τελειόφοιτοι μπήκαν στην τελική ευθεία των εξετάσεων
 
Χωρίς εκπλήξεις εκτιμάται ότι θα είναι ο αριθμός των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων από την Ξάνθη. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων έληξε στις 5 Μαρτίου και οι διευθυντές των λυκείων έχουν αποστείλει τις συμμετοχές στη Διεύθυνση δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου και θα διαμορφωθεί η τελική εικόνα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, όπως μας τις μεταφέρει ο κ. Χρήστος Ζηκούδης, προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων, δεν αναμένεται σημαντική διακύμανση στα επίπεδα των συμμετεχόντων. Υπολογίζεται ότι 670 περίπου θα είναι οι υποψήφιοι από τα ΓΕΛ, εκ των οποίων μικρό ποσοστό θα πάρει απολυτήριο μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Σε αυτούς θα προστεθούν αυτοί που ξαναδίνουν για να έχουν μια καλύτερη ευκαιρία στην επιλογή των σπουδών τους, καθώς και οι μαθητές της ειδικής κατηγορίας. Ακόμη, συνυπολογίζονται οι τελειόφοιτοι των ΕΠΑΛ που επιλέγουν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, αξιώνοντας και θέσεις στα ΑΕΙ της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών στην Ξάνθη ήταν 896, μόλις 5 λιγότεροι από την προηγούμενη χρονιά, παρά την πανελλαδική μείωση των υποψηφίων κατά 4,9%. Τότε είχε παρατηρηθεί πάντως, μία στροφή προς τις επαγγελματικές σχολές, που πιθανότατα να αποδιδόταν και σε ένα βαθμό στην αδυναμία να υποστεί το νοικοκυριό το κόστος των σπουδών. Αυτή η τάση φαίνεται να συνεχίζεται και φέτος, αφού οι 279 περσινοί υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ πιθανότατα να φτάσουν τους 330 φέτος. Από αυτούς μόλις 30 θα δώσουν τις εξετάσεις των ΓΕΛ και οι υπόλοιποι θα εξεταστούν στις γραπτές εξετάσεις των ΕΠΑΛ για μια θέση στα ΤΕΙ της χώρας.
Ο προσωπικός κωδικός ασφαλείας για το μηχανογραφικό θα δοθεί τον Απρίλιο
Οι τελειόφοιτοι έχουν μπει πλέον στην τελική ευθεία των πανελλαδικών με την έναρξη της άνοιξης και τη λήξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων. Τον Απρίλιο, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν, όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ στο Λύκειο, στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, καθώς και οι υποψήφιοι του 10% θα προσέλθουν για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου, η οποία υπολογίζεται για τον Ιούνιο.
Επίσης, τον Απρίλιο, οι υποψήφιοι με τα ΓΕΛ ή με τα ΕΠΑΛ ή με το 10% των θέσεων εισακτέων, οι οποίοι τυχόν εμπίπτουν στις ειδικές περιπτώσεις των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των κοινωνικών κριτηρίων, θα κληθούν να υποβάλουν στο Λύκειό τους τα αντίστοιχα δικαιολογητικά, προκειμένου να ενταχθούν σε κάποια ειδική περίπτωση, ώστε να διεκδικήσουν τις επιπλέον θέσεις εισαγωγής.
Στο ίδιο διάστημα, περί τα τέλη Απριλίου, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, θα αποκτήσουν από το Λύκειο υποβολής της Αίτησης Δήλωσης, το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων.
 
Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας από φέτος… για του χρόνου


Παράλληλα, με καθυστέρηση τη φετινή χρονιά ξεκίνησε το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας για γυμνάσια και λύκεια, εξαιτίας των προβλημάτων που παρατηρήθηκαν στην εκταμίευση, καθώς πρόκειται για πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Μπορεί φέτος τα μαθήματα ενισχυτικής να ξεκινάμε αργά, όμως για του χρόνου θα ξεκινήσουν από την αρχή του σχολικού έτους, οπότε και οι γονείς θα μπορούν να κάνουν τους υπολογισμούς τους. Στην Ξάνθη δε θα λειτουργήσουν τμήματα ενισχυτικής ανά σχολείο, αλλά θα γίνουν κέντρα σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες, ώστε το πρόγραμμα να εφαρμόζεται εντατικά και πιο αποτελεσματικά. Οι θέσεις θα καλυφθούν με ωρομίσθιους και αναπληρωτές. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι εξπρές, όπως θα ήταν αναμενόμενο, γι’ αυτό θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης μόνο σε μία διεύθυνση εκπαίδευσης, ώστε οι εκπαιδευτικοί αν δηλώσουν που πραγματικά μπορούν να πάνε και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις από την απόρριψη των θέσεων από εκπαιδευτικούς. Οι δηλώσεις έχουν ξεκινήσει και στα σχολεία, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται η εγκύκλιος για το πώς θα γίνουν οι προσλήψεις.
 
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …