Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο ΟΑΕΔ ζητά πίσω επιδόματα ανεργίας από …ανέργους

Ο ΟΑΕΔ ζητά πίσω επιδόματα ανεργίας από …ανέργους

0
oikodomoi_1-empros

Διεκδικεί την επιστροφή των επιδομάτων από τους οικοδόμους της υπόθεσης με τα πλαστά ένσημα του ΙΚΑ

Ανάστατο το σωματείο Οικοδόμων. Νόμιμο ναι ηθικό όμως όχι…Θα επιζητήσουν πολιτική λύση
 
Στο δίλημμα μεταξύ «νομίμου και ηθικού» εμπίπτει στην παρούσα φάση η πολύκροτη υπόθεση με τα πλαστά ένσημα των οικοδόμων της Ξάνθης αλλά και άλλων νομών της περιφέρειάς μας, που ταλάνισε τον κλάδο και την τοπική κοινωνία πριν 2 χρόνια.  
«Τα’ χαν χύμα τους ήρθαν και τσουβαλάτα…»
Δεν έφτανε που τα’ χαν «χύμα» …με το ΙΚΑ καθώς εκκρεμεί δικαστικά η υπόθεση, τους έρχονται και τσουβαλάτα» από τον ΟΑΕΔ καθώς όπως τους γνωστοποιήθηκε ο Οργανισμός προτίθεται να κινηθεί νομικά διεκδικώντας να του επιστραφούν τα επιδόματα ανεργίας που καταβλήθηκαν στη συγκεκριμένη περίοδο και σ’ αυτούς τους οικοδόμους που για να βγουν στο Ταμείο Ανεργίας έκαναν χρήση των πλαστών ενσήμων. Όπως είναι φυσικό η είδηση έπεσε σαν «κεραυνός» στο σωματείο Οικοδόμων που ενημέρωσε τα μέλη του για τη δυσμενέστατη αυτή εξέλιξη αφού – όπως υποστηρίζουν – κάτι τέτοιο για τους περισσότερους είναι αντικειμενικά αδύνατο. Όπως είναι γνωστό ο κλάδος πλήττεται από μαζική σχεδόν ανεργία αγγίζοντας το εφιαλτικό ποσοστό του 90% και αναγκάζονται είτε να ξενιτεύονται είτε να κυνηγούν το μεροκάματο με το «ντουφέκι» αφού ως γνωστόν στην Ξάνθη αλλά και στον νομό η οικοδομική δραστηριότητα είναι σχεδόν μηδενική.  
Νόμιμο ναι ηθικό όμως όχι…
Αναφορικά με την κύρια υπόθεση των πλαστών ενσήμων όπως πληροφορηθήκαμε από την δικηγόρο του Εργατικού Κέντρου κα Βερβερίδου Χρυσούλα που την είχε αναλάβει, βρίσκεται σε τέλμα. Τα σωματεία των Οικοδόμων δεν κατέθεσαν τελικά μηνυτήριες αναφορές προς την εισαγγελική αρχή, για προφανείς λόγους που σχετίζονται με τον κίνδυνο να θεωρηθούν συνένοχοι για την απάτη αν και οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι εξαπατήθηκαν. Υπενθυμίζουμε ότι όλο το θέμα με τα πλαστά ένσημα είχε σαν ζητούμενο να μην αποκομίσουν οι οικοδόμοι τα απαραίτητα ένσημα ώστε να δικαιούνται το επίδομα ανεργίας και να μην χάσουν την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη. Σ’ ότι αφορά το θέμα με τον ΟΑΕΔ η κα Βερβερίδου σημειώνει ότι ο ΟΑΕΔ κινείται μέσα σε πλαίσια νομιμότητας διεκδικώντας την επιστροφή των επιδομάτων όμως δεδομένης της κατάστασης εξετάζεται το κατά πόσο είναι ηθικό κάτι τέτοιο καθώς δημιουργείται ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα σε ένα μεγάλο αριθμό οικογενειών του νομού μας. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να έρθει η πολιτεία να δώσει λύση με πολιτική απόφαση την οποία και πρόκειται να επιζητήσουν οι οικοδόμοι του νομού μας.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …