Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Χαοτική κατάσταση στο ΙΚΑ από Δευτέρα

Χαοτική κατάσταση στο ΙΚΑ από Δευτέρα

0
ika_apoluseis1-empros

Απολύθηκαν με e-mail 7 από τους 28 υπαλλήλους του υποκαταστήματος Ξάνθης, που είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ

Απεργία στο ΙΚΑ την Παρασκευή. Κάνουν έκκληση για συμπαράσταση σε φορείς και πολίτες. Κάνουν λόγο για τραγικές καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των 65.000 ασφαλισμένων του νομού    

Με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στάλθηκαν οι απολύσεις στους 450 υπαλλήλους του ΙΚΑ, που είχαν επιτύχει στην προκήρυξη 9/Κ του ΑΣΕΠ για την ΑΤΕ και εργαζόταν επί 1,5 χρόνο στο ΙΚΑ μέσω νομοθετικής ρύθμισης. Στην Ξάνθη η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς από τους 28 υπαλλήλους του υποκαταστήματος, με τους 3 απόντες στην παρούσα φάση για ασθένεια και λοχεία, οι υπηρεσίες στερούνται το ¼ του συνολικού δυναμικού τους. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν απεργία την Παρασκευή και στις 12 μμ παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου, όπου μίλησαν τόσο εκπρόσωποι των εργαζομένων που μένουν, όσο και αυτοί που έχουν πλέον απολυθεί, αν και δεν υπέγραψαν σύμφωνα με τις οδηγίες των νομικών τους συμβούλων, τις απολύσεις τους.  
Ν. Καρβαγιώτης: «Τραγικές καθυστερήσεις από Δευτέρα στο ΙΚΑ»
Για μια «βάρβαρη πράξη» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΙΚΑ ΑΜΘ Νίκος Καρβαγιώτης, που αναφέρθηκε στην απόλυση μόνιμων υπαλλήλων που προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ και στο τεράστιο κενό που αφήνουν πίσω τους, αναφορικά με την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων της Ξάνθης. Προειδοποίησε ότι θα σημειωθούν δραματικές καθυστερήσεις και ανέφερε ενδεικτικά ότι για τις συντάξεις που εκκρεμούσαν έως και 9μηνο, ο χρόνος αυτός θα ξεπεραστεί, ενώ στα ΚΕΠΑ είναι, όπως είπε», «φύσει αδύνατο να πραγματοποιηθούν όλες οι επιτροπές που προγραμματίστηκαν για Φεβρουάριο και Μάρτιο. Οι πολίτες που ταλαιπωρούνταν επί ένα χρόνο για να πάρουν τη βεβαίωση αναπηρίας, ενδέχεται να αναμένουν τώρα και δύο χρόνια».
Πρόσθεσε ότι οι ασφαλισμένοι του νομού είναι 56.000, η αναλογία είναι τεράστια και ως εκ τούτου καθίσταται αδύνατη η εξυπηρέτηση του συνόλου.
Να σημειωθεί ότι το ΙΚΑ Ξάνθης έχει την μικρότερη επάνδρωση στην ΑΜΘ και ότι συνολικά στην Περιφέρεια απολύονται 35 άτομα.  
Μ. Ευστρατίου: «άρχισε η αποδόμηση του δημοσίου»
Ο Μπάμπης Ευστρατίου, που βρέθηκε στο υποκατάστημα του ΙΚΑ ως πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης μίλησε για καταρράκωση της δημόσιας διοίκησης και σημείωσε: «επειδή μέχρι τώρα το κράτος παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου πλέον αρχίζουμε και εμείς, και ενημερώνουμε τους κυβερνητικούς βουλευτές, ότι από δω και πέρα το ότι δεν θα εξυπηρετούνται ασφαλισμένοι παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, θα είναι ευθύνη της πολιτείας».  
Κ. Τσαμπατανίδου: «Στην Ελλάδα του 2013 απολύονται διορισμένοι με ΑΣΕΠ»
Εκ μέρους των επτά εργαζομένων του ΙΚΑ Ξάνθης που έλαβαν το e-mail της απόλυσης η Κωνσταντινιά Τσαμπατανίδου, έδωσε μερικές πληροφορίες για το καθεστώς εργασίας τους, σημειώνοντας: «είχαμε μετάσχει στο διαγωνισμό που διενήργησε ο ΑΣΕΠ το 2008 για την ΑΤΕ. Παρόλα αυτά μετά από άρνηση του διοικητή να απορροφήσει το σύνολο των επιτυχόντων, 909 ατόμων, και έχοντας απορροφήσει τους μισούς περίπου, με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στη βουλή 2010, μας μετέφεραν χωρίς να ερωτηθούμε και χωρίς περιθώριο επιλογής στο ΙΚΑ, λόγω των τεράστιων αναγκών.
Αφού προσληφθήκαμε στο ΙΚΑ, υπηρετούμε εδώ και 1, 5 χρόνο, έχουμε όλοι εκπαιδευτεί, όλοι σχεδόν είμαστε με διπλώματα πανεπιστημίων, άσχετα αν οι περισσότεροι προσληφθήκαμε ως ΔΕ, περάσαμε τα εισαγωγικά σεμινάρια μονιμοποίησης προσφέρουμε καθημερινά και εξυπηρετούμε τους συμπολίτες μας. Τώρα καλούμαστε να υπογράψουμε απολύσεις μας, κάτι που δε θα κάνουμε. Ζητούμε τη συμπαράσταση των ασφαλισμένων στον αγώνα και των υπαλλήλων που μένουν και σε μας που φεύγουμε. Από Δευτέρα το πρόβλημα θα είναι τεράστιο, ήδη υπολειτουργούσε το κατάστημα Ξάνθης».  
Ν. Ράπτης: «ο φόρτος εργασίας «δεν βγαίνει». Ζητούμε υπομονή»
Οι εργαζόμενοι σημείωσαν ότι οι απολύσεις δρομολογήθηκαν παρά την πολιτική δέσμευση ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους οι 9Κ και θα απορροφηθούν και οι 8Κ.
Συμπληρωματικά, ο υπάλληλος Παναγιώτης Κεχαγιάς ανέφερε ότι ο φόρτος που αναμένεται είναι τεράστιος, ενώ και ο αν. διευθυντής του υποκαταστήματος Νίκος Ράπτης, αναφέρθηκε σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. «Από Δευτέρα κάθε μέρα θα υπερβάλλουμε εαυτό, αλλά υπάρχουν και όρια. Είναι σίγουρο ότι ο όγκος της δουλειάς «δεν βγαίνει». Γι’ αυτό ζητούμε υπομονή από τους ασφαλισμένους».  

Στήριξη από ΕΚΞ και οικοδόμους  
Σε δηλώσεις συμπαράστασης προέβησαν το εργατικό κέντρο Ξάνθης και το σωματείο οικοδόμων. Στις ανακοινώσεις τους εκφράζουν την πλήρη συμπαράσταση στην απεργία των εργαζομένων του ΙΚΑ ΑΜΘ και καλούν την κυβέρνηση να δώσει άμεσα οριστική λύση στο πρόβλημα. «Με νόμιμο τρόπο διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους και ευελπιστούν ότι με κοινούς αγώνες θα ‘ρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα», αναφέρουν επίσης στην ανακοίνωση.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Το ΤΕΕ σχεδιάζει την Ελλάδα του αύριο»

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του το ΤΕΕ Roadsho…