Σχόλια 01-02-2013

0

Το ΚΚΕ γιατί διαφωνεί; Αφού η κυβέρνηση πάει να κρατικοποιήσει την ιδιωτική περιουσία μέσω της φορολογίας…    

Πέφτουν τα επιτόκια καταθέσεων  


Σε φάση καθόδου. Όχι οι τιμές στα Μάρκετ, αλλά τα επιτόκια καταθέσεων, ΟΧΙ δανείων, ακόμη.
Το γεγονός ότι οι Τράπεζες μπορούν τώρα να δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως και η Ανακεφαλοποίηση, αποτελούν την αιτία της μείωσης των επιτοκίων. Έτσι, θα μπει ψαλίδι στα επιτόκια καταθέσεων, κυρίως δε στις προθεσμιακές καταθέσεις.
Κι εκεί που κάποιοι έπαιρναν κάποιο ποσό το χρόνο από το κεφάλαιό τους, τώρα θα μειωθεί κι αυτό, μια και θα υπάρξει κι άλλη μείωση με την αύξηση της φορολογίας καταθέσεων από το 10 στο 15%.
«Ε»    

Σωστή μεν, αλλά…  


Σωστή η άποψη του δήμου Αβδήρων να παραμείνουν στο δήμο τα Λουτρά Ποταμιάς και να τα λειτουργήσει αυτός. Έχουμε όμως μία παρατήρηση.
Ότι είναι να γίνει να γίνει γρήγορα και όμορφα. Γρήγορα, διότι ο χρόνος είναι εις βάρος των Λουτρών διότι οι επιθυμούντες να ιαθούν πάνε σε άλλα λουτρά και όμορφα, διότι πλέον οι απαιτήσεις του κόσμου έχουν αλλάξει και ζητούν ο χώρος των λουτρών και των ξενώνων να είναι σύγχρονος, καθαρός και ωραίος.
Οι παλιές νοοτροπίες με φτηνοδουλειά και αρπακόλα έχουν ξεπεραστεί σήμερα και κανείς λουόμενος δεν τα θέλει.
«Ε»        

Εξοπλιστικές δαπάνες  


Είμαστε για ξύλο ως χώρα που λέει ο λαός. Από τη μια βρισκόμαστε σε κρίση και τριετή λιτότητα και από την άλλη, ξοδεύουμε δις ευρώ για εξοπλισμούς και άλλα στρατιωτικά έξοδα!
Μάλιστα, είμαστε τρίτοι στον κόσμο. Με τις ΗΠΑ να ξοδεύουν το 4,9% του ΑΕΠ τους, τη Βρετανία το 2,6% και η Ελλαδίτσα μας το 2,1%!!
Είμαστε ή δεν είμαστε για ξύλο αλήθεια; Και πότε θα καταλάβουν στις κυβερνήσεις όλες, ότι κάποτε θα πρέπει να μειώσουν τις εξοπλιστικές δαπάνες όπως και τον αριθμό των υπηρετούντων στο Στρατό;
«Ε»            

Αλλαγές στα ΑΕΙ-ΤΕΙ  


Λέμε ναι και υποστηρίζουμε απόλυτα τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για τις προτεινόμενες αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Το σχέδιο Αθηνά προτείνει την κατάργηση τεσσάρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και 100 τμήματα, ενώνει τα ΤΕΙ, δημιουργεί ένα υπερ-πανεπιστήμιο στην Αττική και το ίδιο με τα ΤΕΙ της Αττικής.
Γενικά προτείνεται στο σχέδιο που θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση ν’ αναβαθμιστούν ο σπουδές αλλά και ο ρόλος των καθηγητών και λοιπών στελεχών των Ιδρυμάτων, θα σταματήσει το «κάθε πόλη και ΤΕΙ» και πως σταδιακά η έννοια καθηγητής και φοιτητής θ’ αποκτήσουν το κύρος και τη σοβαρότητα που τους λείπει.
Ήρθε πλέον ο καιρός, τα Πανεπιστήμια ν’ αλλάξουν. Και το ίδιο να κάνουν τόσο οι φοιτητές όσο και το διδακτικό προσωπικό.
«Ε»    

Αλλαγές στον τραπεζικό κλάδο  


Παλιά, το να γίνεις τραπεζοϋπάλληλος ήταν μια αξιοζήλευτη επιτυχία. Η εργασία είχε κύρος, καλό μισθό και ικανοποιητική σύνταξη με εφάπαξ.
Σήμερα αυτά άλλαξαν ριζικά. Ήρθαν τα πάνω-κάτω και οι εξαγορές και συγχωνεύσεις μεγάλων τραπεζών προβλέπεται ότι θα φέρει αλλαγές όπως: 20.000 τραπεζοϋπάλληλοι θα βρεθούν εκτός αγοράς, 1.000 υποκαταστήματα θα κλείσουν μέχρι και το 2015, το 25% των τραπεζικών καταστημάτων θα κλείσει μέσα στην τριετία και το 20% των εργαζομένων θ’ αποχωρήσει είτε λόγω απολύσεων ή εθελουσίας εξόδου.
-Αλλαγές, συγκλονιστικές αλλαγές στο τραπεζικό τοπίο.
«Ε»    

Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα στις πλαστικές επεμβάσεις!  


Τη δεύτερη θέση στον κόσμο των πλαστικών επεμβάσεων βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήγαγε η Διεθνής Ένωση Αισθητικών Πλαστικών Χειρουργών και αφορά στο έτος 2011. Το πόρισμα της έρευνας βασίσθηκε σε στοιχεία που δόθηκαν από αδειοδοτημένους πλαστικούς χειρουργούς σε συνδυασμό με τον επίσημο αριθμό των χειρουργών ανά κράτος.
Περισσότερες από τις μισές από τις επεμβάσεις αυτές έχουν να κάνουν με λείανση γραμμών, απομάκρυνση ρυτίδων και τριχών, botox, ενώ μεγάλος αριθμός εξ αυτών είναι λιποαναρροφήσεις. Παγκόσμια πρωταθλήτρια είναι η Νότια Κορέα και μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Ιταλία και η Αμερική.
Μια ακόμα διάκριση λοιπόν για την χώρα μας, μετά τη τρίτη θέση στους εξοπλισμούς. Μετά από τόσες «διακρίσεις» δεν είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς και τις απαιτήσεις της τρόικας για ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα. Μ’ αυτά που βλέπουν σκέφτονται ότι «οι Έλληνες έχουν ακόμα λίπος. Δώστε τους κι άλλα μέτρα λιτότητας».      

Ρυθμίσεις για δάνεια αγροτών  


Ευνοϊκές ρυθμίσεις για περίπου 100.000 αγρότες που έχουν κόκκινα δάνεια στην παλαιά Αγροτική Τράπεζα βάζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που από την Τετάρτη τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Καθιερώνει υποθήκη έως το 120% της αξίας του δανείου που είναι υπερήμερο, με βάση και τη διεθνή τραπεζική πρακτική. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι εάν ο αγρότης δεν μπορέσει να εξοφλήσει εφάπαξ τη ληξιπρόθεσμη οφειλή του, τότε υπάγεται σε ρύθμιση για 5 έως και 10 χρόνια, με επιτόκιο 5% ετησίως.      

Έσπασε τη σιωπή του ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης…


και ο βουλευτής Χ. Ζεϊμπέκ με ανακοίνωσή του παίρνει θέση για το αρδευτικό και εξηγεί τους λόγους που δεν συμμετέχει στην κοινή προσπάθεια υπεράσπισης του έργου όλων των τοπικών αρχών και των εκπροσώπων φορέων. Θεωρεί αντισυνταγματική – λέει – κάθε πολιτική παρέμβαση την ώρα που η υπόθεση είναι στην Δικαιοσύνη αλλά εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι αντίθετος με το έργο είναι η αναφορά του σε «ερωτηματικά ως προς τον τρόπο σχεδιασμού και διαχείρισης του έργου». Αίσθηση επίσης προκαλεί ότι ως τίτλος του έργου αναφέρεται «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στις πεδιάδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής για την αποκατάσταση των υπόγειων υδροφορέων». Δεν γνωρίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης ότι έγινε διαχωρισμός του αρδευτικού έργου της Ξάνθης από της Κομοτηνής και ότι αυτό ίσχυε όταν ξεκίνησε;
Έχουν πάει να δουν στον κάμπο τι σημαίνει υφαλμύρωση από την υπεράντληση των 10.000 γεωτρήσεων που υπάρχουν και οι οποίες θα αχρηστευτούν αν γίνει ο έργο;
Γνωρίζουν επίσης τι σημαίνει αυτό το έργο για τους αγρότες αλλά και τους οικοδόμους που θα βρουν δουλειά; Νομίζουν ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οικολογικές ευαισθησίες; Ξέρουμε πολύ καλά τι επιδιώκουν οι Οικολογικές Οργανώσεις που σταματάν έργα …ενώ δεν έχουν ιδέα τι κακό κάνουν και στην περιοχή μας και στο περιβάλλον της και θα’ πρέπει στο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης να επανεξετάσουν τις θέσεις τους και να ενημερωθούν καλύτερα!
Μ.Ξ.    

Ο Σαββίδης και η ΣΕΚΑΠ


Είδαμε σε τοπικά έντυπα να δημοσιεύεται επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά της ΣΕΚΑΠ εκ μέρους του ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Η επιστολή απευθύνεται προς τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γεώργιο Μέργο και φέρει την υπογραφή «Σαποτνίσκι Σεργκέι», προφανώς διευθυντού της εταιρείας του κ. Σαββίδη. Στην επιστολή αναφέρεται ότι η εταιρεία του Σαββίδη εξετάζει τα οικονομικά στοιχεία της ΣΕΚΑΠ ώστε να καταθέσει δεσμευτική προσφορά ενώ προσδιορίζει την ολοκλήρωση του ελέγχου σε 4 εβδομάδες. Δηλαδή με λίγα λόγια τους λέει να περιμένουν και ότι θα μπει στο παιχνίδι της εξαγορά της ΣΕΚΑΠ. Μόνο θετικά μπορούμε να βλέπουμε μια τέτοια εξέλιξη.
Μ.Ξ.    

Απεργία στα λόγια  


Κατ’ όνομα μόνο φαίνεται ότι ήταν «παν-νοσοκομειακή» η χθεσινή απεργία, αν κρίνουμε από την ‘αγωνιστικότητα» στην Ξάνθη. Όπως μάθαμε, από τους 160 γιατρούς του νοσοκομείου, απήργησε μόλις ένας, ενώ από το προσωπικό των 560 υπαλλήλων, μόλις 5 έδωσαν το παρών στην κινητοποίηση.
Το θέμα πάντως είναι, ότι τα νούμερα αυτά δεν εκπλήσσουν, αφού οι εργαζόμενοι έχουν πια απομακρυνθεί από αυτό τον τρόπο διεκδίκησης και μπορεί βέβαια να συνυπολογίζεται η ανάγκη του μεροκάματου, αλλά όποιος στην εκτίμησή του δε συμπεριλάβει και τους λόγους, την απαξίωση των συνδικαλιστών, την απογοήτευση των πολιτών γι’ αυτές τις μεθόδους κλπ, είναι αφελής ή πολύ πιστός στις σκοπιμότητες.
Ε.Δ.  

Ο δήμαρχος σε επανενεργοποίηση  


Θα την κρατήσει άραγε ο δήμαρχος την προεδρεία της επιτροπής ποιότητας ζωής; Θα αναλάβει και την επιτροπή διαβούλευσης; Ποιος ξέρει; Άραγε ο λόγος που… επανέρχεται στα καθημερινά της αυτοδιοίκησης μέσω των επιτροπών είναι μόνο για τα διαδικαστικά μέχρι να ορίσει τους νέους προέδρους από το team των αντιδημάρχων του ή θέλει να ανακτήσει πιο ενεργό ρόλο; Ή μήπως αναζητεί –ματαίως- κάποιον (κατάλληλο) να αναλάβει; Άγνωστες οι βουλές του δημάρχου…
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …