Σχόλια 19-01-2013

0

Ο σκοπός επετεύχθη: όλοι ασχολούνται εδώ και ένα μήνα με τους διαχειριστές της λίστας και κανείς με τους καταθέτες…
 
Στοιχεία  


Οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία φθάνουν τα 7,5 δις ενώ οι αντίστοιχες τουρκικές στην Ελλάδα μόνο τα 100 εκ. ευρώ.
Αυτή είναι η πραγματικότητα των αριθμών. Γι’αυτό ας σταματήσουν κάποιοι να φωνάζουν για το ξεπούλημα δήθεν της ΣΕΚΑΠ στην τουρκική εταιρεία SEBA. Θυμίζουμε εξάλλου για άλλη μια φορά ότι Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες, από τους μεγαλύτερους, συνεργάζονται σε πολλούς τομείς. Και όσο οι σχέσεις των δύο λαών θα βελτιώνονται, αυτές οι συνεργασίες θ’ αυξάνουν, επ’ ωφελεία βέβαια και των δύο πλευρών.
Οι κραυγές και οι άναρθρες φωνές του τυφλού φανατισμού δεν οδηγούν πουθενά, κυρίως δε στην ευημερία των λαών μέσω της ανάπτυξης.
Ας τα εμπεδώσουν αυτά κάποιοι μια και καλή.
«Ε»    

222 αποτάξεις  


Οι πειρασμοί πολλοί και οι αντιστάσεις κάμπτονται. Και οι άνθρωποι έχουν αδυναμίες και υποκύπτουν στην εμφάνιση του χρήματος. Και μετά παρανομούν.
Μόνον που δεν πρόκειται για απλούς ανθρώπους, αλλά εργαζομένους στα Σώματα της Αστυνομίας, Λιμενικού κλπ.
Άνθρωποι που από την θέση τους έχουν την ευθύνη να υπηρετούν το νόμο. Να προστατεύουν την τάξη και να κυνηγούν την παρανομία. Κυρίως δε τα ναρκωτικά.
Να όμως που η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Γιατί συνολικά 222 άτομα αποτάχθηκαν από τα Σώματα Ασφαλείας γιατί ακριβώς δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Δηλαδή αντί της προστασίας του γενικού συμφέροντος, πρωτίστως ενδιαφέρονταν για το δικό τους ενεργώντας παράνομα.
Στο σύνολο βέβαια των 65.000 ατόμων που υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας, οι 222 φαίνεται μικρό ποσοστό. Η εικόνα όμως προς τα έξω, αυτή που εμφανίζουν οι εμπλεκόμενοι σε παράνομες πράξεις, είναι τελείως αρνητική.
Και σωστά αποτάσσονται από την υπηρεσία τους ως ξένο σώμα.
«Ε»    

Παιδεία  


«Μικρότερο κακό είναι η αγραμματοσύνη, παρά η κακή και χωρίς μέθοδο εκπαίδευση. Είναι βέβαιο πως ανάμεσα στους αγράμματους ευκολότερα βρίσκει κανείς άνθρωπο ενάρετο, παρά ανάμεσα σ’ εκείνους που εκπαιδεύτηκαν χωρίς σωστή μέθοδο.»  
Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)Διδάκτωρ Ιατρικής και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού. Για την αντιγραφή ο Σχολιαστής.

 
Τέλος στις κοπάνες  


Τέλος έρχεται στους «αιώνιους» ασθενείς, σε αυτούς δηλαδή που παίρνουν διαρκώς αναρρωτικές άδειες άνω των 15 ημερών στον τομέα της εκπαίδευσης.
Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας προβλέπει την απόλυση αναπληρωτών και ωρομίσθιων καθηγητών σε περίπτωση που θα παίρνουν αναρρωτική άδεια άνω των 15 ημερών. Σε περίπτωση δε «επικίνδυνης» κύησης, η άνω των 15 ημερών άδεια δεν θα υπολογίζεται ως διδακτική προϋπηρεσία και έτσι δεν θα παίρνουν αντίστοιχα μόρια.
Η ΔΟΕ αντέδρασε άμεσα και αναφέρει: «Η συγκεκριμένη απόφαση οδηγεί τους αναπληρωτές σε απόλυση μέσα στη σχολική χρονιά. Και χτυπά χωρίς ντροπή ακόμα και τη μητρότητα, στερώντας την εκπαιδευτική προϋπηρεσία από τις εγκύους αναπληρωτές συναδέλφους.»
Βέβαια δεν έγινε το ίδιο για το γεγονός ότι κατά το σχολικό έτος 2009-2010, στο γυμνάσιο του Αι-Στράτη υπηρετούσαν στα χαρτιά 30 καθηγητές και στην πραγματικότητα οι περισσότεροι δεν είχαν πατήσει το πόδι τους στο νησί.
«Ε»        

Επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης σε 150.000 δικαιούχους  


Mια ευχάριστη είδηση έρχεται από το υπουργείο Οικονομικών αφού μέσα στις επόμενες μέρες και μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα αποσταλούν στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης τα ειδοποιητήρια με τα οποία θα πιστωθούν συνολικά 15 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς τους.
Ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου είχαν μοιραστεί συνολικά 6,5 εκατ. ευρώ σε 50.000 δικαιούχους, ενώ το ποσό αναμένεται να είναι 100 -150 ευρώ για κάθε δικαιούχο.
Υπολογίζεται ότι σχεδόν 250.000 καταναλωτές υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν την επιστροφή φόρου, αλλά λόγω των κριτηρίων αποκλείεται ο ένας στους τέσσερις.
Το ύψος της επιστροφής για περιοχές όπως τη βόρεια Ελλάδα θα φτάνει έως 840 ευρώ και στόχος είναι πλέον να κατατίθεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς μέσα σε 20 ημέρες από την αγορά του πετρελαίου.
Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε καμιά είδους παρακράτηση και δεν μπορεί να κατασχεθεί, ούτε συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο.      

Alpha Bank: Σταματήστε την αφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων  


Να σταματήσει η αφαίμαξη των μισθωτών και των συνταξιούχων και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα ανεργίας που μαστίζει την Ελλάδα κυρίως στους νέους, προτείνει η Alpha Bank, με έκθεση αναλυτών της, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει τη φοροεισπρακτική πολιτική «ανεδαφική».
Στην έκθεση της, μεταξύ άλλων, η Alpha Bank αναφέρει ότι παρά τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, η χώρα δεν πρόκειται με αυτό το πλάνο να ανακάμψει οικονομικά, καθώς «παραμένει, τραγικό για το μέλλον της χώρας και την παραγωγικότητά της ότι μόνο το 17,4% των νέων 20-29 ετών συμμετέχει στην αγορά εργασίας ενώ ταυτόχρονα, το 43,3% από αυτούς είναι άνεργοι. Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται να ρωτάμε για ποιόν χτυπά η καμπάνα. Χτυπά καθαρά και δυνατά για όλους μας, μια κοινωνία που αν δεν δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης ιδίως για το πιο δυναμικό κομμάτι της, τους νέους, κινδυνεύει με απαξίωση και αποσταθεροποίηση», όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Alpha Bank.    

Σπυρόπουλος: Πάνω από 5 δισ. ευρώ οι οφειλές στο ΙΚΑ  


Ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, αποκάλυψε σε δηλώσεις του ότι οι ασφαλιστικές οφειλές των επιχειρήσεων ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ. Τόνισε ότι το σύστημα δήλωσης των ασφαλιστικών εισφορών αλλάζει, με αυτόματο έλεγχο των επιχειρήσεων και ταυτόχρονη καταβολή και δήλωση των εισφορών. «Αν δεν πληρώσεις δεν πιστώνεται η ασφάλιση, και τον επόμενο μήνα το ΙΚΑ δεν σου καταβάλει ηλεκτρονικά την πίστωση».
Όσον αφορά τις πλαστές συντάξεις υπογράμμισε πως μεταξύ 2011 και 2012 κόπηκαν 20.000 ασφαλιστικά δικαιώματα. «Τώρα ασχολούμαστε με τις συντάξεις λόγω θανάτου (χηρείας). Πολλοί χήροι και χήρες ξαναπαντρεύονται αλλά δεν το δηλώνουν. Κάνουμε διασταύρωση στοιχείων με τα ληξιαρχεία για να δούμε ποιες από τις 270 χιλιάδες συντάξεις δίνονται κανονικά και ποιες παράτυπα» τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος, ενώ ανέφερε ότι το κόστος για τις πλαστές συντάξεις ξεπερνά τα 130 με 140 εκατ. ευρώ το χρόνο..
Ξέχασε βέβαια ο κ. Σπυρόπουλος να πει ότι κατακρατά το ΙΚΑ χρήματα που θα έπρεπε να αποδίδει στον ΟΑΕΔ. Και είναι χρήματα άλλων, όχι δικά του…
«Ε»      

Κάποιος να μας φυλάει…


Η κατάσταση με τις κλοπές και τις διαρρήξεις και γενικά με την εγκληματικότητα έχει κυριολεκτικά ξεφύγει. Παρά το γεγονός ότι η αστυνομία κάνει καλά τη δουλειά της και τουλάχιστον στα τελευταία τραγικά γεγονότα έχει αποδείξει την αξιοσύνη της, ωστόσο πραγματικά η κατάσταση δεν ελέγχεται. Με πληροφόρησαν χθες ότι μαγαζάτορας πήγε ν’ ανοίξει το πρωί το μαγαζί του και το βρήκε ανοιχτό…Δεν του πήραν τίποτε γιατί δεν είχε αφήσει λεφτά. Λένε δε ότι αφήνουν ανοιχτό το συρτάρι της ταμειακής για να αποθαρρύνουν τον κλέφτη. Σε τι εποχές φτάσαμε…Να φοβόμαστε και τον ίσκιο μας…Όταν κάποτε ειδικά στα χωριά δεν κλείδωναν την πόρτα το βράδυ…Κι όλα αυτά σε μια επαρχιακή πόλη όπως η Ξάνθη…Είναι ένα θέμα που πρέπει να προβληματίσει την πολιτεία και τους φορείς και να παρθούν περισσότερα μέτρα αστυνόμευσης. Να επανέλθει ο αστυνομικός της γειτοινιάς…
Μ.Ξ.

Οι έδρες και ο κ. Τσολακίδης…


Αυστηρός και επικριτικός ο κ. Τσολακίδης στον αν. υπουργό ΠΕΚΑ κ. Καλαφάτη για το θέμα του Φορέα Διαχείρισης «Δέλτα Νέστου – Βίστονίδας – Ορεινής Ροδόπης» και την μεταφορά της έδρας από το Πόρτο Λάγος στο Παρανέστι Δράμας αλλά η τροπολογία ψηφίστηκε και αν δεν κάνω λάθος την ψήφισε και ο κ. Κοντός ενώ δεν την ψήφισε ο κ. Σαλτούρος. Οι πιθανότητες ν’ αλλάξει και να είναι έδρα το Πόρτο Λάγος είναι μηδαμινές. Θ’ αναβαθμίσουν λέει τον Φορέα και μπλα μπλα μπλα…Οι πολιτικοί μιλάνε πολύ όταν δεν έχουν τίποτε να πουν…
Όσο για τον κ. Τσολακίδη έχασε μια έδρα…
Γενικώς έχει ένα θέμα με τις έδρες ο κ. Τσολακίδης. Υπενθυμίζω ότι τόσο αγώνα έκανε να μεταφέρει την έδρα του δήμου του από τα Άβδηρα στη Γενισέα και τα κατάφερε. Ε …δεν μπορεί κανείς πάντα να κερδίζει…
Μ.Ξ.

Θα τον κρατήσει  


Σχεδόν βέβαιο είναι ότι ο δήμαρχος θα κρατήσει το Γιώργο Παπασταματίου στο «τιμόνι» του νομικού προσώπου κοινωνικής πολιτικής του δήμου Ξάνθης και θα ανανεώσει τη θητεία του. Η αλήθεια είναι ότι θα έβρισκε δύσκολα αντικαταστάτη με βάση τις επιλογές που έχει ήδη κάνει, αφού ο Γιώργος Παπασταματίου είναι και επιμελής, αλλά και πάντα ενημερωμένος για τα ζητήματα που αφορούν το ΚΚΠΑ. Και το σημαντικότερο, δεν προκαλεί εντάσεις, πράγμα που κρίνεται σημαντικό για ένα τέτοιο πόστο και που έχει αποδειχθεί από την ομοφωνία που επιτυγχάνεται εντός του ΔΣ του νομικού προσώπου.
Ε.Δ.  

Λίγα τα κενά  


Πανελλαδική διαμαρτυρία οργανώνεται από τους εκπαιδευτικούς της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για τα κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ ήδη βρισκόμαστε στο μέσον της χρονιάς και παρά τη δέσμευση του υπουργού για συμπλήρωση όλων των θέσεων μέσα στο Σεπτέμβριο. Για το λόγο αυτό οργανώνεται στάση εργασίας την Τρίτη από τις 11 πμ έως τις 2 μμ. Ωστόσο, όπως μάθαμε από τη Διεύθυνση δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης τα κενά είναι πολύ λίγα και καλύπτονται από τις υπερωρίες άλλων εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, κενό υπάρχει σε θέση καθηγητή αγγλικών και 2-3 σε ειδικότητες. Λίγο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στο ΕΕΕΕΚ Γενισέας όπου λόγω αποχώρησης παρουσιάζονται 2- 3 κένα.
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…