Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πως βγάζουν το λάδι στο «Σύγχρονο Ελαιοτριβείο Τυμπάνου»

Πως βγάζουν το λάδι στο «Σύγχρονο Ελαιοτριβείο Τυμπάνου»

0
elies_12_2012

Μια υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας που διασφαλίζει την ποιότητα στο λάδι
Οικογενειακή αυτοχρηματοδοτούμενη επιχείρηση

Αύξηση στην καλλιέργεια ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου Πολύ ποιοτική και ποσοτική η παραγωγή στην περιοχή μας

Έθρεψε γενιές και γενιές από τότε που η θεά Αθηνά χάρισε μια ρίζα ελιάς στον βασιλιά της Αθήνας Κέκροπα, εδραιώνοντας από την μυθική εποχή την καλλιέργεια της ελιάς στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Από τότε η ελιά και το λάδι είναι αναπόσπαστα δεμένα με τον πολιτισμό των χωρών της Μεσογείου, διατρέχοντας όλες τις εποχές. Λάδι χρησιμοποιούσαν στις σπονδές τους στην αρχαία εποχή, λάδι έκαιγε και καίει στο καντήλι της Παναγιάς, με λάδι μυρώνει ο παπάς τα νεοβάπτιστα, το λάδι προτείνουν οι γιατροί για καλή υγεία Θεωρείται χρυσάφι για την υγεία… αλλά και χρυσάφι για την οικονομία μιας χώρας αν μπορέσει να διαχειριστεί σωστά τον υγρό χρυσαφένιο θησαυρό!  
Μια υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας που διασφαλίζει την ποιότητα στο λάδι
Η εξαγωγή λαδιού από τον καρπό της ελιάς πέρασε από πολλά στάδια μέχρι που από τα παλαιά ελαιοτριβεία με τις μεγάλες πέτρινες πλάκες φτάσαμε στα σύγχρονα ελαιοτριβεία, όπως το «Σύγχρονο Ελαιοτριβείο του Τυμπάνου», μια υπερσύχρονη μονάδα επεξεργασίας που βρίσκεται έξω από τον οικισμό Τύμπανο του δήμου Τοπείρου και καλύπτει τις ανάγκες εξαγωγής λαδιού των ελαιοπαραγωγών από το Ίασμο έως και τη Χρυσούπολη. Πρόκειται για μια Ομόρρυθμη εταιρεία με δύο συνεταίρους που ιδρύθηκε 1996 και απασχολεί όλα τα μέλη των δύο οικογενειών των συνεταίρων Όπως μας πληροφορεί μάλιστα ο εις εκ των ιδιοκτητών κ. Δερμεντζίδης Ευάγγελος η εταιρεία είναι αυτοχρηματοδοτούμενη αφού δεν εγκρίθηκε δύο φορές από τον αναπτυξιακό νόμο, παρ’ όλα αυτά επιβίωσε και προχωρά πολύ καλά: «Η επένδυση αυτή είναι κοντά στο εκατομμύριο όμως εμάς μας στοίχισε περίπου 700.000 επειδή κάναμε σωστές αγορές. Είναι αυτοχρηματοδοτούμενη γιατί απορριφθήκαμε δύο φορές από τον αναπτυξιακό. Είναι οικογενειακή επιχείρηση. Από τον Οκτώβριο που αρχίζει το μάζεμα της ελιάς έως τον Δεκέμβριο και για 50 μέρες περίπου δουλεύουμε ασταμάτητα νύχτα μέρα. Περίπου 2.000 παραγωγοί από τον Ίασμο έως τη Χρυσούπολη έρχονται κάθε χρόνο και βγάζουν το λάδι τους σε μας. Είναι μια υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας που διασφαλίζει την ποιότητα στο λάδι. Κάθε χρόνο γίνεται συντήρηση και τα μηχανήματα καθαρίζονται από την εταιρεία που μας τα προμήθευσε ενώ όλα τα στάδια της επεξεργασίας γίνονται αυτόματα», επισημαίνει ο κ. Δερμεντζίδης προσθέτοντας ότι φέτος ήταν η καλύτερη χρονιά από ποιότητα και από ποσότητα από το 1996 που άνοιξε το ελαιοτριβείο.  
Πολύ ποιοτική και ποσοτική η παραγωγή λαδιού στην περιοχή μας
Η τιμή που χρεώνει το Ελαιοτριβείο του Τυμπάνου στον παραγωγό είναι 55 λεπτά στο κιλό. Δηλαδή στα 100 κιλά ο παραγωγός θα πληρώσει 55 ευρώ συν ΦΠΑ. Όπως μας λείε ο κ. Δερμεντζίδης τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξητική τάση στους παραγωγούς λαδιού και μάλιστα μερικοί έχουν φτάσει να βγάζουν 50 τόνους το χρόνο. Η διάθεση του προϊόντος είναι πολύ δύσκολη καθώς οι έμποροι ή οι Ενώσεις το παίρνουν 2,20 το λίτρο, τιμή ασύμφορη ενώ η διάθεση πρέπει να γίνει το πολύ σε δύο χρόνια επειδή το λάδι δεν μπορεί να κρατήσει περισσότερο. Ο κ. Δερμεντζίδης επισημαίνει ότι η περιοχή μας έχει πάρα πολύ ποιοτική και ποσοτική παραγωγή επειδή τα περισσότερα είναι αγουρέλαια στην κατηγορία «Έξτρα Παρθένο» που είναι και το πιο καλό για την υγεία.  
Αξιοποίηση όλων των παραγόμενων υποπροϊόντων
Να σημειώσουμε ότι από την ελιά δεν πετιέται και το Ελαιοτριβείο του Τυμπάνου έχει όλες τις απαραίτητες υποδομές ώστε τα απόβλητα της ελιάς αφού βγει το πυρηνέλαιο να ξαναγυρίσουν και πάλι ως αποξηραμένη καύσιμη ύλη που χρησιμοποιείται για να ζεσταίνει το νερό που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή του λαδιού από τον καρπό. Επίσης τα φύλλα μετά την αποφύλλωση χρησιμοποιούνται ως λίπασμα ενώ για τα υγρά απόβλητα αποθηκεύονται σε δύο μεγάλες φυσικές δεξαμενές και στη συνέχεια καταλήγουν στον βιολογικό καθαρισμό.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …