Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ημερίδα ενημέρωσης και γνώσης για τους Μηχανικούς

Ημερίδα ενημέρωσης και γνώσης για τους Μηχανικούς

0
Karampinis_plessias

Συνδιοργάνωση του ΤΕΕ – Θράκης με τα τρία εργαστήρια της Πολυτεχνικής Ξάνθης  

Α. Καραμπίνης: Για τον ενδεχόμενο σεισμικό κίνδυνο ο νομός της Ξάνθης με βάση την μεγάλη μελέτη που είχαμε κάνει για όλους τους νομούς της Ελλάδας είναι περίπου στην μέση»

Το ΤΕΕ Θράκης και τα τρία εργαστήρια της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, το Εργαστήριο Ωπλισμένου Σκυροδέματος, Δομικών υλικών και Οικοδομικής συνδιοργάνωσαν την ημερίδα με θέμα : «Σεισμική αποτίμηση και αναβάθμιση της φέρουσας ικανότητας οικοδομικών κατασκευών παρέχοντας τη δυνατότητα σε φοιτητές, την νέα γενιά μηχανικών, αλλά και τους μηχανικούς να αποκτήσουν νέες γνώσεις, να ενημερωθούν πάνω στον τομέα της αποτίμησης της σεισμικής συμπεριφοράς των κατασκευών και με τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να παρέμβουν ώστε να την αυξήσουν και να τη βελτιώσουν. Επίσης ενημερώθηκαν για τη διαδικασία και τη μεθοδολογία που προβλέπουν οι σύγχρονοι Γενικοί Κανονισμοί και ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τις Επισκευές και τις Ενισχύσεις στις κατασκευές. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής και είχε μεγάλη προσέλευση φοιτητών και μηχανικών. Τις επιμέρους εξειδικευμένες θεματικές της ημερίδας παρουσίασαν πολλοί Επίκουροι καθηγητές και λέκτορες της Πολυτεχνικής ενώ για την αναγκαιότητα του ελέγχου και την αποτίμηση της σεισμικής διακινδύνευσης των κατασκευών, μίλησε ο Καθηγητής κ. Αθανάσιος Καραμπίνης.  
Παρουσίαση όλων των νέων γνώσεων για τις κατασκευές και τους Κανονισμούς
Μιλώντας στο «Ε» για την ημερίδα και τη θεματική της ο κ. Καραμπίνης ανέφερε: «Στο πρώτο μέρος της ημερίδας αναπτύσσουμε τον προβληματισμό και τις διαδικασίες στις οποίες μπορεί είτε ως κράτος είτε ως ιδιώτης να παρέμβει στις κατασκευές και να αυξήσει την ικανότητά τους έναντι σε οποιαδήποτε ενδεχόμενο κινδύνου και στο δεύτερο μέρος αναπτύσσετε η διαδικασία και η μεθοδολογία που προβλέπουν οι σύγχρονοι Γενικοί Κανονισμοί και ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τις Επισκευές και τις Ενισχύσεις στις κατασκευές. Από άποψη γνώσης αιχμής είναι ότι πιο πρωτοπόρο αυτή τη στιγμή το οποίο το περνάμε όχι μόνο στους φοιτητές μας όταν κάνουν μεταπτυχιακά και προπτυχιακά αλλά και στους έλληνες μηχανικούς οι οποίοι οφείλουν πια να έχουν τη γνώση είτε πηγαίνουν να αντιμετωπίσουν αυθαίρετες κατασκευές με τον νόμο είτε αλλαγές χρήσης μετά από ένα σεισμό ή ένα ατύχημα να μπορούν να διαπιστώσουν το βαθμό της βλάβης, να αποτιμήσουν την εναπομένουσα ικανότητα και στη συνέχεια αν προτείνουν τρόπους παρέμβασης είτε αυτές είναι ενισχύσεις είτε είναι μόνο αποκατάσταση βλαβών».  
Μέτρια τα επίπεδα ασφάλειας του νομού για σεισμό
Να σημειώσουμε ότι στην ημερίδα και στην θεματική που αφορούσε στον προσεισμικό έλεγχο υπήρχε αναφορά στο πρόγραμμα ΕΠΑΝΤΥΚ που υλοποίησε το 2004 το ΤΕΕ Θράκης σε συνεργασία με το ΔΠΘ. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά στην Ξάνθη και σ’ άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ο κ. Καραμπίνης ανέφερε ότι τα αποτελέσματα του προγράμματος είναι έτοιμα και είναι στην διάθεση της πολιτείας. Στην Ξάνθη ελέγχθηκαν 345 κτίρια και στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά συνδυάστηκαν με τα αποτελέσματα που έχει η ΕΣΥΕ από την απογραφή του 2000 για εφαρμογή σε όλο τον οικιστικό ιστό της Ξάνθης: «Αυτή τη στιγμή ξέρουμε για συγκεκριμένο ενδεχόμενο κίνδυνο τι απώλειες θα έχει η Ξάνθη. Επίσης έχουμε βγάλει την ικανότητα για διόδους διαφυγής για καταφύγια κ.λ.π. Όλα αυτά είναι στη διάθεση της πολιτείας». Σε ερώτησή μας κατά πόσο είμαστε ασφαλείς σ’ ένα σεισμό ο κ. Καραμπίνης απάντησε: «Η ασφάλεια είναι θέμα σχετικό και ανάλογο με τον σεισμικό κίνδυνο. Για τον ενδεχόμενο σεισμικό κίνδυνο ο νομός της Ξάνθης με βάση την μεγάλη μελέτη που είχαμε κάνει για όλους τους νομούς της Ελλάδας είναι περίπου στην μέση».  
Δαπανηρές οι παρεμβάσεις βελτίωσης των υφιστάμενων κατασκευών
Ο γραμματέας του ΤΕΕ – Θράκης κ. Αργύρης Πλέσιας αναφέρθηκε στη στόχευση της ημερίδας: «Ενημέρωση των μηχανικών στην εξέλιξη της επιστήμης τους. Ιδιαίτερα αυτή η ημερίδα έχει ένα βαθύτερο οικονομικό και κοινωνικό χαρακτήρα με την έννοια ότι από τα 6 εκ. κτίσματα που έχουμε στη χώρα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό περίπου το 75%, είναι χτισμένα με παλιότερη γνώση, με παλιότερους κανονισμούς . Θέλουμε να ενημερώσουμε ότι είχε αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο και σύμφωνα με την καινούργια γνώση μαθαίνουμε πως πρέπει ν’ αντιμετωπίζουμε τις υφιστάμενες κατασκευές είτε πως πρέπει να τις ενισχύσουμε ή να τις αποκαταστήσουμε για να έχουν οι κάτοικοι ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας
Το ΤΕΕ κατέγραψε όλα τα γεωτεχνικά στοιχεία που έχουν γίνει στη χώρα και τα έχει αναρτήσει σε μια βάση ώστε να έχουν τη γνώση και να παίρνουν πληροφορίες όλοι οι ενδιαφερόμενοι μηχανικοί για να κάνουν καλύτερες και οικονομικότερες κατασκευές.
Η πολιτεία δυστυχώς βρίσκεται λίγο πίσω σ’ αυτό τον τομέα. Το θέμα όμως της επέμβασης στις υφιστάμενες κατασκευές είναι μια ακριβή διαδικασία και υπό των παρόντων δύσκολων συνθηκών εξαιρετικά δύσκολο».  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…