Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σειρά να απογραφούν παίρνουν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ

Σειρά να απογραφούν παίρνουν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ

0
OAEE-empros

Θα κληθούν από 1η Νοεμβρίου να παρουσιαστούν σε τράπεζες ή ΕΛΤΑ

Δεν άφησε «δρόμο» για «κομπίνες» το τοπικό κατάστημα του ΟΑΕΕ, όπως διαπιστώθηκε και στην πρόσφατη απογραφή πριν 2 χρόνια    

Στις αρχές του Νοεμβρίου αναμένεται να κληθούν να απογραφούν και οι συνταξιούχοι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ). Μετά τους δικαιούχους επιδομάτων και τους συνταξιούχους του δημοσίου, «σειρά» παίρνουν και οι συνταξιούχοι του ασφαλιστικού φορέα των αυτοαπασχολούμενων, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΑΕΕ, η οποία προγραμματίζει κατά την απογραφή όλων των συνταξιούχων να επιβάλει τη συμπλήρωση απογραφικού δελτίου με πλήρη στοιχεία (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, διεύθυνση και τηλέφωνο κατοικίας), έτσι ώστε παράλληλα με τον έλεγχο των δικαιούχων να επικαιροποιηθεί το μητρώο των συνταξιούχων.  
Η συνεχής απογραφή βοηθά στην τήρηση ελέγχου από τον τοπικό ΟΑΕΕ
Οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ αναμένεται να κληθούν να απογραφούν με φυσική παρουσία, μέσω των τραπεζών ή των ΕΛΤΑ, από όπου πληρώνονται τις συντάξεις, ενώ προηγουμένως θα τους σταλεί ειδοποιητήριο, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία.
Από το τοπικό γραφείο του ΟΑΕΕ ενημερωθήκαμε ότι η εν λόγω διαδικασία είχε επαναληφθεί και δύο χρόνια πριν, ωστόσο ο ΟΑΕΕ επιθυμεί τη συνεχή επικαιροποίηση, ώστε να μην εμφιλοχωρούν λάθη ή τυχόν παρανομίες.
Πάντως, οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΕ Ξάνθης εκφράζουν την άποψη ότι η συχνή απογραφή έχει συμβάλει σημαντικά στο να διατηρείται ένας έλεγχος, αφού την τελευταία φορά ήταν ελάχιστα άτομα (περίπου 2-3) που δεν είχαν απογραφεί και όπως διαπίστωσαν οι υπάλληλοι αδυνατούσαν να προσέλθουν στις τράπεζες, γι’ αυτό και τους βοήθησαν, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή της σύνταξής τους.
Πάντως και σε φαινόμενα που παρατηρήθηκαν παλαιότερα, αν και ήταν πολύ περιορισμένα, σε όσους βρέθηκε να έχουν καταβληθεί χρήματα αχρεωστήτως καταβληθέντα στο λογαριασμό (επειδή είχε πεθάνει ο ασφαλισμένος) κινήθηκε αμέσως η νομική διαδικασία. Στις περισσότερες περιπτώσεις το ποσό που είχε συγκεντρωθεί παρέμενε στο λογαριασμό, ενώ σε όσους ζητήθηκε η επιστροφή, αυτό πραγματοποιήθηκε κανονικά.
Σ. Τσιακίρογλου: «Η απογραφή είναι απαραίτητη, αλλά ζητούμε και σύνδεση των ασφαλιστικών ταμείων με τα ληξιαρχεία»
Τη σημασία της συνεχούς επανάληψης της διαδικασίας της απογραφής υπογραμμίζει και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Σωτήρης Τσιακίρογλου, ο οποίος τονίζει ότι ο ασφαλιστικός φορέας των ελεύθερων επαγγελματιών βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλους, όπου έχει διαπιστωθεί μικρές και μεγάλες «κομπίνες», ακόμη και στην πόλη μας. Ο ίδιος προσθέτει ότι θα έπρεπε η διαδικασία να επαναλαμβάνεται ακόμη και ετησίως εφόσον είναι δυνατό, ενώ αναφέρει και άλλες προτάσεις που έχει καταθέσει ο συνδικαλιστικός φορέας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων του κλάδου. «Είχαμε ζητήσει όταν αυξήθηκε το ωράριο κατά 4 ώρες, οι υπάλληλοι να ασχολούνται γι’ αυτό το διάστημα μόνο με τις συντάξεις ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα οι δικαιούχοι. Επίσης, πάγιο αίτημά μας είναι η σύνδεση των ασφαλιστικών ταμείων με τα ληξιαρχεία για ακόμη πληρέστερο έλεγχο. Ωστόσο, τα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΕ συνεχίζουν να έχουν σημαντικές ελλείψεις σε τεχνικά μέσα κι αυτό δυσχεραίνει το έργο τους», αναφέρει ο κ. Τσιακίρογλου, αποδίδοντας επ’ ευκαιρία τα εύσημα στο υποκατάστημα του ΟΑΕΕ Ξάνθης για την οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας του.  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …