Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Με αιχμή του δόρατος τα εργασιακά…

Με αιχμή του δόρατος τα εργασιακά…

0

Σχολιασμός της πολιτικής επικαιρότητας με αφορμή την «κόκκινη γραμμή» της ΔΗΜΑΡ – ΠΑΣΟΚ στις απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά

Τσαρτσάρας:Σκληρό και ύποπτο το παιχνίδι της Τρόικας
Δέλκος:Η τρόικα θέλει ν’ ανοίξει κερκόπορτα στην Ελλάδα για αλλαγή των εργασιακών σ’ όλη την Ε.Ε.
Ιακωβίδου: Πρέπει να στηριχτεί η κυβέρνηση…
 
Τριγμούς προκάλεσε στον κυβερνητικό συνασπισμό, η «κόκκινη γραμμή» που έθεσε η ΔΗΜΑΡ αλλά και το ΠΑΣΟΚ σε πιο ήπιους τόνους, έχοντας ως αιχμή του δόρατος τα εργασιακά και αντιδρώντας στις απαιτήσεις της τρόικας να συμπεριληφθούν στο πακέτο των μέτρων ως προαπαιτούμενο για την δόση των 31 δις, νέες επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά δεδομένα της χώρας. Η διαφωνία της ΔΗΜΑΡ έγκειται στο θέμα των αποζημιώσεων καθώς η τρόικα ζητά μείωση του ποσού και του χρόνου προειδοποίησης αλλά και στο θέμα του κατώτατου μισθού καθώς η απαίτηση της τρόικας είναι ένας νέος μηχανισμός διαμόρφωσης κατώτατου μισθού και περαιτέρω συμπίεση του, με το επιχείρημά του της αύξησης της ανταγωνιστικότητας μέσα από την μείωση του κόστους εργασίας. ΔΗΜΑΡ – ΠΑΣΟΚ προβάλλουν ως αντεπιχειρήματα ότι αυτά τα μέτρα δεν συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία για την δανειακή σύμβαση, ότι τέθηκαν αιφνιδιαστικά από την τρόικα και επιπρόσθετα δεν έχουν δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα ενώ παράλληλα περιστέλλουν ακόμη περισσότερο τα ήδη απολεσθέντα εργασιακά δικαιώματα και εισοδήματα και παράλληλα αντίκειται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο που ισχύει σε χώρες κράτη – μέλη της Ε.Ε. Με τη φράση: «Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι τολμήσουμε», ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έστειλε εμμέσως πλην σαφώς μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, περιλαμβανομένων των κυβερνητικών εταίρων.  
Σκληρό και ύποπτο το παιχνίδι της Τρόικας
Κληθείς σε σχολιασμό της πολιτικής επικαιρότητας και σε μια εκτίμηση της κατάστασης έτσι όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες ώρες της διαπραγμάτευσης ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Αχιλλέας Τσαρτσάρας σημειώνει: «Το ΠΑΣΟΚ όπως και η ΔΗΜΑΡ για να συμμετέχουν στον κυβερνητικό σχηματισμό έθεσαν ως όρους την επιμήκυνση σε 4 χρόνια του χρόνου αποπληρωμής των 18 δις καθώς και να μην αγγίξουν άλλες αλλαγές τα εργασιακά. Όμως βλέπουμε ότι η τρόικα προβάλλει νέες απαιτήσεις που επιφέρουν νέες επαχθέστερες αλλαγές στους εργαζόμενους. Θεωρώ ότι παίζει ένα πολύ σκληρό και ύποπτο παιχνίδι καθώς είναι γνωστό ότι το εργατικό κόστος στην Ελλάδα δεν είναι υψηλό και ότι απ’ αυτές τις αλλαγές που προτείνει η χώρα δεν θα έχει δημοσιονομικό όφελος τουναντίον θα ζημιωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Η λύση που θα δοθεί πρέπει να είναι πολιτική. Το κλίμα στην Ευρώπη αρχίζει ν’ αλλάζει ιδιαίτερα μετά την εκλογή του Ολάντ και η διαπραγμάτευση πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να καμφθεί η τρόικα. Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι η σταθερότητα της χώρας και γι’ αυτό κάθε λόγος ή σκέψη για εκλογές θα ήταν καταστροφή. Αναφορικά με τη φράση του πρωθυπουργού για του τολμηρούς το ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι τολμά παρέχοντας στήριξη στην κυβέρνηση ενάντια σε όποιο πολιτικό κόστος».  
Δέλκος:Η τρόικα θέλει να’ ανοίξει κερκόπορτα στην Ελλάδα για αλλαγή των εργασιακών σ’ όλη την Ε.Ε.
Για εμμονή της τρόικας να ανατρέψει τα ευρωπαϊκό εργασιακό κεκτημένο στην χώρα μας, ανοίγοντας την κερκόπορτα για ανατροπή τους σε όλη την Ευρώπη κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της τοπικής οργάνωσης της ΔΗΜΑΡ Ξάνθης κ. Κώστας Δέλκος:«Προφανές αυτή η εμμονή της τρόικα στα εργασιακά, ενώ δεν υπάρχει υποχρέωση από την δανειακή σύμβαση είναι απόρροια του κλίματος αναξιοπιστίας για την χώρας μας αλλά και πιθανότατα θέλουν να ανοίξουν απ’ την χώρα μας μια κερκόπορτα για αλλαγή των εργασιακών που αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο σε’ όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αυτά δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά από την ΔΗΜΑΡκαι ορθά επιμένει. Παρά ταύτα πρόθεσή της είναι η στήριξη της κυβέρνησης. Είναι πολιτική και όχι τεχνοκρατική η λύση και πιστεύω ότι θα βρεθεί η πολιτική φόρμουλα κατά την διαπραγμάτευση. Όσον αφορά τη φράση του κ. Σαμαρά για τους τολμηρούς ήταν μια απ’ τις κακές του στιγμές …γιατί θύμισε τον παλιό Σαμαρά».  
Ιακωβίδου:Πρέπει να στηριχτεί η κυβέρνηση…
Η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης κα Σούλα Ιακωβίδου χαρακτηρίζει ως «ολέθριο για τη χώρα» το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε ξανά σε εκλογές αν οι κυβερνητικοί εταίροι άρουν τη στήριξή τους και επισημαίνει: «Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να στηριχτεί, να ψηφιστούν τα μέτρα για να πάρουμε τη δόση και να βγούμε επιτέλους από το τούνελ της κρίσης. Θα ήταν ολέθριο για τη χώρα να πάμε ξανά σε εκλογές Πρέπει να βάλουν όλοι πλάτη έξω από προσωπικές φιλοδοξίες και πολιτικό κόστος και να σωθεί η χώρα. Να γίνουν εκείνες οι διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να πληρώνουν επιτέλους και οι έχοντες και οι κατέχοντες , οι φοροφυγάδες και όσοι έβλαψαν το κράτος και όχι όλα τα βάρη να πέφτουν πάντα στους μη έχοντες».  

Τι λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης


Α. Μπεμπεκίδης: «Χαιρετίζουμε τη στάση της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ να υπερασπιστούν τους εργαζόμενους αλλά αυτό δεν αποτελεί κολυμβήθρα του Σιλωάμ…Οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί τόσες περικοπές έχουν κάνει τόσες θυσίες που όλες αυτές δεν ισοφαρίζουν μ’ αυτή την «κόκκινη γραμμή». Και προεκλογικά τράβηξαν «κόκκινες γραμμές στα εργασιακά και είπαν ότι θα κάνουν 2 τα χρόνια για το ταμείο ανεργίας και όχι μόνο δεν το έκαναν αλλά κόβουν και τα εποχικά επιδόματα. Μας πήραν 50 μας δίνουν 2…Δεν θα τους χρωστάμε και υποχρέωση από πάνω»!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…