Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Γκάζι» στις μεταφορές των μαθητών από Δευτέρα

«Γκάζι» στις μεταφορές των μαθητών από Δευτέρα

0
mathites_KTEL-empros

Πρόταση του προέδρου του ΚΤΕΛ στη σημερινή σύσκεψη με τους εκπροσώπους των ΤΑΞΙ και των τουριστικών λεωφορείων

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο. Στις περιφέρειες οι μεταφορές. Καταβάλλονται 14 εκατ. ευρώ στις περιφέρειες και 3 εκατ. στους δήμους για την αποπληρωμή οφειλών

Στις περιφέρειες της χώρας μεταφέρεται από τους δήμους η αρμοδιότητα μεταφοράς των μαθητών με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης με το οποίο και κυρώνεται η σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Με απόφαση του κ. Στυλιανίδη, επίσης, καταβάλλονται 14 εκατ. ευρώ στις περιφέρειες και 3 εκατ. στους δήμους για την αποπληρωμή οφειλών προς τους μεταφορείς, ενώ η επόμενη δόση οφειλομένων έχει προγραμματιστεί για το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Υπενθυμίζουμε ότι άλλα 22 εκατ. ευρώ είχαν καταβληθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.  
14 εκ. τώρα και τα υπόλοιπα τον Νοέμβρη
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών: «Σε σχέση με το ύψος των χρημάτων που δίνονται ανά Περιφερειακή Ενότητα και προκειμένου να υπάρχει απόλυτα δίκαιη κατανομή έχουν ληφθεί υπόψη τα απολογιστικά στοιχεία που διαθέτει πλέον το Υπουργείο Εσωτερικών για την περίοδο ως τις 30.06.2012.
Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου ο Ευριπίδης Στυλιανίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η μεταφορά των μαθητών αποτελεί βασική υποχρέωση της πολιτείας. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε μάχη με το χρόνο για να προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι στην αρχή της σχολικής χρονιάς παρά το γεγονός ότι ως τον Αύγουστο καμία διαγωνιστική διαδικασία Δήμου δεν είχε καταλήξει σε ανάδοχο και οι οφειλές προς τους μεταφορείς ξεπερνούσαν τα 140.000.000 Ευρώ.
Μετά από συντονισμένες ενέργειες και με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που καταθέσαμε στις 4/9/2012 καταφέραμε να δώσουμε λύση και με τη βοήθεια των Περιφερειαρχών αλλά και των μεταφορέων η μεταφορά να υλοποιείται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Όπως είχαμε δεσμευτεί καταβάλαμε στις αρχές Σεπτεμβρίου 22.000.000 Ευρώ έναντι οφειλών προς τους μεταφορείς και σήμερα καταβάλλουμε άλλα 17.000.000.
Με την ψήφιση του σχεδίου νόμου και με την προσπάθεια που κάνουμε να είμαστε συνεπείς στη χρηματοδότηση του έργου της μεταφοράς είμαι βέβαιος ότι οι όποιες αρρυθμίες θα αποκατασταθούν».  
Βάζει νερό στο κρασί του το ΚΤΕΛ Ξάνθης …
Στην Ξάνθη που αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα με την μεταφορά των μαθητών αμέσως μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου την Παρασκευή το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στον γραφείο του αντιπεριφερειάρχη κ. Καραλίδη στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του ΚΤΕΛ και των ΤΑΞΙ. Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ κ. Θέμης Γεωργιάδης μιλώντας στο «Ε» χαρακτήρισε ως θετικό βήμα το γεγονός ότι ο υπουργός τήρησε τη δέσμευσή του ότι το ΚΤΕΛ Ξάνθης θα εξαιρεθεί οπό την μείωση του 17% καθώς στην προηγούμενη σύμβασή του υπήρχε μείωση της τάξης του 21%. Ανέφερε δε ότι παρότι και πάλι τα χρήματα είναι λίγα μετά την κατανομή – στο νομό αναλογούν περίπου 200.000 ευρώ εκ των οποίων στο ΚΤΕΛ θα καταβληθούν 130.000 και τα υπόλοιπα στα ΤΑΞΙ και στα τουριστικά λεωφορεία – ωστόσο θα καταβληθεί προσπάθεια από όλους τους υπεύθυνους των μεταφορών να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να ξεκινήσει η μεταφορά των μαθητών αναγνωρίζοντας την λεπτότητα του θέματος και προσεγγίζοντας το με την προσήκουσα ευαισθησία. Αυτή θα είναι και η πρότασή του στην έκτακτη σύσκεψη του Σαββάτου με τους εκπροσώπους των ΤΑΞΙ και των τουριστικών λεωφορείων. Ωστόσο ο κ. Γεωργιάδης προειδοποίησε ότι αν ο υπουργός ξανα – αποδειχτεί ανακόλουθος των δεσμεύσεών του και δεν καταβληθούν αρχές Νοεμβρίου τα υπόλοιπα υποσχεθέντα τότε η ρήξη θα είναι οριστική και θα πάψουν οι μεταφορές τελεσίδικα: «Κάνουμε μια ύστατη προσπάθεια έχοντας την ευαισθησία απέναντι στα παιδιά. Αλλά δεν θα δεχτούμε άλλες κοροϊδίες…», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros. gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με αεροσκάφη της AEGEAN φτάνει σήμερα το Άγιο Φως στη Θράκη

Θα φτάσει λίγο μετά τις 21.00   Με προγραμματισμένες αλλά και έκτακτες, ειδικές, πτήσ…