Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Παρέμβαση Μάντατζη για τα 22 παιδιά του Εχίνου

Παρέμβαση Μάντατζη για τα 22 παιδιά του Εχίνου

0
nipiagogeia-empros

Βολές κατά του πρωθυπουργού. Κάνει λόγο για παραβίαση της συνθήκης της Λοζάνης

Ο Μάντατζη στήριξε την ίδρυση παρα – νηπιαγωγείου στον Εχίνο στο οποίο φοίτησαν τα 22 παιδιά

Πολιτική παρέμβαση και μάλιστα σε υψηλούς τόνους επιχειρεί ο τ. βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τσετίν Μάντατζη με αφορμή το ζήτημα των 22 παιδιών του Εχίνου των οποίων εκκρεμεί η εγγραφή τους στην α’ δημοτικού επειδή δεν φοίτησαν σε δημόσιο νηπιαγωγείο όπως υποχρεώνει ο νόμος. Ο κ. Μάντατζη στρέφεται κατά του ίδιου του πρωθυπουργού ανακαλώντας στην μνήμη δηλώσεις του περί της μειονότητας όταν ήταν πρόεδρος της «Πολιτικής Άνοιξης» και τον εγκαλεί για «απανθρωπιά και αναλγησία» έναντι ανήλικων μαθητών ενώ όπως σημειώνει « ταυτόχρονα να υποδέχεται με δουλοπρέπεια την κα. Μέρκελ». Επίσης τονίζει ότι περιστοιχίζεται από « κύκλο υπερεθνικιστών συμβούλων, που έχουν ως στόχο την υπονόμευση του συστήματος προστασίας των μειονοτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Τέλος εγείρει θέμα της δημιουργίας δίγλωσσων νηπιαγωγείων αναφέροντας ότι προβλέπεται από τη συνθήκη της Λοζάννης: «παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λοζάννης που υποχρεώνει την ελληνική Πολιτεία να σέβεται τη δίγλωσση εκπαίδευση και άρα να επιτρέψει τη σύσταση δίγλωσσων μειονοτικών νηπιαγωγείων»

Δήλωση Μάντατζη:
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαμαρά, δηλαδή του πολιτικού εκείνου που πριν από κάποια χρόνια είχε δηλώσει με περηφάνια, ότι τα ψηφοδέλτια του τότε κόμματός του, της Πολιτικής Άνοιξης, θα ήταν «καθαρά» από υποψηφιότητες πολιτών της μειονότητας, σαν να τους θεωρούσε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, εξαντλεί σήμερα όλη τη σκληρότητά της σε 22 αθώα παιδιά τα οποία το Δημοτικό σχολείο του Εχίνου αρνείται να εγγράψει, παραβιάζοντας κατάφωρα το συνταγματικό τους δικαίωμα στην εκπαίδευση. Όταν μια ελληνική κυβέρνηση επιλέγει την οδό της αναλγησίας και της απανθρωπιάς, εξευτελίζοντας κάθε παιδαγωγική προσέγγιση που επιτάσσει τη συνέχιση της μόρφωσης παιδιών, τότε είναι προφανές ότι εφαρμόζει μια στρατηγική υποδαύλισης κλίματος έντασης μεταξύ της μειονότητας και της Πολιτείας.
Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο κ. Σαμαράς πλαισιώνεται από έναν κύκλο υπερεθνικιστών συμβούλων, που έχουν ως στόχο την υπονόμευση του συστήματος προστασίας των μειονοτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έτσι, δεν διστάζουν όχι μόνο να παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λωζάννης που υποχρεώνει την ελληνική Πολιτεία να σέβεται τη δίγλωσση εκπαίδευση και άρα να επιτρέψει τη σύσταση δίγλωσσων μειονοτικών νηπιαγωγείων, αλλά και να αδιαφορούν για τις κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειες που υφίστανται τα αποκλεισμένα πλέον από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση παιδιά και οι οικογένειές τους.
Αποτελεί τραγική ειρωνεία και θλιβερή κατάντια για τον πρωθυπουργό της χώρας να παρουσιάζεται σκληρός, άτεγκος και αδίστακτος έναντι ανήλικων μαθητών και ταυτόχρονα να υποδέχεται με δουλοπρέπεια την κα. Μέρκελ και να σκύβει διαρκώς το κεφάλι στις πιο άθλιες, παράλογες και εξοντωτικές απαιτήσεις της τροϊκανής συμμορίας.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα και όλοι οι πολίτες της, ασχέτως θρησκείας ή εθνικής καταγωγής, δεν αξίζουν έναν τέτοιο πρωθυπουργό στο τιμόνι της χώρας».  
Ο Μάντατζη στήριξε την ίδρυση παρα – νηπιαγωγείου στον Εχίνο
Η παρέμβαση αυτή του κ. Μάντατζη ασφαλώς υποδηλώνει την επιθυμία του να αποκτήσει πολιτικό ρόλο, καθώς πληροφορίες του «Ε» λένε ότι εσχάτως «τα βρήκε με το ΠΑΣΟΚ» και επέλεξε αυτό τον τρόπο για να κάνει αισθητή την παρουσία του στην μειονότητα επιχειρώντας να πλήξει την επιρροή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζεϊμπέκ Χουσεϊν επειδή έχει πολιτικές βλέψεις. Ο ίδιος μάλιστα είχε δηλώσει ότι δεν αποσύρεται από την πολιτική. Πέραν όλων αυτών ο κ. Μάντατζη έχει στηρίξει την υπόθεση «δίγλωσσα νηπιαγωγεία» και στην βουλευτική του θητεία. Έχει στηρίξει επίσης και την προσπάθεια της ίδρυσης και λειτουργίας ενός παρα – νηπιαγωγείου στον Εχίνο ως ιδρυτής του οποίου φέρεται Ο Σύλλογος Επιστημόνων της Μειονότητας και ο οποίος λειτουργεί από το 2006 σε ιδιόκτητο κτίριο στο κέντρο του Εχίνου. Στο παρα – νηπιαγωγείο αυτό διδάσκεται η τουρκική γλώσσα από διδακτικό προσωπικό ενώ μέρος των εξόδων λειτουργίας καλύπτουν οι γονείς, σύμφωνα με πληροφορίες μας. Υπενθυμίζουμε ότι αυτά τα 22 παιδιά φοίτησαν σ’ αυτό το παρα – νηπιαγωγείο το οποίο βεβαίως δεν είναι αναγνωρισμένο από την ελληνική πολιτεία γι’ αυτό και δεν γίνεται αποδεκτή η εγγραφή τους. Μια ανάλογη απόπειρα ίδρυσης τέτοιου παιδικού σταθμού είχε γίνει και στην Ξάνθη την οποία επίσης είχε στηρίξει ο κ. Μάντατζη όμως δεν ευοδώθηκε μετά από παρέμβαση του τ. νομάρχη κ. Παυλίδη. Έτσι ο κ. Μάντατζη …αναγκάστηκε να γράψει το παιδί του σε δημόσιο νηπιαγωγείο. Πάντως τον Ιούνιο του 2011 ήταν παρών στην γιορτή του παρα – νηπιαγωγείου του Εχίνου και όπως γράφει η εφημερίδα Μιλλέτ σε άρθρο της στις 9-6-2011 δήλωσε: «Η καρδιά μας επιθυμεί το κράτος όπως παράσχει εκπαίδευση στα δημοτικά μας στα τουρκικά και στα ελληνικά, έτσι να έρθει και να ανοίξει ανάλογα νηπιαγωγεία. Δυστυχώς όμως εξ όσων αντιλαμβάνομαι οι νυν διοικούντες όπως και οι πρώην, σε αυτό το θέμα ακολουθούνε την νοοτροπία εθνικής πολιτικής. Και στο ορατό μέλλον δεν προτίθενται να κάνουν κάτι. Για όσο καιρό δεν το κάνουν αυτοί, εμείς θα πράττουμε τα δέοντα. Υπάρχουν οι φορείς της μειονότητας. Αυτοί θα κάνουν αυτή τη δουλειά. Εμείς όλοι μαζί θα παράσχουμε την στήριξη μας και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα παιδιά μας».  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros. gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Σε καθαρά θεσμικό πλαίσιο και σε μάλλον χαμηλούς τόνους κυμάνθηκε η ομιλία του Νίκου Δένδι…