Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέα προσπάθεια πώλησης της ΣΕΚΑΠ

Νέα προσπάθεια πώλησης της ΣΕΚΑΠ

0
sekap001-empros

Ανακοινώθηκε από τον ειδικό εκκαθαριστή της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ η νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εξαγορά του πακέτου μετοχών της ΣΕΚΑΠ

Μέχρι της 17 Σεπτεμβρίου η κατάθεση προσφορών από τους ενδιαφερόμενους.
Σύμβουλος συνεχίζει η εταιρεία Deloitte Business Solutions

Καλά τα νέα για τη ΣΕΚΑΠ καθώς «ξεκολλά» το θέμα της εξαγοράς της μετά την ανακήρυξη ως «άγονου» του διαγωνισμού της ΑΤΕ λίγο πριν αυτή εξαγοραστεί από την Τράπεζα Πειραιώς. Ο ειδικός εκκαθαριστής  του «κακού» κομματιού της ΑΤΕ στον οποίο συμπεριλαμβάνονται όλες οι θυγατρικές της θέτει σε εφαρμογή νέα διαδικασία με πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εξαγορά του πακέτου μετοχών της ΣΕΚΑΠ.

Νέα «απόπειρα» εξαγοράς της ΣΕΚΑΠ
Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσιοποιήθηκε στον Τύπο: «Ο ειδικός εκκαθαριστής της υπό εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας Α.Ε. προτίθεται να εκκινήσει εκ νέου τη διαδικασία διάθεσης του συνολικού ποσοστού  (50,36%) οπου κατέχει η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία Ελλάδος Α.Ε. (ΣΕΚΑΠ ή η «Εταιρία).
Για το σκοπό αυτό έχει ορίσει την εταιρία Deloitte Business Solutions Χατζηπαύλου Σοφιανός 1 Καμπάνης Α.Ε. («Deloitte» ή ο «Σύμβουλος») ως αποκλειστικό σύμβουλο για την ανωτέρω διαδικασία».

Μέχρι της 17 Σεπτεμβρίου οι προσφορές
Όπως επίσης αναφέρεται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος οι  υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι τη Δευτέρα 17/9/2012, υποβάλλοντας στον Σύμβουλο τα εξής στοιχεία:
(ί) πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητά τους,
(ii) αντίγραφα ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων της τελευταίας τριετίας (μητρικής εταιρίας και σε ενοποιημένη βάση), (in) τη μετοχική σύνθεση του/των επενδυτή/τών,
(ίν) τις γενικότερες προθέσεις τους όσον αφορά την ανάπτυξη της Εταιρίας και
(ν) το όνομα και διεύθυνση επικοινωνίας του υπεύθυνου ατόμου που θα χειριστεί τη διαδικασία για λογαριασμό του υποψηφίου. Μετά την αξιολόγηση των στοιχείων που θα υποβληθούν από τον Ειδικό Εκκαθαριστή, με τη βοήθεια του Συμβούλου, οι υποψήφιοι που θα προκριθούν:
α) θα ενημερωθούν για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας, β) θα λάβουν πρόσθετη πληροφόρηση για την Εταιρία και
γ) θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις της ΣΕΚΑΠ και να πραγματοποιήσουν το δικό τους ειδικό έλεγχο, πριν υποβάλλουν τη δεσμευτική τους προσφορά.

Η επισήμανση
Ως επισήμανση αναφέρεται ότι : «Η ανωτέρω διαδικασία υπόκειται στους όρους και τις προϋποθέσεις που περιγράφονται παρακάτω: Η διάθεση των μετοχών της ΣΕΚΑΠ διενεργείται στο πλαίσιο και υπό τους κανόνες, διατυπώσεις και προϋποθέσεις της ειδικής εκκαθάρισης σύμφωνα με το άρθρο 68 του Ν. 3601/2007, τον Κανονισμό Ειδικής Εκκαθάρισης Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Απόφαση ΤτΕ ΕΠΑΘ υπ’ αρ. 21/4.11.2011) και την Απόφαση ΤτΕ ΕΠΑΘ υπ’ αρ. 46/27.7 2012, με την οποία ανακλήθηκε η άδεια της εταιρίας ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. και αποφασίστηκε η θέση της σε ειδική εκκαθάριση. Ο Ειδικός Εκκαθαριστής και η Τράπεζα της Ελλάδος, ως όργανα της ειδικής εκκαθάρισης, διατηρούν το δικαίωμα να αλλάξουν ή να τροποποιήσουν χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και που θα ανακοινωθεί στους υποψηφίους που θα προκριθούν να συμμετάσχουν, όπως και το χρονοδιάγραμμά της, να αποκλείσουν ενδιαφερόμενους επενδυτές από τη διαδικασία, να αναβάλουν ή να διακόψουν ή/και να κηρύξουν άγονη τη διαδικασία επιλογής, κατά την αποκλειστική τους ευχέρεια. Οι συμμετέχοντες στη διαδικασία δεν αποκτούν κανένα δικαίωμα ή αξίωση ή/και χρηματική ικανοποίηση από την υπό εκκαθάριση ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. ή/και την Deloitte για οποιοδήποτε λόγο σχετιζόμενο με την παρούσα πρόσκληση ή/και τη συμμετοχή τους στη διαδικασία. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των όρων και προϋποθέσεων της παρούσας, καθώς και αυτών που θα περιλαμβάνονται στα έγγραφα που θα δοθούν αργότερα με την πρόκριση του ενδιαφερόμενου επενδυτή. Η συμμετοχή στα περαιτέρω στάδια της διαδικασίας, θα αποτελεί ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των όρων και προϋποθέσεων αυτής».

Ενδιαφέρον από εταιρεία του εξωτερικού
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλη εταιρεία του εξωτερικού, η οποία ζήτησε τα οικονομικά στοιχεία της ΣΕΚΑΠ. Στο μεταξύ από κύκλους της ΣΕΚΑΠ, θετικά αξιολογείται το γεγονός ότι δρομολογείται και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα νέα προσπάθεια εξαγοράς της εταιρείας, όπως θετικό εκτιμάται ότι είναι το στενό χρονικό περιθώριο που προβλέπεται για την ολοκλήρωση της όλης η διαδικασίας, δεδομένου του προηγούμενου παραδείγματος με το διαγωνισμό της ΑΤΕ που κράτησε 1,5 και πλέον χρόνο και αποδείχθηκε ατελέσφορος. Σ’ ότι αφορά την εταιρεία η κατάσταση είναι όπως ακριβώς την έχουμε περιγράψει πολλές φορές με ρεπορτάζ μας, ενώ το νέο στοιχείο είναι ότι υπάρχει  αναμονή και μια συγκρατημένη αισιοδοξία από το γεγονός ότι δρομολογείται η πώληση, και αναπτερώνεται  το ηθικό των εργαζομένων καθώς αυτή ταυτίζεται με την βιωσιμότητα της εταιρείας και τη συνέχιση της λειτουργίας της.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα ραντάρ των Ινδών ελληνικά λιμάνια – Τα σχέδια για Αλεξανδρούπολη

Διαγωνισμοί για την πώληση ή και παραχώρηση υποδομών και ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ Τρεις διαγ…