Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Αστυνομικά Νέα «Ντου» σε μέλη αντιρατσιστικής κίνησης και ξυλοδαρμός εκπαιδευτικού

«Ντου» σε μέλη αντιρατσιστικής κίνησης και ξυλοδαρμός εκπαιδευτικού

0
epithesi-empros

Άνδρες της Χρυσής Αυγής καταγγέλλει ότι ήταν οι δράστες της επίθεσης η κίνηση «ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό»

Πρώτο κρούσμα βίας στην Ξάνθη. Συνελήφθη ένα άτομο που αναγνωρίστηκε από το θύμα ότι ήταν παρών στο συμβάν και θα οδηγηθεί στην Εισαγγελέα

Το πρώτο κρούσμα βίας σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Ξάνθη, όταν άνδρας αγνώστων στοιχείων επιτέθηκε σε τέσσερα άτομα, μέλη της κίνησης «ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή» που έκαναν αφισοκόλληση για αντιρατσιστική εκδήλωση που προγραμματίζουν. Ένας εκπαιδευτικός ξυλοκοπήθηκε, ενώ η ομάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με 6-7 άνδρες με μηχανάκια και στυλιάρια, τους οποίος αναγνώρισαν ως μέλη της Χρυσής Αυγής, εξαιτίας των διακριτικών της ελληνικής σημαίας και του ήλιου της Βεργίνας που είχαν οι μπλούζες τους, αλλά και διότι ανέφεραν το όνομα του κόμματος κατά την επίθεση.
Ο Μηλιαζήμ Τζεμαλή που δέχθηκε την επίθεση κατέθεσε μήνυση αμέσως μετά το περιστατικό, ενώ την επόμενη ημέρα αναγνώρισε άτομο που συμμετείχε, χωρίς να προβεί σε βίαιες κινήσεις και το οποίο θα οδηγηθεί στην Εισαγγελέα.

Αντιφασιστική πορεία χωρίς επεισόδια
Θύμα της εκτόνωσης του εχθρικού κλίματος που δημιουργήθηκε από το απόγευμα της χθεσινής ημέρας φαίνεται ότι ήταν ο Μηλιαζήμ Τζεμαλή και τα μέλη της αντιρατσιστικής κίνησης. Γύρω στις 7 μμ άτομα νεαρής ηλικίας του αντιεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν αντιφασιστική πορεία και διαμαρτυρία μπροστά στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής επί της 28ης Οκτωβρίου, διανέμοντας φέιγ βολάν με το μήνυμα: «ο φασισμός έρχεται για ‘άλλους και μετά για όλους». Λόγω της παρουσίας της αστυνομίας δε σημειώθηκε καμία συμπλοκή, ωστόσο μετά την αποχώρησή της και με την εμφάνιση μελών της Χρυσής Αυγής που κατέβηκαν από το γραφείο, ένας εκ των οποίων κρατούσε σφυρί σύμφωνα με μαρτυρίες, ηλεκτρίστηκε η ατμόσφαιρα, αλλά αποφεύχθηκαν τα επεισόδια.

Καταγγελία για επίθεση χωρίς καμία πρόκληση
Το βράδυ της ίδιας ημέρας γύρω στις 10.30 τα μέλη της αντιρατσιστικής που έκαναν αφισοκόλληση, σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν στο «Ε», έγιναν αντιληπτά από στελέχη της Χρυσής Αυγής και στην περιοχή του ΚΤΕΛ ένας από αυτούς δέχθηκε επίθεση. Ένας άνδρας πρώτα του έριξε τον κουβά και στη συνέχεια τον χτύπησε στο πρόσωπο και την πλάτη, ρίχνοντάς τον κάτω. Οι υπόλοιποι τρεις, εκ των οποίων η μία ήταν γυναίκα, άρχισαν να φωνάζουν και προσπάθησαν να απομακρυνθούν κατευθυνόμενοι προς τον αύλειο χώρο του ΚΤΕΛ. Τότε αντιλήφθηκαν και την παρουσία άλλων 6-7 ατόμων που είχαν καταφτάσει και κρατούσαν στυλιάρια και είχαν μηχανάκια. Συνέχεια όμως, δεν δόθηκε.
Ο Μηλιαζήμ Τζεμαλή έκανε μήνυση στην αστυνομία και πήγε και στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Σύλληψη ενός ατόμου
Την επόμενη μέρα κλήθηκε να αναγνωρίσει το δράστη και με βάση τη μαρτυρία του εντοπίστηκε άτομο που συμμετείχε, αλλά δεν ήταν ο δράστης του ξυλοδαρμού, παρά μόνο πέταξε ένα ξύλο προς τα άτομα που δέχθηκαν την επίθεση, σύμφωνα με την κατάθεση. Το άτομο αυτό συνελήφθη και θα οδηγηθεί στην Εισαγγελέα. Ωστόσο, ο ίδιος, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν παραδέχθηκε ότι είναι μέλος της Χρυσής Αυγής ή ότι συμμετείχε σε αυτό το περιστατικό.

«Θέλουν να νομιμοποιήσουν την τρομοκρατία τους»
Τα μέλη της κίνησης «ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή» που ήταν παρόντα στο συμβάν μιλούν για απρόκλητη επίθεση και πρωτοφανές περιστατικό για τα δεδομένα της Ξάνθης. Αναφέρουν ότι τέτοιες επιθέσεις έχουν σκοπό να τρομοκρατήσουν και να νομιμοποιήσουν αυτού του είδους την τρομοκρατία, ενώ παράλληλα επιχειρούν να διαρρήξουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην περιοχή μας, αν συνδυαστούν με τα πρόσφατα γεγονότα σε χωριά της Ξάνθης και της Κομοτηνής. «Οπωσδήποτε πρόκειται για επικίνδυνα τάγματα εφόδου και η κοινωνία πρέπει να προστατευτεί μέσα από ένα οργανωμένο αντιφασιστικό κίνημα, όπου θα συμμετέχουν συνδικαλιστές και φορείς και το οποίο θα τους απομονώσει», αναφέρουν οι ίδιοι που θα εκδώσουν και σχετική ανακοίνωση, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η προγραμματισμένη εκδήλωση της κίνησης το Σάββατο στο ΕΚΞ με ομιλητή το συντονιστή Γιώργο Κωνσταντίνου, δημοτικό σύμβουλο από την Αθήνα.

Μήνυμα στήριξης από ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης και ΚΚΕ μ-λ
Ανησυχία για το συμβάν εκδήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Γιώργος Γκοδοσίδης που στάθηκε στο πρωτοφανές της συγκεκριμένης επίθεσης για την περιοχή της Ξάνθης, ενώ ανέφερε ότι η αστυνομία διερευνά το περιστατικό.
Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης που προέβη σε δήλωση συμπαράστασης του ακτιβιστή εκπαιδευτικού με τίτλο «το δεξί χέρι του συστήματος στην πόλη μας..», στην οποία αναφέρει: «Οι νέο-ναζί της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν το βράδυ της Τρίτης σε μέλη  της «Κίνησης Πολιτών ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό». Η συγκεκριμένη αναίτια και τραμπούκικη επίθεση είναι δείγμα γραφής, για την πρακτική που πρόκειται να ακολουθήσουν και στην πόλη της Ξάνθης. Η βία τους δεν αφορά μόνο τους ανήμπορους μετανάστες, αλλά όλη την κοινωνία.  Ο φασισμός στην αρχή είναι για λίγους, στη συνέχεια επεκτείνεται σε όλους. Ο λαός της Ξάνθης πρέπει να πει ένα ηχηρό όχι στον εκφασισμό της κοινωνίας. Δεν αρμόζει σε μια πόλη όπως η Ξάνθη, παράδειγμα ομαλής συμβίωσης ανθρώπων διαφορετικής κουλτούρας, θρησκείας και γλώσσας, να δίνεται χώρος ανάπτυξης τέτοιων λογικών.  Όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και κυρίως όσοι συστηματικά ¨ανέχονται¨ τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης». Και το ΚΚΕ μ-λ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Τα μνημόνια και η αντιλαϊκή πολιτική δεν έφεραν μόνο την πείνα, την ανεργία και την εξαθλίωση του λαού. Ενίσχυσαν επίσης τις αντιδραστικές και φασιστικές δυνάμεις, που θέλοντας να υπηρετήσουν το σύστημα της εκμετάλλευσης και της υποτέλειας, επιτίθενται σε αγωνιστές, προκαλούν και απειλούν. Λειτουργώντας σα μηχανισμός αυτού του συστήματος (που δήθεν αντιμάχονται) στοχεύουν σ’ αυτόν που αποτελεί τον πραγματικό εχθρό των αφεντικών τους. Τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία, με σκοπό να τον διασπάσουν, να τον αποπροσανατολίσουν και να τον τρομοκρατήσουν. Να σταματήσουν τους αγώνες που αναπόφευκτα θα ξεσπούν και θα δυναμώνουν».
Σε δήλωση στήριξης προσανατολίζονται να προβούν και οι εκπαιδευτικοί.

Αρνείται εμπλοκή της Χρυσής Αυγής ο Χ. Καπαγερίδης
Διαψεύδει την εμπλοκή της Χρυσής Αυγής στην επίθεση ο εκπρόσωπος της νομαρχιακής του κόμματος στην Ξάνθη Χρήστος Καπαγερίδης, ο οποίος αρνείται επίσης οποιαδήποτε σχέση της Χρυσής Αυγής με το άτομο που συνελήφθη. Πάντως δεν έδειξε πρόθεση να προβεί σε επίσημη ανακοίνωση, ενώ δήλωσε στο «Ε»: «τα τάγματα εφόδου της κυβέρνησης δουλεύουν ρολόι όταν πρόκειται για τη Χρυσή Αυγή, κινητοποιείται η αστυνομία και ο Εισαγγελέας, όταν ήρθαν στα γραφεία μας άτομα με κουκούλες και έτοιμα για επίθεση δεν έκαναν το ίδιο».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αστυνομικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χειροπέδες σε δύο διακινητές επί της επαρχιακής οδού Ροδόπης

Οι άντρες επέβαιναν σε ΙΧ , το οποίο έφερε πινακίδες κυκλοφορίας άλλου οχήματος, ενώ ο οδη…