Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Γιορτές Παλιάς Πόλης – Οι σημερινές εκδηλώσεις

Γιορτές Παλιάς Πόλης – Οι σημερινές εκδηλώσεις

0

Συναυλία των Domenica  


Στην Πλατεία Μητροπόλεως, στις 20:30  
Οι DOMENICA δημιουργήθηκαν στην Αθήνα, το 1994. Το ντεμπούτο άλμπουμ τους ήταν το ‘Άχρηστα ρολόγια”, το 1999.  Η επόμενη κυκλοφορία έλαβε τον ενθουσιασμό του κοινού και τη θετική υποδοχή του το 2002 με τον τίτλο “Μέσα στη βουή του δρόμου”.
Τον Μάρτιο του 2004, είχαν την τρίτη κυκλοφορία τους, τις “Ιστορίες για μικρούς και μεγάλους”. Το τραγούδι “Λίγη ζωή ακόμη” έγινε επίσης επιτυχία. Το  2007 ήταν το άλμπουμ  “Χίλιες φορές έτσι”.
Το 2003 κέρδισαν το βραβείο μουσικής Αρίων για το “Καλύτερο έντεχνο συγκρότημα”. Τον Απρίλη του 2005, “Καλύτερος εναλλακτικός δίσκος”. Τον Ιούνιο του2005 στα Mad awards, κέρδισαν το βραβείο για το «Καλύτερο rock videoclip».
Τον Οκτώβρη του 2009 κυκλοφόρησε ο πέμπτος δίσκος τους «ΛΗΘΗ» με το τραγούδι “Μόνο εσύ χαμογελάς” να ξεχωρίζει. Τον Μάιο του 2012 Οι DOMENICA ανανεωμένοι, μελωδικοί και γεμάτοι ενέργεια, ηχογράφησαν το νέο τους cd single «Μια ματιά σου μπορεί».
Με ολοκαίνουργια φτερά, ξεκινάνε για νέα μελλοντικά ταξίδια σε παρθένες διαδρομές αλλά και δρόμους της ψυχής που ήδη τόσο καλά γνωρίζουν! Ένα τραγούδι που από το πρώτο άκουσμα του, το αγαπάς και το κάνεις δικό σου!!!  

 
«Η Κούκλα που ήθελε ν’ αποκτήσει ένα μωρό»  


Στην Κεντρική Πλατεία, στις 19:00  
Το Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης προσκαλεί τους μικρούς του φίλους και όχι μόνο, να παρακολουθήσουν την αφήγηση της ιστορίας του ΙΝΚΙΟΦ ΝΤΙΜΙΤΕΡ από την συγγραφέα Δήμητρα Π. Πυργελή με τίτλο «Η Κούκλα που ήθελε ν’ αποκτήσει ένα μωρό» των εκδόσεων Πατάκη. Μετά την αφήγηση θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό εργαστήρι όπου τα παιδιά με ανακυκλώσιμα υλικά θα φτιάξουν τις δικές τους κούκλες.    

 
Μουσικοχορευτικό ταξίδι ανά την Ελλάδα  


Στο Σύλλογο Μικρασιατών “Αλησμόνητες Πατρίδες”, στις 20:00  
Με τις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης στο Σύλλογο Μικρασιατών επιδιώκουμε να διατηρήσουμε άρρηκτα τους δεσμούς μας με την παράδοση, κι αυτό το καταφέρνουμε μέσα από την πηγαία χαρά του  γλεντιού, της μουσικής και του χορού, της πιο αυθόρμητης και αποτελεσματικής επικοινωνίας.
Ελάτε μαζί μας σε ένα μουσικό και χορευτικό ταξίδι ανά την Ελλάδα . Σε μια νύχτα γεμάτη τραγούδια και χορούς που αγαπάμε, που θα μας ταξιδέψουν με συγκίνηση και εκρηκτική νοσταλγία‘Έτσι θα συνεχιστεί αυτό που έχει γίνει παράδοση πια στο Σύλλογό μας , μια παράδοση που θέλει τα μέλη του και τους επισκέπτες του να είναι πρώτοι στο γλέντι στο πιοτό και στους μεζέδες .
Με την ποικιλία των μουσικών οργάνων και την πολυρυθμία  των τραγουδιών και χορών θα ταξιδέψουμε ανά την Ελλάδα σε ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι χωρίς φραγμούς μιας και η μουσική δεν έχει σύνορα , είναι μια κοινή γλώσσα για όλους τους λαούς της γης.
Μουσικοί οδηγοί μας σ’ αυτό το ταξίδι θα είναι: Χρήστος Μπαρτζόπουλος – κανονάκι, Γιάννης Κατσούλης – τραγούδι, ούτι, Αστέριος Τράκας – βιολί, Μανώλης Σκύφτας – λαούτο, μπουζούκι, Αναστάσιος Φουρλάκης – κρουστά, πλήκτρα, Ευγενία Μαυρομάτη – τραγούδι    

 

   
«Ήχοι της Ελλάδας» στο Σύλλογο Εβριτών  

 


Στο στέκι των Εβριτών απόψε θα απολαύσουμε, σολίστες καταξιωμένους, βιρτουόζους μουσικούς από διαφορετικές σχολές, που με μοναδική μαεστρία θα μας φέρουν σε επαφή με όλα τα είδη της παραδοσιακής μουσικής, τις ιδιαιτερότητες και τις επιρροές τους. Θα νιώσουμε συναισθήματα θεσπέσια. Θα ακούσουμε τραγούδια στα οποία ο έρωτας θα εναλλάσσεται με την αμφισβήτηση, η λύπη με τη χαρά, το ταξίδι με τον προορισμό. Θα γλεντήσουμε με καλλιτέχνες που ξέρουν να ελίσσονται εύκολα και αβίαστα από τον χαμηλών τόνων ήχο, σε εκείνον της έξαρσης  και του χορευτικού ρυθμού.
Συμμετέχουν: Ο κλαρινίστας Κώστας Δεδούσης, ο Νίκος Ζαπάρτας με το βιολί του, ο κλαρινίστας Κώστας Δεδούσης, ο κιθαρίστας  Πέτρος Τζαμπάζης και ο Βαγγέλης Κατσουλίδης με το ούτι του.  

 

   
Ποντιακό γλέντι στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Θράκη»  


Ο Πολιτιστικός – Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη», διοργανώνει ένα γνήσιο ποντιακό γλέντι με τον Στέφανο Πετρίδη στη λύρα και στο τραγούδι, τη Γεσθημανή Τουλουμίδου στο  νταούλι και τον Τάσο Δασκαλόπουλο στο λαούτο.  

 

 
Κινηματογράφος δίπλα στο ποτάμι  
Στο Μονοπάτι της Ζωής στις 20:30  


Για 2η ημέρα το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης προτείνει μια σειρά προβολών που σκοπό έχουν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ερωτευόμαστε κι ονειρευόμαστε τους χώρους αυτής της πανέμορφης αλλά ανεξερεύνητης πόλης και να προσφέρουν την εμπειρία της κινηματογραφικής απόλαυσης μιας ταινίας σε έναν ιδιαίτερο χώρο…
Οι ταινίες είναι:
«Ο Γκόγκος» του Παναγιώτη Φαφούτη (13’) 2001
«Ο Κλέφτης» της Ιρίνας Μπόϊκο(16′) 2005
«Γάτα εξ ουρανού» της Δήμητρας Νικολοπούλου (22’) 2009
Συνεργασία-Οργάνωση: Κινηματογραφικό Εργαστήρι Ι.Θ.Τ.Π., Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, Δίκτυο Λόγου και Πράξης.
Οι προβολές των ταινιών θα πραγματοποιηθούν στο υπαίθριο θέατρο στο Μονοπάτι της Ζωής και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.  

 

   
Capoeira – Σεμινάριο, παρουσίαση & Party  


Στο σπίτι πολιτισμού της ΦΕΞ στις 22:00  
Το εργαστήρι capoeira της Φ.Ε.Ξ. ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012, είναι κομμάτι του Groupo International Jacobina Arte με ιδρυτή το Mestre Pitbull από την Bahia, Βραζιλία και έχει παρουσία σε 6 χώρες.
Η Capoeira είναι μια μοναδική τέχνη του Βραζιλιάνικου πολιτισμού που συνδυάζει μουσική, χορό, μάχη, ακροβατικά, φιλοσοφία, κουλτούρα και αυτοάμυνα. Είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες εκφράσεις που συναντώνται στο χώρο των πολεμικών τεχνών. Δημιουργήθηκε πριν 400 χρόνια στη Βραζιλία από Αφρικανούς σκλάβους, και έκτοτε έχει ακολουθήσει τη φυσική πορεία της εξέλιξης ανάλογα με τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές καταστάσεις που αντιμετώπισε σ τη διαδρομή της.

 

   
Συναυλία με τις  «Ελεύθερες Ψυχές» και τους Radial Groove  


Στη Νεανική και Εναλλακτική σκηνή Ορφέως και Πινδάρου, στις 22:00  
Τα νεανικά ξανθιώτικα γκρουπ «Ελεύθερες Ψυχές» και Radial Groove παίζουν στη σκηνή Νησάκι στις 22:00 με είσοδο ελεύθερη.
Οι Ελεύθερες Ψυχές δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι του 2011. Αρχικά με τρία μέλη και αργότερα με τέσσερα. Το Ελληνικό rock και ειδικότερα Τρύπες, Υπόγεια Ρεύματα, Κίτρινα Ποδήλατα, Μοντάζ, Ξύλινα Σπαθιά κ.α, είναι το είδος που θα παρουσιάσουν. Αποτελείται από τους: Σάββας Περτσινίδης – φωνητικά, κιθάρα,  Ερσέλ Μολλά –  σόλο, κιθάρα,  Γιώργος Λαζαρίδης – μπάσσο,  Νίκος Γεωργιάδης – τύμπανα
Οι Radial Groove αποτελούνται από τους Βάσω Λιάπη (κιθάρες), Πασχάλη Παπούδα (μπάσο), Σωτήρη Διαμαντόπουλο (πλήκτρα, φωνητικά), Αλέξη Δρουδάκη (φωνή) και Μπάμπη Βαλσαμίδη (τύμπανα). Από το 2006 συμμετέχουν στα μουσικά δρώμενα της Ξάνθης και της Θράκης γενικότερα, παίζοντας διασκευασμένα κομμάτια της alternative rock σκηνής, πλαισιωμένα από funk και pop-rock μελωδίες, ενώ πλέον έχουν στο ενεργητικό τους live εμφανίσεις σε όλη τη Β. Ελλάδα ως φιλοξενούμενοι σε μουσικές σκηνές, φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις.    

 

Λάτιν πάρτυ του Συλλόγου FUEGO LATINO  


Στο Νησάκι στις 21:30  
Ο Πολιτιστικός – Χορευτικός σύλλογος FUEGO LATINO, με την ομάδα του TANGO, έχοντας πολυετή πορεία στο αργεντίνικο tango με διοργανώσεις και συμμετοχές σε σεμινάρια Αργεντίνων και Ευρωπαίων δασκάλων διοργανώνει μια On Stage Milonga. Ελάτε να γνωριστούμε και να νιώσετε την μαγεία αυτού του χορού της Λατινικής Αμερικής σε μια ξεχωριστή βραδιά.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…