Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Οδικός χάρτης ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας

Οδικός χάρτης ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας

0
imerida_09_2012-empros

Ημερίδα για την πορεία του προγράμματος ZLATEX που αφορά στην κοινή στρατηγική διακίνησης επιβατών, αγαθών και υπηρεσιών

Μέτρα πάταξης του παραεμπορίου και αντιμετώπισης της επαιτείας ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης. Θα γίνουν βελτιώσεις στο δρόμο των Θερμών

Η πορεία του προγράμματος ZLATEX  που αφορά στην προετοιμασία ενός οδικού χάρτη με μια κοινή στρατηγική για τη διαχείριση της κυκλοφορίας των επιβατών, των αγαθών και των υπηρεσιών στη διακρατική περιοχή Ξάνθης – Ζλάτοβγκραντ, στο οποίο Leader εταίρος είναι ο δήμος Σμόλυαν και συμμετέχει η περιφέρεια ΑΜΘ, εξετάστηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 5 Σεπτεμβρίου στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης. Στην ημερίδα συμμετείχε μεγάλη βουλγαρική αποστολή με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Σμόλυαν κ. Στάικο και τον δήμαρχο Ζλάτοβγκραντ κ. Λιάντσεφ καθώς επίσης τον αστυνομικό διευθυντή του Ζλάτοβγκραντ και εκπρόσωπους κοινωνικών φορέων. Προήδρευε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Καραλίδης, ενώ συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Τσιακίρογλου,  εκπρόσωποι δήμων και φορέων του νομού, υπηρεσιακοί προάγοντες της Π.Ε. Ξάνθης και η αρχαιολόγος της ΛΑ ΕΚΠΑ κ. Κική Χατζηπροκοπίου.

Βελτιώσεις στο δρόμο των Θερμών – Κάθετος άξονας μετά από 5 χρόνια
Κατά την ημερίδα έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τα θετικά και τα αρνητικά που προέκυψαν από  την διάνοιξη των συνόρων στο ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου και κατατέθηκαν προτάσεις και απόψεις και από τις δυο πλευρές που αφορούν κυρίως στη βελτίωση των υποδομών στο δρόμο, την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα στη διέλευση. Τέθηκε επίσης το θέμα της διάνοιξης του κάθετου άξονα από το Δημάριο και ο κ. Καραλίδης ενημέρωσε τους βούλγαρους εταίρους του ότι σε 5 χρόνια θα είναι έτοιμη και ότι ήδη έχουν ανατεθεί μετά από διαγωνισμό της Εγνατίας οι μελέτες που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Συζητήθηκαν επίσης θέματα τουριστική ανάπτυξης και αναφέρθηκαν από βουλγάρικης πλευράς η στρατηγική που έχει ο δήμος Ζλάτοβγκραντ ώστε να προσελκύσει έλληνες χειμερινούς επισκέπτες αλλά και βούλγαρους τουρίστες το καλοκαίρι στις παραλίες μας. Από την αρχαιολόγο κ. Χατζηπροκοπίου αναφέρθηκε ότι στις Θέρμες έχει ανακαλυφθεί ένα ανάγλυφο του Μίθρα σε μια περιοχή που με κάποιες παρεμβάσεις μπορεί να γίνει επισκέψιμη και ν’ αποτελέσει ένα πρώτο σταθμό των τουριστών από τη Βουλγαρία. Από τον κ. Καραλίδη ζητήθηκε να διευρυνθεί το ωράριο επισκεψιμότητας του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων και του Αρχαιολογικού χώρου όμως η κα Χατζηπροκοπίου είπε πως αυτό δεν είναι εφικτό λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά σ’ ότι αφορά στο Μουσείο είναι επισκέψιμο καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 3μ.μ.

Τα «αγκάθια»: Παρεμπόριο και επαιτεία
Στα αρνητικά της διάνοιξης αναφέρθηκε επισταμένως ο κ. Καραλίδης κάνοντας λόγο για το παρεμπόριο αλλά και την επαιτεία που βρίσκονται σε έξαρση. Αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η περιφέρεια όπως τη σύσταση των ΚΕΛΑΥΕ που «κάνουν πολύ καλή δουλειά…αρκεί να δει κάποιος τις αποθήκες με τα κατασχόμενα είδη», όπως είπε αλλά και εξήγγειλε και άλλα μέτρα αστυνόμευσης που προτίθεται να λάβει όπως την ενίσχυση του κλιμακίου των συνοριοφυλάκων και τη δημιουργία οικίσκου στις Θέρμες που θα εγκατασταθεί κλιμάκιο των ΚΕΛΑΥΕ. Τέλος ανακοίνωσε ότι για τον περιορισμό της επαιτείας προτίθεται η περιφέρεια να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα μέσω interreg στήριξης κυρίως αυτών των παιδιών που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης: «Θ’ αυξήσουμε τον αριθμό των συνοριοφυλάκων από  την πλευρά μας. Θα υποβάλλουμε αίτημα προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ώστε να ενισχυθεί η δύναμη μας στο ύψος του Αγ. Κωνσταντίνου. Θα υπάρξει τοποθέτηση ενός οικίσκου για κλιμάκιο ελέγχου των λαϊκών αγορών (ΚΕΛΑΥΕ) στο ύψος των Θερμών όπου με την παρουσία της Αστυνομικής δύναμης θα γίνεται διαρκής έλεγχος στα εισερχόμενα αυτοκίνητα για την πάταξη του παρεμπορίου καθώς επίσης και ένα πρόγραμμα που προτείναμε στο interreg σε σχέση με την κοινωνική πρόνοια και την αποκατάσταση και στήριξη οικογενειών και κυρίως παιδιών που τυγχάνουν της εκμετάλλευσης κυκλωμάτων είτε επαιτείας είτε παραβατικότητας».
Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της ημερίδας τόσο ο περιφερειάρχης του Σμόλυαν, ο δήμαρχος του Ζλάτοβγκραντ και ο αντιπεριφεριάρχης κ. Καραλίδης δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι από την πορεία του προγράμματος και πιστοποίησαν την καλή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Δηλώσεις
Περιφερειάρχης Στάικο Στέφαν, Περιφερειάρχης Σμόλυαν: «Επιβεβαιώσαμε άλλη μια φορά και πειστήκαμε για την εποικοδομητικότητα που έχουν αυτές οι συναντήσεις. Πειστήκαμε για την αντικειμενικότητα και την επιθυμία να δουλέψουμε πάνω σ’ αυτό το έργο και η κοινή εντύπωση είναι πως το έργο αυτός θα είναι προς όφελος και για την Ελλάδα και την Βουλγαρία. Πιο συγκεκριμένα το έργο αυτό αφορά το έργο Ξάνθη – Θέρμες Ζλάτοβγκραντ. Η ομάδα εργασίας έχει δουλέψει αρμοδίως. Σήμερα διευκρινίστηκαν ορισμένα σημεία, κατατέθηκαν εποικοδομητικές προτάσεις και απόψεις και από τις δύο πλευρές. Αυτές οι συστάσεις θα είναι για το μέλλον του έργου αυτού. Η συνεργασία μας ήταν σε πολύ καλό επίπεδο και σο μέλλον θα συνεχίσουμε έτσι».
Δήμαρχος Ζλάτοβγκραντ, Μιροσλάβ Λιάντσιεφ: «Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση και σαν δήμαρχος του Ζλάτοβγκραντ αλλά και σαν leader εταίρος του συγκεκριμένου προγράμματος και πάντα όταν έρχομαι στην Ξάνθη κάνουμε απολογισμό των συγκεκριμένων μέτρων και πρωτοβουλιών που έχουμε πάρει και βάζουμε και νέους στόχους για την συνεργασία της Ξάνθης με το Ζλάτοβογκραντ. Όπως διαπιστώθηκε αυτό το έργο αποτελεί μια βάση για την περαιτέρω συνεργασία των δύο πόλεων. Διαπιστώσαμε ότι πρέπει να κάνουμε πολλά παραπάνω για να βελτιώσουμε και τις υποδομές και την επικοινωνία μεταξύ των δύο λαών. Γνωρίζουμε ότι μετά τη διάνοιξη του Αγίου Κωνσταντίνου η τοπική αυτοδιοίκηση έχει νέες προτεραιότητες έχει νέες προκλήσεις που πρέπει ν’ αντιμετωπίσει. Υπάρχουν πολλά θετικά υπάρχουν όμως και πολλά αρνητικά που προήλθαν από την διάνοιξη. Τα σημειώνουμε  σ’ αυτή τη συνάντηση και δηλώσαμε και οι δύο πλευρές ότι τα αδύνατα σημεία πρέπει να αντιμετωπιστούν και να έχουμε μόνο οφέλη».
Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης , Φώτης Καραλίδης: «Στη σημερινή μας συνάντηση συζητήσαμε για την προετοιμασία ενός οδικού χάρτη και τη διαχείριση της κυκλοφορίας επιβατών, αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ της διασυνοριακής περιοχής του Ζλάτοβογκραντ, του Σμόλυαν και της ευρύτερης περιοχής της Ξάνθης. Η ημερίδα έγινε στα πλαίσια του προγράμματος  του ZLATEX, όπου επικεφαλής εταίρος είναι ο δήμος Ζλάτοβογκραντ.
Το πρόγραμμα περιέχει δράσεις κύρια προς την βελτίωση υποδομών της οδικής σύνδεσης από τον Άγιο Κωνσταντίνο. Έγινε ευρεία συζήτηση όπου κατατέθηκαν απόψεις με όλα τα θετικά και  τα αρνητικά της διασύνδεσης και οι τρόποι με τους οποίους πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Ένα απ’ αυτά τα αρνητικά είναι το παραεμπόριο, το ζήτημα της επαιτείας. Τέθηκαν αυτά τα θέματα από την πλευρά μας, προτείναμε τρόπους αντιμετώπισης και βρήκαμε την κατανόηση από την βουλγάρικη πλευρά. Όταν υπάρχει κοινή διάθεση για να δουλέψεις,  για να πετύχεις ένα θετικό κλίμα για την περιοχή είναι εύκολο να το κάνεις όταν υπάρχει αμοιβαιότητα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…