Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Πολιτιστικός, γιορτινός …αέρας στον Κόσυνθο

Πολιτιστικός, γιορτινός …αέρας στον Κόσυνθο

0
monopati_zois-empros

«Γιορτές του Κόσυνθου» στο «Μονοπάτι της Ζωής από το Δίκτυο Λόγου και Πράξης για το τριήμερο 20 – 22 Ιουλίου

Σημαντικά έργα πολιτισμού από το Δίκτυο Λόγου και Πράξης μέχρι τέλος του 2012. Αγιορείτικη φωλιά βιβλίου και Πάνθεον ελλήνων ηθοποιών στο τοίχο του Γκέρυ

Τον Πολιτιστικό Ιούλιο εγκαινιάζει το Δίκτυο Λόγου και Πράξης διοργανώνοντας για δεύτερη συνεχή χρονιά τις «Γιορτές του Κόσυνθου» στο «Μονοπάτι της Ζωής», φιλοδοξώντας να γίνουν ένας πολιτιστικός θεσμός που θα αναδεικνύει το ανθρώπινο δυναμικό και τις φυσικές ομορφιές της πόλης μας και παράλληλα θα προβάλλει τις δημιουργίες στο πνεύμα και την Τέχνη των Ξανθιωτών και των Ξανθιωτισσών.  
«Γιορτές του Κόσυνθου» στο «Μονοπάτι της Ζωής»
Οι γιορτές θα διαρκέσουν ένα τριήμερο ξεκινώντας από την Παρασκευή 20 Ιουλιου με την Παράδοση του «Φιλελλήνων σήμα» στο δήμαρχο και στη συνέχεια μουσική βραδιά με τον Άγγελο Μουρβάτη και άλλες μουσικές των λαών
Το Σάββατο στις 9 μμ θα γίνει προβολή Κινηματογραφικής ταινίας με θέμα τη βία
και την Κυριακή στις 8 μμ βραδιά ποίησης όπου οι Ξανθιώτες ποιητές και ποιήτριες θα διαβάσουν τις δημιουργίες τους. Κάθε μέρα δε από  7 το απόγευμα λειτουργούν Εκθέσεις Φωτογραφίας και Εικαστικών.  
Η Ξάνθη παράγει πολιτισμό
Μιλώντας γι αυτή την πολιτιστική δράση του Δικτύου Λόγου και Πράξης ο κ. Θανάσης Μουσόπουλος υπογράμμισε: «Θέλουμε να αναδείξουμε τις δημιουργίες των συμπολιτών μας, να δώσουμε ώθηση στον πολιτισμό και βέβαια το Μονοπάτι της Ζωής», το οποίο κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά απαιτεί εργασία και συνεργία όλο το χρόνο. Θέλουμε οι Γιορτές του Κόσυνθου να καταστούν ετήσιος θεσμός ανάτασης και ανάπαυσης κάθε χρόνο τον Ιούλιο. Παρά το άγχος και  τους ενδοιασμούς οι φετινές εκδηλώσεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Περιλαμβάνουν δύο άξονες: Το Φιλελλήνων Σήμα και το Ξανθιωτών Σήμα. Στην πλατεία μπρος από το Μονοπάτι με έμπνευση του Γιώργου Κωτούλα και εθελοντική εργασία δεκάδων συμπολιτών διαμορφώθηκε το «Φιλελλήνων Σήμα», ένα μνημείο που θέλει να τιμά όχι μόνο όσους έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες των Ελλήνων αλλά κι όσους ως τις μέρες μας αγνά και χωρίς ιδιοτέλεια θαυμάζουν και προβάλλουν το διαχρονικό ελληνικό πνεύμα. Πολλές φορές μάλιστα οι γνήσιοι φιλέλληνες βοηθούν και εμάς να γινόμαστε καλύτεροι. Αυτό το μνημείο φιλοδοξεί να γίνει πόλος έλξης. Το Ξανθιωτών Σήμα είναι οι εκθέσεις φωτογραφίας και εικαστικών, το Μουσικό συγκρότημα του Άγγελου Μουρβάτη αλλά και ποιητές και  ποιήτριες που παρουσιάζουν τις δημιουργίες του. Όλοι αυτοί και  πολλοί άλλοι δημιουργοί αποδεικνύουν ότι η Ξάνθη παράγει πολιτισμό σ’ όλους τους τομείς πράγμα το οποίο εξάλλου αποτελεί βασικό μέλημα του Δικτύου».  
Σημαντικά έργα πολιτισμού από το Δίκτυο Λόγου και Πράξης
Να σημειώσουμε ότι ο κ. Θ. Μουσόπουλος αποκάλυψε και κάποιες σημαντικές δράσεις του Δικτύου που θα υλοποιηθούν ως το τέλος του 2012. Ειδικότερα επ’ ευκαιρία των 100 χρονών από τη γέννηση της ξανθιώτισσας ποιήτριας Κατίνας – Βέικου – Σεραμέτη πρόκειται να διοργανωθεί ημερίδα το Δεκέμβριο ενώ είναι αφιερωμένη η ποιητική βραδιά στις γιορτές του Κόσυνθου. Επίσης ετοιμάζεται σε συνεργασία με την Μητρόπολη Ξάνθη η αγιορείτικη φωλιά βιβλίου. Επίσης θα φιλοτεχνηθεί ένα γλυπτό με θέμα ένα ποίημα του Θ. Μουσόπουλο για τον Μ. Αλέξανδρο και στο φουαγιέ του Δημοτικού Αμφιθεάτρου θα λειτουργεί μόνιμα έκθεση γλυπτών του καλλιτέχνη Θ., Μαυρουδή με παράλληλη ανάγνωση ποίησης από Ξανθιώτες ποιητές.
Επίσης σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη πρόκειται να δημιουργήσουν ένα Πάνθεον ελλήνων ηθοποιών τοποθετώντας τα πορτραίτα τους στις 20 θυρίδες του τοίχου του κτιρίου της πρώην εταιρείας καπνού Γκέρυ.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ονείρων Μουσικών Σχολείων» είναι εδώ!

Ολόκληρο το πρόγραμμα από τις 22 έως τις 27 Απριλίου Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ον…