Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η DIANA επτώχευσε …ζήτω τα φωτοβολταϊκά

Η DIANA επτώχευσε …ζήτω τα φωτοβολταϊκά

0
DIANA-web

Περνά για έκκριση από το Περιφερειακό συμβούλιο τη Δευτέρα η περιβαλλοντική Μελέτη για το φωτοβολταϊκό πάρκο των υιών Ζερίτη

Εγείρουν ηθικό ζήτημα οι εργαζόμενοι για τα μέσα που χρησιμοποίησε ο Ζερίτης και  ζητούν στήριξη από τους περιφερειακούς συμβούλους

Νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες ξεκινά ο Όμιλος Ζερίτη παραπλεύρως του εργοστασίου DIANA που τελεί υπό πτώχευση μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης πριν 10 μέρες. Έτσι την προσεχή Δευτέρα θα συζητηθεί στο Περιφερειακό συμβούλιο η έγκριση της ΜΠΕ (Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του φωτοβολταϊκού πάρκου που επιχειρεί να εγκαταστήσει εταιρεία των υιών Ζερίτη στην οποία έχουν εκμισθωθεί οι εκτάσεις.

Τίθεται και ηθικό ζήτημα
Κι αν από επιχειρηματικής απόψεως αντιμετωπίζεται θετικά κάθε νέα επιχειρηματική προσπάθεια ωστόσο δεν μπορεί να μην επισημανθεί ένα θέμα ηθικής τάξης που εγείρεται και αφορά τόσο στους εργαζόμενους όσο και την τοπική κοινωνία ιδιαίτερα δε με τον τρόπο και τα μέσα που χρησιμοποίησε ο Όμιλος Ζερίτη για να απεγκλωβιστεί από την DIANA και να μεταπηδήσει στο χώρο των φωτοβολταϊκών.
Συγκεκριμένα το ηθικό ζήτημα που τίθεται από τους εργαζόμενους είναι ότι ο Όμιλος Ζερίτη παρά το γεγονός ότι έστησε την εταιρεία του κάνοντας χρήση των αναπτυξιακών κινήτρων που ίσχυαν για τη Θράκη καθώς επίσης και με παραχωρήσεις εκτάσεων που του έχουν γίνει από ΟΤΑ,   δεν υπολόγισε το κόστος που θα έχει για την τοπική κοινωνία η πτώχευση της χαρτοβιομηχανίας και το γεγονός ότι 120 εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι. Έβαλε «λουκέτο» όπως λένε στην εταιρεία αφήνοντας απλήρωτα τα δεδουλευμένα τους και τους εργαζόμενους να περιμένουν να προχωρήσει η εκποίηση για να τα διεκδικήσουν ενώ την ίδια στιγμή επεχείρησε από νωρίς να «γλιτώσει» τις εκτάσεις των 1.094 στρεμμάτων μισθώνοντάς τες σε εταιρεία συμφερόντων του Ομίλου (υιών Ζερίτη).

Ήταν προμελετημένο…
Όπως μας επισημαίνει ο πρόεδρος του σωματείου κ. Στράτος Θεμιστοκλής το θέμα με τα φωτοβολταϊκά συζητιόταν μέσα στο εργοστάσιο πολύ πριν την κατάθεση πτώχευσης: «Μας το λέγανε ότι ο Ζερίτης θα κάνει επένδυση με φωτοβολταϊκά. Τα είχαν προσχεδιάσει όλα. Ήθελαν να κλείσουν την εταιρεία, να «γλυτώσουν» όμως και τις εκτάσεις τις οποίες άλλες αγόρασαν και άλλες τους παραχωρήθηκαν από ΟΤΑ. Γι αυτό το λόγο και στην αίτηση πτώχευσης ανέφεραν ότι αυτές έχουν εκμισθωθεί σε άλλη εταιρεία με προσύμφωνο χωρίς όμως να αναφέρουν σε ποια ούτε το αντίτιμο της μίσθωσης και επιπλέον ζητούσαν να συμμετέχει στη διαδικασία εκποίησης και εκπρόσωπος της εταιρείας, αίτημα που απορρίφθηκε από το δικαστήριο. Είναι γεγονός ότι τα φωτοβολταϊκά δεν τους προέκυψαν ξαφνικά αλλά το μελετούσαν καιρό και αυτό αποδεικνύεται και από την Περιβαλλοντική μελέτη που κατέθεσαν για έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ενώ μόνο λίγους μήνες πριν (Δεκέμβριος του 2011 κατέθεσαν την αίτηση πτώχευσης. Όλα ήταν προμελετημένα και μόνο εμείς μείναμε άνεργοι και περιμένουμε την εκποίηση για να πάρουμε τα δεδουλευμένα μας».

Δεν εξαιρούνται οι εκτάσεις από την πτωχευτική περιουσία δηλώνει ο Ξυνίδης
Σ’ ότι αφορά αν «γλυτώνουν» ή όχι τις εκτάσεις σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου των εργαζομένων κ. Θανάση Ξυνίδη σε ηλεκτρονικό μέσο(σ.σ. δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία μας): « η Diana στην αίτηση πτώχευσής της, ζητούσε να εξαιρεθούν οι επίμαχες εκτάσεις από την πτωχευτική περιουσία, κάτι που δεν έγινε δεκτό και περιλαμβάνεται στην περιουσία που πρέπει να εκποιηθεί από τη Σύνδικο Πτώχευσης για να εξοφληθούν οι οφειλές σε εργαζόμενους και πιστωτές. Όμως το γεγονός ότι επιχείρησε με συμβόλαια μίσθωσης να τις δεσμεύσει, αποτελεί στοιχείο που θα επιχειρήσουν να προσβάλλουν με αίτηση προς τη σύνδικο πτώχευσης για καταδολίευση».

Οι εργαζόμενοι ζητούν τη στήριξη του Περιφερειακού συμβουλίου
Τα βλέμματα των εργαζομένων τώρα στρέφονται στο περιφερειακό συμβούλιο και παρά το γεγονός ότι η απόφασή του είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα, επιθυμούν μια αρνητική απόφαση που θα έχει γι’ αυτούς την έννοια της στήριξης και της έκφρασης αλληλεγγύης.: «Θα δούμε πως θα κινηθούμε…», καταλήγει ο κ. Θεμιστοκλής.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …