Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο Δήμος Ξάνθης χαρίζει τις μετοχές της Αναπτυξιακής στο ΕΒΕ

Ο Δήμος Ξάνθης χαρίζει τις μετοχές της Αναπτυξιακής στο ΕΒΕ

0
anaptixiaki-empros

Το ΕΒΕ καλεί  σε σύσκεψη τους μετόχους τη Δευτέρα. Στάση αναμονής κρατούν οι δήμαρχοι Αβδήρων και Τοπείρου

Καθησυχάζουν ότι δεν θα χαθούν τα λεφτά. Ανάκληση της απόφαση Μαραβέγια ζητά η Αναπτυξιακή Λάρισας

 Τα «χαρμόσυνα» νέα για την αναπτυξιακή που απ’ τα …ανέλπιστα της εγκρίθηκε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2,9 εκ. ευρώ, αναζωπύρωσαν το ενδιαφέρον γι αυτή, λύγο πριν οδηγηθεί σε εκκαθάριση και βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια από τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιο Μωραϊτη προκειμένου να διερευνηθεί ο τρόπος να παραμείνει ενεργή και να συνεχίσει το αντικείμενό της. Απ’ την άλλη πλευρά οι τρεις δήμαρχοι των ΟΤΑ  – Δήμος Ξάνθης, Δήμος Αβδήρων, Δήμος Τοπείρου –  που έχουν τις περισσότερες μετοχές στην Αναπτυξιακή κρατούν στάση αναμονής και υπομονής αναλογιζόμενοι ότι αν πουν το o.k. μετά το… τυρί (Leader) ακολουθεί η φάκα (χρέη Αναπτυξιακής)!

Μωραϊτης καλεί μετόχους
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας και επειδή το Επιμελητήριο κατέχει μόνο 1% των μετοχών και κατά συνέπεια δεν μπορεί να συγκαλέσει γενική συνέλευση καλεί τους μετόχους σε κοινή σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ξάνθης τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012 και ώρα 12:00 μ.μ., στο Γραφείο Προέδρου του ΕΒΕ.
Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση: «Στόχος μας είναι αφενός μεν να επαναπροσδιορίσουμε τις θέσεις μας αφετέρου να διερευνήσουμε τη δυνατότητα σύγκλισης νέου Δ.Σ. ώστε εάν είναι εφικτό να διεκδικήσουμε δυναμικά όλα τα χρήματα τα οποία προορίζονται για την περιοχή μας. Η χώρα μας και ο Νομός μας διανύει τη χειρότερη οικονομική κρίση μεταπολεμικά και αυτό μας καθιστά υπεύθυνους απέναντι στα γεγονότα. Πιστεύουμε πως δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να χαθεί». Παράλληλα αναφέρεται ότι «το γεγονός όμως της έγκρισης του ποσού των 2.900.000€ αποτελεί θετικό προοίμιο για την έγκριση και πολλών άλλων εκατομμυρίων που αφορούν τις μελέτες της Αναπτυξιακής Εταιρίας οι οποίες είναι ώριμες και προορίζονται για τον τόπο μας». Σημειώνεται δε ότι  η μοναδική Αναπτυξιακή Εταιρία στο Νομό μας που έχει Διαχειριστική Επάρκεια και Πιστοποίηση κατά ISO είναι η Αναπτυξιακή Ν. Ξάνθης Α.Ε.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης χαρίζει τις μετοχές του δήμου στο Επιμελητήριο
«Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα» φαίνεται να λέει ο δήμαρχος Ξάνθης προς όποιους θέλουν το ρόλο του «σωτήρα» της Αναπτυξιακής και δηλώνει στο «Ε»: «αν θέλει το ΕΒΕ να σώσει την Αναπτυξιακή, ο δήμος Ξάνθης προτίθεται να του δωρίσει το πακέτο των μετοχών του που είναι στο 27% και να κρατήσουμε μόνο ένα συμβολικό ποσοστό. Εμείς δεν θέλαμε να κλείσει η Αναπτυξιακή αλλά οι ανάγκες της οδηγούν εκεί. Μπορεί λοιπόν να της εγκρίθηκαν 3 εκ. αλλά υπάρχουν αυτά που χρωστάει πρέπει να τα πληρώσει αυτός που θ’ αναλάβει».
Ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσολακίδης δεν δεσμεύεται ότι θα χαρίσει τις μετοχές του ο δήμος αλλά ότι θα στηρίζει το όποιο διοικητικό σχήμα αναλάβει: «Ας μπει κάποιος μπροστά και θα τον στηρίξω. Εμείς αρχικά κάναμε την πρότασή μας όμως δεν έγινε αποδεκτή. Τώρα δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία ν’ αναλάβουμε. Η Αναπτυξιακή έχει χρέη και πρέπει να πληρωθούν. Όσο για τα λεφτά, αυτά δεν χάνονται θα βρεθεί τρόπος να ‘ρθουν στην Ξάνθη και να υλοποιηθούν τα προγράμματα» τονίζει ο κ. Τσολακίδης υπονοώντας προφανώς την ΕΠΑ ή αν αυτή δεν έχει διαχειριστική επάρκεια,  την Αναπτυξιακή Ροδόπης για παράδειγμα για να υλοποιήσει το Leader της Ξάνθης κάτι που εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες μας.
Απ’ την πλευρά του ο δήμαρχος Τοπείρου κ. Στέλιος Χατζηευαγγέλου συστήνει υπομονή: «Ας βγει πρώτα η προκήρυξη και βλέπουμε, ας κάνουμε υπομονή. Τα λεφτά δεν πρόκειται να χαθούν θα βρεθεί ο τρόπος να υλοποιηθεί το Leader της Ξάνθης και έχουμε κάνει κάποιες κινήσεις σ’ αυτή την κατεύθυνση. Ας σταματήσει όμως η ρητορική της πλειοδοσίας…». Όπως φαίνεται από τις δηλώσεις τους οι δυο δήμαρχοι κάτι έχουν κατά νου για το πρόγραμμα και τα λεφτά που εγκρίθηκαν αλλά ούτε λόγος να μπουν μπροστά…Ένας από τους βασικούς λόγους που τους αποτρέπουν απ’ αυτό είναι μήπως τους αποδοθούν ευθύνες και υποχρεωθούν ν’ αντιμετωπίσουν τις «περιπέτειες» του κ. Κυριακίδη στην ΕΑΠΑΞ.

Η Λάρισα ζητά την ανάκληση της απόφασης Μαραβέγια
Τέλος να σημειώσουμε ότι η απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού κ. Ν. Μαραβέγια με την οποία κατανέμεται το ποσό των 13.4 εκ. ευρώ σε 17 Αναπτυξιακές εκ των οποίων και της Ξάνθης προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας και πρόεδρου της Αναπτυξιακής Λάρισας κας Ρένα Καραλαριώτου η οποία  με σχετική επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθ. Τσαυτάρη, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάξ. Χαρακόπουλο, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία της για τη συγκεκριμένη απόφαση και ζητά την άμεση ανάκληση της. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, το οξύμωρο της υπουργικής απόφασης, πέραν του ότι ελήφθη χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση-αξιολόγηση με τις εμπλεκόμενες ομάδες, είναι ότι δεν ελήφθη και κανένα απολύτως κριτήριο κατανομής, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως είναι για παράδειγμα η πορεία των Αναπτυξιακών Εταιρών, το μέγεθος της περιοχής παρέμβασης, καθώς και η πρόοδος υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος. Αντίθετα, επιλέχθηκαν με «άγνωστα» κριτήρια και… κίνητρα, συγκεκριμένες και «επιλεγμένες» αναπτυξιακές εταιρίες.Η κα. Καραλαριώτου στην επιστολή της θεωρεί τουλάχιστον «άστοχη» την εξαίρεση της ομάδας από την κατανομή πιστώσεων και ζητά άμεσα ανάκληση ή τροποποίηση της απόφασης του πρώην υπουργού κ. Μαραβέγια.


Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…