Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο ΕΟΠΥΥ ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους της ΑΔΕΔΥ

Ο ΕΟΠΥΥ ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους της ΑΔΕΔΥ

0
ika

«Η κατάσταση με τον ΕΟΠΥΥ είναι τραγική», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Χ. Ευστρατίου

Συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Ζητά ένα δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό σύστημα Υγείας

Η ελλιπής στελέχωση και χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους ασφαλισμένους του, οι οποίοι και ταλαιπωρούνται μη βρίσκοντας γιατρό και φάρμακα στα οποία μάλιστα για να προμηθευτούν καλούνται να πληρώσουν ολόκληρη τη δαπάνη περιμένοντας πότε θα λυθούν τα προβλήματα του Οργανισμού με τους φαρμακοποιούς. Επιπρόσθετα οι ασφαλισμένοι της ΑΔΕΔΥ έχουν ν’ αντιμετωπίσουν πλείστες περικοπές στη λίστα των εξετάσεων που καλύπτεται η δαπάνη με αποτέλεσμα πολλές εξετάσεις για καρκινοπαθείς να μην καλύπτονται και να χρειάζεται να τις πληρώσουν εξ’ ολοκλήρου.

Μεγάλα προβλήματα δημιουργεί ο ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους της ΑΔΕΔΥ
Ο πρόεδρος του Ν. Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Μπάμπης Ευστρατίου κάνει λόγο για μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων λόγω των ελλείψεων που παρουσιάζει στη στελέχωσή του ο νεοσύστατος Οργανισμός και για ένα διάτρητο ασφαλιστικό σύστημα που δεν καλύπτει τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Αναφέρεται δε σε επιστολή που έστειλε η ΑΔΕΔΥ Ξάνθης στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρη εκθέτοντας τα προβλήματα και ζητώντας τη διευθέτησή τους. Απάντηση όμως δεν πήραν και επιχειρούν με αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Διευθυντή του ΕΟΠΥΥ στην Ξάνθη κ. Ιωσηφίδη να βρουν κάποιες λύσεις: «Η κατάσταση με τον ΕΟΠΥΥ είναι τραγική. Οι εργαζόμενοι – ασφαλισμένοι ταλαιπωρούνται απίστευτα και βρίσκονται σε απόγνωση. Πρέπει επιτελούν να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Έχουμε τις περικοπές στους μισθούς έχουμε και περικοπές στη λίστα με τις εξετάσεις που καλύπτει ο Οργανισμός…Υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν τους καλύπτει πανάκριβες εξετάσεις. Για ποιο ασφαλιστικό σύστημα λοιπόν μιλάμε;», αναρωτιέται ο κ. Ευστρατίου.

Συνάντηση ΑΔΕΔΥ με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ
Στο πλαίσιο αυτό η ΑΔΕΔΥ είχε συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ που του εξέθεσε όλα τα προβλήματα. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΑΔΕΔΥ: «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εξέφρασε τη διαμαρτυρία των ασφαλισμένων, καθώς και των εργαζομένων στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., για τη σημερινή κατάσταση του Οργανισμού, ο οποίος μέσα στους πέντε –μόλις- πρώτους μήνες λειτουργίας του αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά, οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα και ζήτησε την άμεση επίλυσή τους. Επεσήμανε για μία ακόμη φορά τις σοβαρές επιπτώσεις από την εφαρμογή του Μνημονίου και τις πολιτικές επιλογές των συνεχών περικοπών και περιορισμών σε φάρμακα και παροχές, των μειώσεων στη χρηματοδότηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καθώς και της έλλειψης υγειονομικού, ιατρικού και διοικητικού προσωπικού, ως αποτέλεσμα της επιλογής του παγώματος των προσλήψεων σε συνδυασμό με τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις των περασμένων ετών και της εφαρμογής των μέτρων της εφεδρείας και της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το θέμα της υποχρηματοδότησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ο οποίος παρουσιάζει ήδη μεγάλο έλλειμμα και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις αφενός απέναντι στους ασφαλισμένους και στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ  αφετέρου απέναντι σε προμηθευτές και φαρμακοποιούς.
Συζητήθηκαν, επίσης, τα μεγάλα λειτουργικά και οργανωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα τόσο η Κεντρική Υπηρεσία όσο και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις και Υπηρεσίες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οι οποίες λειτουργούν από την αρχή του έτους χωρίς σύστημα μηχανογράφησης και χωρίς επαρκές προσωπικό. Επισημάνθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι παρά τις «υπεράνθρωπες» -σύμφωνα και με τις παραδοχές της Διοίκησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.- προσπάθειες που έχουν καταβάλλει για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο Οργανισμός, είναι αδύνατον πολλές φορές να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους εξαιτίας των προαναφερθέντων προβλημάτων.
Επιπρόσθετα τονίστηκαν τα προβλήματα που αφορούν τους ασφαλισμένους τόσο εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί αρκετά σημεία του όσο και εξαιτίας της έλλειψης γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Σημειώνεται ότι ενώ απαιτούνται 22.000 γιατροί -σύμφωνα με τη Διοίκηση του Οργανισμού- αυτή τη στιγμή εργάζονται για τον ΕΟΠΥΥ μόνο 11.000 γιατροί. Από την πλευρά της η Διοίκηση έδωσε τη διαβεβαίωση ότι έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη των κενών,  ισχυρίστηκε ότι αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί λόγω της μακράς προεκλογικής περιόδου και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί αμέσως μετά τις εκλογές.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε εκ μέρους της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σχετικά με την ανάγκη άμεσης αποπληρωμής των δαπανών υγείας 1,5 εκατομμυρίου ασφαλισμένων (του Ο.Π.Α.Δ.), οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί έως σήμερα καμία από τις δαπάνες υγείας που έχουν υποβάλλει τα έτη 2011-2012 (σε πολλές περιπτώσεις και παλαιότερες). Η Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. υποστήριξε ότι το θέμα αυτό συνδέεται με τεχνικής φύσης προβλήματα του συστήματος μηχανογράφησης του Οργανισμού, εκφράζοντας τη δέσμευση ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους και τους πολίτες να συνεχίσουμε τους αγώνες για την αντιμετώπιση των αυξημένων προβλημάτων στο χώρο της Υγείας, διεκδικώντας ένα δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό σύστημα Υγείας, προσβάσιμο από το σύνολο των πολιτών, χωρίς χαράτσια, περιορισμούς και αποκλεισμούς».  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεγάλο ενδιαφέρον για  τον «Προσωπικό Βοηθό» στα ΑμεΑ Ξάνθης

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στο  πρόγραμμα στις 11 Ιουνίου   Διευκρι…